Rss feedTweeter buttonFacebook buttonTechnorati buttonReddit buttonMyspace buttonDelicious buttonLinkedin button

Visste du att

…Det finns tonvis av rolig kuriosa som jag möter på dagligdags när jag navigerar genom finansiell information. Det kan vara allt mellan himmel och jord. Är det något du saknar så får du gärna bidra genom att skicka ett mail. Hoppas nedan kuriosa skänker lika mycket nöje för dig som det gör för mig 🙂

TeliaSonera är sedan 2001 Nordens sämsta aktie under januari  och februari. Har i snitt lev 7%-enheter sämre än index.

AT&T är en Dallasbaserad operatör som har omkring 280 000 anställda. Bolaget har en koppling till Bell Telephone Company som grundades av Alexander Graham Bell. Det var just denne som tog patent på den första praktiskt användbara telefonen och ofta anses som telefonens fader.

Tomra tillhandahåller bland annat de returmaskiner vi möts av i dagligvaruhandeln när vi pantar pantburkar. Visste du att det år 2014 pantades fler än 35 000 000 000 burkar?

Alibaba upplevde en rekordförsäljning 2015-11-12 under Singles’ Day som är motsvarigheten till vår Alla Hjärtans Dag. Försäljningen under denna enskilda dag inbringade mer försäljning än vad Ebay lyckas med på ett helt år! Försäljningen uppgick till 122 miljarder SEK.

Gränges är den största tillverkaren av valsat aluminium för lödda värmeväxlare i aluminium. Varannan bil som produceras i dag globalt innehåller material som Gränges tillverkat.

Världens centralbanker har genomfört penningpolitiska stimulanser sedan finanskrisens 2008 på totalt 7 000 miljarder dollar, alltså drygt 57 000 miljarder kronor.

Anheuser-Busch InBev och SABMiller kommer, om sammanslagningen genomförs, brygga var tredje såld öl i hela världen.

Lars Rebien Sørensen är VD på danska Novo Nordisk och blev 2015 utsedd till världens bästa VD enligt Harvard Business Review.

SABMiller är världens näst största bryggeri. Bolaget grundades år 1895 och säljer idag 140 000 flaskor öl i minuten!

Fastighetsbolaget Balder satsar på förnyelsebar energi genom en vindkraftspark bestående av 10 vindkraftverk. Dessa producerar tillsammans cirka 25 GWh vilket nästan täcker halva koncernens årliga förbrukning på 50 GWh.

Stockholmsbörsen OMXS30-index har i genomsnitt stigit med +6,4% under det fjärde kvartalet sedan år 1990.

Hexpol avknoppades till aktieägarna från Hexagon år 2008. Idag uppgår den årliga utdelningen till samma värde som hela bolaget tingade vid tidpunkten för avknoppningen.

Starbucks säljer 4 miljarder koppar kaffe per år! Det är nästan 11 miljoner per dygn, 456 000 per timma, 7610 per minut eller 126 st per sekund, dygnet runt året om!

Cloetta har en stark varumärkesportfölj av konfektyr. Hälften av bolagets varumärken grundades redan innan 1950. Sperlari är ett starkt varumärke i Italien som grundades 1836, alltså äldre än självaste nationen Italien.

Besqab är ett byggbolag som projekterar och bygger bostäder i Stockholm och Uppsala. Namnet Besqab står för ”Beställd kvalité”.

Nolato grundades 1938 i Torekov. Namnet är en förkortning på ”Nordisk latexfabrik i Torekov”. Logotypen symboliserar en indianpojke/flicka som skär i ett gummiträd i latex.

Balder förvärvade 14 hotellfastigheter 2014 varvid de nu har 28 hotell och totalt 5000 hotellrum. Det gör bolaget till en av Sveriges största hotellfastighetsägare.

Koppar Sverige var världens största kopparexportör på 1600-talet via utvinningen från Falu koppargruva. Idag är det Chile i Sydamerika som innehar förstaplatsen.

Norrporten är ett norrländskt fastighetsbolag som eventuellt kommer notera sig. Bolaget äger gallerian Shopping i Luleå som är världens första shoppingcenter.

Cloetta rider på trenden att vi nordbor äter ofantliga mängder godis. I Sverige är vi faktiskt världsetta när det kommer till godiskonsumtion. 17 kg per person och år ger oss förstapriset.

Balders VD Erik Selin var blott 24 år när han tjatade till sig ett första lån på 20 MSEK hos Handelsbanken för att förvärva sin första fastighet. Idag rattar han börsens största fastighetsbolag sett till marknadsvärde och sitter själv på >40% av kapitalet. Första klass i pilotskolan!

Riksbanken grundades år 1668 och är världens äldsta centralbank. Det sägs även att namnet på den amerikanska valutan ”dollar” kommer från Sveriges ”Daler” och ”Riksdaler”.

Hufvudstaden är en starkt lysande stjärna på börshimlen! Dess fastigheter är högvilt i spelet ”Monopol”. Ivar Kreuger byggde upp detta bolag till Sveriges största fastighetsbolag på enbart 2 år. Bolaget firade 100 år 2015. Bolaget äger även det välkända NK.

StoraEnso har anor ända bak till år 1288 vilket gör det till ett av världens äldsta bolag!

Volvo föddes som ett dotterbolag i AB SKF år 1915. År 1935 noterades Volvo på Stockholmsbörsen.

Wallenstam 
VD Hans Wallenstam har aldrig sålt en aktie i bolaget. Däremot har han tankat på sig med jämna mellanrum sedan 1991. Bolaget har presterat en avkastning på +27% per år sedan millennieskiftet.

 

Nicklas Andersson

jag

 
Ålder: 29
Bor: Lidingö

Denna blogg är
en del av Ekonomikunskap
som startades 2009 för att inspirera människor till att tänka på ett nytt sätt angående sin ekonomi.

Bloggen är till för dem som är om möjligt än lite mer intresserade, då de faktiskt med små enkla medel är möjligt att ta kontroll över sin privatekonomiska situation och leva livet på det sätt man vill, inte måste!

Kontakt:


Portföljtillväxt 2015

Goal: 500 000 kr
Complete: 490 172 kr

98%

Widget by Financial Planning.

Kommentarer

  • Anders: Intressant att Swedish Match hade högst utdelning för 2016. Såg att det var en extra utdelning för...
  • Yggdrasil Slots: Tror att Yggdrasil blir det nästa stora spelföretaget på börsen om Cherry AB beslutar sig för att...
  • Robin: Hej! Tänkte ta ut ett lån via Avanza till en ränta på 1.96. Vad är egentligen risken med att köpa SAS...
  • Herr Rummelpengar: Hej, Kan bara instämma med att EFN är riktigt duktiga på det de gör inom livemedia. Lagom långt,...
  • Nicklas | Admin: Hej, Tack för den trevliga återkopplingen 🙂 dessutom kul att du gillar podden, bara att säga till...