Rss feedTweeter buttonFacebook buttonTechnorati buttonReddit buttonMyspace buttonDelicious buttonLinkedin button

Bokrecensioner

 

Vägen till din första miljon. (Tobias Schildfat)Vägen till din första miljon

Författare: Tobias Schildfat
Språk: Svenska
ISBN: 978-91-86047-15-3

Jag ska ärligt säga att denna bok var på min rata-lista en längre period då jag trodde den skulle vara en mainstreambok med samma innehåll men i ny tappning.
Dock klarade jag inte av att hålla mig borta ifrån den, till slut köpte jag den för att öka min ”finansiella allmänbildning” genom att hålla mig à jour med nutidens finanslitteratur.
En sak har jag insett genom mina år på den finansiella marknaden, då börsklimatet går emot en eller då man bara vill ha bekräftelse på att man gör rätt, om än man vet det, så passar det perfekt att läsa denna.
Titeln lockar ju självklart, om än det bara är en psykologisk gräns, pengarna är medlet inte målet för oss som är genuint intresserade och faschinerade av marknaden.

Jag når min första miljon i år vilket gör att boken blir lite extra tilltalande.
Jag kan inte säga att det alltid har varit lätt och man måste prioritera, men efter ett tag kan man både konsumera nu och sedan utan bekymmer.
En sak jag tycker om med Tobias bok är hans sätt att prata om Lyckoslanten och systrarna Spara och Slösa som många kommer ihåg från grundskoletiden.
Han bryter på ett enkelt sätt ned de olika faktorer som föreligger ett gynnsamt sparande och menar att den okända systern (skönheten) Investera borde introduceras tidigt i skolan.
Investera åtnjuter det bästa av  (sina systrars) två världar, hon kan konsumera med gott samvete vid sidan av sitt sparande, via avkastningen som sparandet ger.

Ja visst, såhär i efterhand så levererade boken i princip det jag förväntade mig. Det magiska är dock att det inte behöver vara svårare än så, det är så enkelt.
Precis som när man är otränad och för första gången på länge ställer sig på löpbandet, det är jobbigt men blir lättare och lättare och handlar om att ta sig över tröskeln och inte ge upp.
Tobias beskriver det faktum som för vissa av oss är så självklart men som så få människor faktiskt gör.

En härlig bok som om än man läst många liknande, gör, att man kan luta sig tillbaka och sträcka på sig med ett leende och inse att andra resonerar lika.
Tobias har erfarenhet från branschen och började i tidig ålder, något som gör att han idag kan åtnjuta ekonomiskt oberoende.

Läs och lär eller bara bekräfta det du redan gör, glöm inte bort att Einstein förklarade ränta-på-ränta-effekten som världens åttonde underverk.

Lycka till och trevlig läsning!

Pris: 180kr Adlibris Köp boken här!

Rich dad poor dad – Vägen till ekonomisk framgång. (Robert T Kiyousaki)

Författare: Robert T Kiyousaki
Språk: Svenska
ISBN: 91-89617-57-6

Boken rich dad poor dad är den i särklass bästa boken jag någonsin läst.
Den handlar om Kiyousaki själv och hans väg till framgång.
Som namnet antyder så handlar det om två fäder, hans riktiga pappa hade ett bra högt uppsatt jobb och var välbetald, men kämpade trots det med ekonomiska problem till slutet.
Hans väns far var också välbergad och blev den rikaste mannen på Hawaii.
Vännens far blev sedermera Kiyousakis livslånga mentor och en hörsten i hans ekonomiska framgång.
Boken handlar om de två fädernas olika syn på pengar och hur det präglade deras liv samt hur det påverkade Kiyousaki.
Han analyserar skillnaden mellan rika och fattiga människor och vad som påverkar vilken klass du tillhör samt hur viktigt det är att tänka ekonomiskt, ekonomisk intelligens är huvudfokus i denna bok.

Denna bok är en bladvändare, man får en riktig kick av att läsa den.
Jag rekommenderar den även till människor som annars inte tar en ekonomibok som första val, den är klart läsvärd. Boken har sålts i över 9 miljoner exemplar!
Jag kan lova dig att du inte läser ut denna bok oberörd!

Pris: 180kr Adlibris Köp boken här!


Affärsänglar: Att investera i tillväxtföretag. (Peter Helle)

Författare: Peter Helle
Språk: Svenska
ISBN: 91-89617-87-8

Boken Affärsänglar skildrar hur affärsänglar arbetar och ger en hel del bra tips.
Vidare är den intressant eftersom att affärsänglar är relativt ”mytomspunna” i Sverige, kanske beror det på jantelagen?
För dig som inte vet vad en affärsängel är eller gör så kan jag referrera till Draknästet på SVTPlay, drakarna är ”affärsänglar”.
Det är alltså en person som i tidig fas går in som delägare i ett bolag med tillväxtpotential och tillför kapital samt kompetens för att ta bolaget vidare.
Boken tar kort och gott upp det mesta man bör tänka på och interna förhållanden mellan investeraren och entreprenören, något av en vett och etikettskola.

Det intressanta är hur många kända företag som tas upp i boken som i startfasen finansierats av riskkapital från affärsänglar.
Comhem och Bredbandsbolaget är två bra exempel på bolag som de flesta känner till idag.
En negativ sak med boken är dock att de flesta tips och praktiska exempel är anonyma, man vet alltså inte från vem tipset kommer utan de namnges med pseudonymer.
Förmodligen innebär det bara att denna bransch fortsättningsvis också kommer omgärdas av mystik, men det är väl det som gör det så intressant?

Det mesta behandlas i boken såsom vinsten med att inte ta för stor del av kakan från entreprenören, lyckade exits, förhandling och mycket mer, läs den och bilda dig en uppfattning om detta spännande segment av investerare.

Ett exempel i boken är en affärsängel som varit med om en vinst på närmare +2000% vid exit, vilket innebär att affärsängeln adderat värde i bolaget och tillsammans med entreprenören tagit bolaget långt mycket längre än vad som varit möjligt utan detta kapital och kompetenstillskott i form av erfarenhet och det kontaktnät som affärsängeln sitter på.

Pris: 199kr Adlibris Köp boken här!

 

Nicklas Andersson

jag

 
Ålder: 29
Bor: Lidingö

Denna blogg är
en del av Ekonomikunskap
som startades 2009 för att inspirera människor till att tänka på ett nytt sätt angående sin ekonomi.

Bloggen är till för dem som är om möjligt än lite mer intresserade, då de faktiskt med små enkla medel är möjligt att ta kontroll över sin privatekonomiska situation och leva livet på det sätt man vill, inte måste!

Kontakt:


Portföljtillväxt 2015

Goal: 500 000 kr
Complete: 490 172 kr

98%

Widget by Financial Planning.

Kommentarer

  • Anders: Intressant att Swedish Match hade högst utdelning för 2016. Såg att det var en extra utdelning för...
  • Yggdrasil Slots: Tror att Yggdrasil blir det nästa stora spelföretaget på börsen om Cherry AB beslutar sig för att...
  • Robin: Hej! Tänkte ta ut ett lån via Avanza till en ränta på 1.96. Vad är egentligen risken med att köpa SAS...
  • Herr Rummelpengar: Hej, Kan bara instämma med att EFN är riktigt duktiga på det de gör inom livemedia. Lagom långt,...
  • Nicklas | Admin: Hej, Tack för den trevliga återkopplingen 🙂 dessutom kul att du gillar podden, bara att säga till...