Rss feedTweeter buttonFacebook buttonTechnorati buttonReddit buttonMyspace buttonDelicious buttonLinkedin button

Tillväxtportföljen

Syftet med tillväxtportföljen är att hitta de bolag som är lite mindre och har en fin tillväxtpotential framför sig, utan att ge avkall på kravet om kvalité.
Bolagen skall fortfarande vara fundamentalt kvalitativa, tinga en tillväxt som överstiger kassaflödesportföljen och ha ett market cap under 10 miljarder. De flesta blue chip-bolagen i kassaflödesportföljen grundades mellan år 1850-1900 varpå de har många år på nacken. Det vore naivt att tro att de har samma potential framgent som historisk, även om många av dem kommer växa i många årtionden framöver. Hursomhelst är detta en portfölj som försöker hitta morgondagens storbolag, de blue chip-bolag som morgondagens generation kommer prata om.

CloettaPrint
Cloetta grundades år 1862 och är ett ledande konfektyrbolag i Norden, Nederländerna och Italien. Det var bröderna Bernard, Christoffer och Nutin Cloëtta som år 1862 startade bolaget Brødrene Cloëtta för tillverkning av choklad och konfektyr i Köpenhamn.

Det dröjde 15 år innan bröderna år 1872 etablerade sig i Sverige, närmare bestämt i Malmö. Detta lade grunden för fabriksmässig framställning av choklad i Sverige. Varumärken som Cloetta huserar är Läkerol, Kexchoklad, Ahlgrens bilar, AKO, Bridge, Center, Gott & Blandat, Juleskum, Malaco, Plopp, Polly Romerska bågar, Toy och Nutisal för att nämna några. Varumärket Läkerol grundades redan 1909 medan uttrycket ”Tag det rätta, tag Cloetta” myntades 1921.

Cloettas produkter säljs i fler än 50 länder och årlig omsättning uppgår till cirka 5 miljarder. De åtnjuter ledande lokala varumärken i 6 länder. Totalt har bolaget 2 500 anställda i 14 länder och produktion vid 11 fabriker i 6 länder.

Fördelen med konfektyr är att branschen är relativt okänslig för konjunktursvängningar. Sverige står för cirka 1/3 av omsättningen följt av Finland, Italien och Nederländerna.  Sockerkonfektyr är det största segmentet följt av choklad och pastiller.

Försäljningen av lösviktsgodis ökar i takt med inflationen varpå förvärvad tillväxt via företagsförvärv säkerligen står på agendan. I januari 2014 köptes Nutisal som är ett ledande svenskt företag inom torrostade nötter, ett bra sätt att addera tillväxt och bredda produktfloran.

Ökad försäljning, både organisk och förvärvad, kommer tillsammas med minskade kostnader att underlätta bolagets marginalexpansion till målet om EBIT-marginal på 14% vilket kommer lyfta lönsamheten. Därtill bör bolaget åtnjuta starkt kassaflöde  vilket möjliggör normaliserad skuldsättning i linje med målet om 2,5xEBTIDA samt utdelning till aktieägarna.

 

KopparbergsKopparberg
Grunden till dagens Kopparbergs lades år 1882 då ett antal svagdricksbryggare gick samman och startade Kopparbergs Bryggerier, ambitionen var att brygga Sveriges godaste svagdricka. Detta sysselsatte sig bolaget med fram till år 1988 då bolagets friska och klara källvatten lockade till sig ett Schweiziskt bolag till Kopparberg. Efter kort tid i utländsk ägo tog banken över lokalerna. Peter Bronsman och hans bror Dan-Anders köpte det nedlagda bryggeriet och fick tillträde 18 mars 1994. Deras första drag var att anställa en utomordentligt duktig bryggmästare vid namn Wolfgang Voit.
Efter mycket slit lyckades man tappa det första starkölet på fat lagomt till Stockholms ölfestival i oktober 1994. Genom att satsa på produktutveckling och nytänk startades en resa som gjort Kopparbergs Bryggerier till ett av Sveriges mest framgångsrika bryggerier.

Kring åren 1995/1996 föds idén till Kopparberg Starkcider. Vid denna tidpunkt var cidern som konsumerades i Sverige av den engelska typen. Kopparbergs utvecklar istället en helt ny och lite sötare smak som snabbt blir svenskarnas nya favorit. Kopparberg Cider är idag Sveriges mest sålda och exporterade cider.

Kopparbergs omsättning landade på 1 770 msek 2014 exkl. dryckesskatt och ett resultat efter finansiella poster på 194,8 msek. Omsättningstillväxten har legat på 10,1% de senaste 5 åren samtidigt som rörelsemarginalen haft en expansionsresa från 6,8% till 12,6%. Bolaget har alltså både ökat sin omsättning och sin marginal på varje omsatt krona, två flugor i en smäll.

Kopparbergs cider är det viktigaste varumärket på bolagets exportmarknader som består av cirka 30 länder. Den största exportmarknaden är Storbritannien men länder som Spanien och Grekland är på stark frammarsch. Avtalet med SAB Miller som är världens näst största ölproducent med varumärken som Miller, Grolsch och Pilsner Urquell i bagaget gör att Australien öppnat upp sig som en viktig marknad för bolaget.

Övriga varumärken i Kopparbergs skattkista är Sofiero, Höga Kusten, Fagerhult, Zeunerts Merke, Zeunerts Ale, Rickys IPA, 1857, Mörka Småland, Frank´s Vodka, Frank´s Gin, Frank´s Energidryck, Dufvemåla vatten och Zeunerts Julmust.

Bolaget producerar sina drycker vid 4 bryggerier varav Banco Bryggeri dock ligger nere. Kundsegmenten utgörs av Systembolaget, dagligvaruhandeln och HORECA (hotell, restaurang och catering) på den svenska marknaden. Exportmarknaden består av on-trade som är pubar och restauranger där man dricker det man köpt på plats och off-trade som är dagligvarubutiker eller liknande där man tar med sig drycken man köpt.

2014 års resulat på 194,8 MSEK efter finansnetto är det bästa någonsin. En bättre produktmix och gynnsam valutasituation enligt senaste årsredovisningen. I det korta perspektivet bör valutasituationen gynna bolaget som har en stark tailwind FX-mässigt men ett bolag i en långsiktig portfölj triggas knappast av en kortsiktig medvind valutamässigt. Avkastningen på eget kapital var 2014 imponerande 55,5%, här har det skett en stadig marginalexpansion sedan 2010 då ROE låg på 36,1%.

Bolaget har en stark ägarbild med bröderna Bronsman i förarsätet och framgångssagan lär fortgå där vi lär våra utländska vänner att svensk cider är det som gäller! Ökad global närvaro och innovativa nyheter kommer att gynna oss långsiktiga aktieägare.

Kuriosa: Kopparbergs Päroncider är världens mest sålda cider.
Kuriosa 2: Totalavkastningen under perioden 2005-2015 uppgår till +3314,29%
Kuriosa 3: Sofiero är Systembolagets mest sålda öl 12 år i rad.

 

Nicklas Andersson

jag

 
Ålder: 29
Bor: Lidingö

Denna blogg är
en del av Ekonomikunskap
som startades 2009 för att inspirera människor till att tänka på ett nytt sätt angående sin ekonomi.

Bloggen är till för dem som är om möjligt än lite mer intresserade, då de faktiskt med små enkla medel är möjligt att ta kontroll över sin privatekonomiska situation och leva livet på det sätt man vill, inte måste!

Kontakt:


Portföljtillväxt 2015

Goal: 500 000 kr
Complete: 490 172 kr

98%

Widget by Financial Planning.

Kommentarer

  • Anders: Intressant att Swedish Match hade högst utdelning för 2016. Såg att det var en extra utdelning för...
  • Yggdrasil Slots: Tror att Yggdrasil blir det nästa stora spelföretaget på börsen om Cherry AB beslutar sig för att...
  • Robin: Hej! Tänkte ta ut ett lån via Avanza till en ränta på 1.96. Vad är egentligen risken med att köpa SAS...
  • Herr Rummelpengar: Hej, Kan bara instämma med att EFN är riktigt duktiga på det de gör inom livemedia. Lagom långt,...
  • Nicklas | Admin: Hej, Tack för den trevliga återkopplingen 🙂 dessutom kul att du gillar podden, bara att säga till...