Rss feedTweeter buttonFacebook buttonTechnorati buttonReddit buttonMyspace buttonDelicious buttonLinkedin button

Intrum Justitia har ett utpräglat rapportmönster

De senaste åren har jag argumenterat för det faktum att marknaden tenderar att misstolka Intrum Justitias rapporter. Jag hittade en analys där Handelsbanken argumenterade för just det faktum samt bjöd på lite intressant statistik. I normalfallet är det välkommet att utnyttja marknadens, i min värld, feltolkning för att avancera positionen men då Intrum är en tillräckligt stor del av min portfölj redan så faller caset.

Stark kurstillväxt
Kurstillväxten har varit +30,68% per år senaste 5 åren dessutom har vi en utdelning som under samma period haft en tillväxt på 12,8 % per år. Inte fy skam helt enkelt. Starkt kassaflöde, lönsam verksamhet samt hög avkastning på eget kapital och en hygglig direktavkastning lockar mig.

Stor potential
Handelsbanken ser en stor långsiktig potential i aktien framåt. Inför rapporten för första kvartalet 2016 per 20 april är deras estimat (förväntningar) avseende vinsten 3% högre än konsensus och helårsestimatet ligger 8% högre än marknaden. De menar att om de får rätt i sin bedömning så bör den starkt positiva revideringstrenden att fortsätta.

Irrationellt beteende vid rapport
SHB reflekterar över ett irrationellt mönster vid rapport som jag nämnt många gånger. Marknaden brukar bli besviken över investeringstakten i förfallna kreditportföljer. Följaktligen har en, inte sällan, kraftig kursreaktion utlösts till följd. Skälet till att bolaget brukar falla kort på förväntningarna är att de ofta har varit petiga med att inte betala för mycket för portföljerna i auktionsförfarandet och således defensivt försvarat marginalerna. När marknaden efter någon dag kommer på det så är det alla marker tillbaka på spelbordet igen.

En intressant reflektion de delar med sig av är att aktien stigit med i snitt 0,4 % på rapportdagen sedan 2009 för att en vecka senare avancera och noteras 4,4% högre.
Nedan graf visar hur aktien reagerat på rapportdagen och tittar man noga kan man se att det brukar vara stökigt kring rapporten.

intrum

 

Handelsbankens rekommendation per 2016-04-12 är köp. Undertecknad äger självklart aktier i bolaget 🙂

Avkastning på dig!
Nicklas

onsdag, april 13th, 2016 Aktier

2 Comments to Intrum Justitia har ett utpräglat rapportmönster

 1. Fantastiskt fint bolag i en bransch som jag tror kommer bestå många år framöver. Hade önskat lite högre DA… men annars ett mycket intressant case.

 2. Daniel on april 13th, 2016
 3. hej Nicklas,
  jag har följt din blogg och tycker att den är otroligt bra och spännande. Jag har en undran, som jag grna vill ta med dig. Jag är 40 år och har ett bra jobb och fick nyligen ett stort arv på 15 msek från en avlägsen, men tydligen mkt rik, släkting. Jag skulle vilja ta dessa pengar (jag har bra jobb och behöver inte använda dessa i närtid) och bygga en utdelningsportfölj. Min fråga: hur tycker du att man ska göra initialt? vore tråkigt att fullinvestera och sedan se en jättekrasch pga statsskulder, höjda räntor eller annat. Ska jag investera initialt i indexprodukter med låg avgift och tex investera lite varje kvartal? Eller gå på kvalitetsbolag på börsen i olika sektorer med bra relativt bra utdelning? Vore super om jag kunde få dina tankar, om tid finnes.
  tack för en otroligt inspirerande blogg.
  C.

 4. Carlos on april 18th, 2016

Leave a comment

 

Nicklas Andersson

jag

 
Ålder: 29
Bor: Lidingö

Denna blogg är
en del av Ekonomikunskap
som startades 2009 för att inspirera människor till att tänka på ett nytt sätt angående sin ekonomi.

Bloggen är till för dem som är om möjligt än lite mer intresserade, då de faktiskt med små enkla medel är möjligt att ta kontroll över sin privatekonomiska situation och leva livet på det sätt man vill, inte måste!

Kontakt:


Portföljtillväxt 2015

Goal: 500 000 kr
Complete: 490 172 kr

98%

Widget by Financial Planning.

Kommentarer

 • Anders: Intressant att Swedish Match hade högst utdelning för 2016. Såg att det var en extra utdelning för...
 • Yggdrasil Slots: Tror att Yggdrasil blir det nästa stora spelföretaget på börsen om Cherry AB beslutar sig för att...
 • Robin: Hej! Tänkte ta ut ett lån via Avanza till en ränta på 1.96. Vad är egentligen risken med att köpa SAS...
 • Herr Rummelpengar: Hej, Kan bara instämma med att EFN är riktigt duktiga på det de gör inom livemedia. Lagom långt,...
 • Nicklas | Admin: Hej, Tack för den trevliga återkopplingen 🙂 dessutom kul att du gillar podden, bara att säga till...