Rss feedTweeter buttonFacebook buttonTechnorati buttonReddit buttonMyspace buttonDelicious buttonLinkedin button

Assa Abloy rider på digitaliseringsvågen

Mikael Vilenius på Dagens Industri skrev en intressant artikel om mitt innehav Assa Abloy den 3o mars i år. Eftersom artikeln berörde ett av mina innehav så vill jag lyfta ur russinen ur kakan här.

Stark historik
Johan Molin blev VD för Assa Abloy 2005  och har sedan dess uppnått stabila marginaler, åtta år med organisk tillväxt, 140 förvärv, fem sparprogram och 133 miljarder i ökat börsvärde. Tittar man på bolagets IR-sida så kan man snabbt räkna ut att den årliga totalavkastningen varit 13,75% sedan januari 2005 inklusive återinvesterad utdelning.

Ledande inom digitala lås för hemmabruk
Bolaget är ledande inom digitaliserade lås för hemmabruk vilket också gör att många propåer landar på bordet. I skrivande stund har de börjat i Tyskland och England och nu i april kör Bauhaus en kampanj i Sverige. I USA pratar de med en av de stora kedjorna men får inte nämna vilken aktör det är, kanske Home Depot som liknar Bauhaus?

Ökad konvertering till digitala lås driver lönsamhet
En av fyra omsättningskronor kommer från bostäder med lägre lönsamhet än kommersiella och institutionella byggnader. Dock anser Johan Molin att konverteringen från mekaniska till digitala lås för hemmabruk kommer att förändra intäktsmixen genom att bostäder tar större del än idag.

”Ett mekaniskt lås installerar man och glömmer bort. Framöver tror jag folk får en mer personlig relation till sitt lås, det ökar betalningsviljan”. I Korea där utvecklingen började är närmare 80% av låsen elektroniska. Ett mekaniskt lås håller i cirka 40 år mot ett digitalt som håller i 10-15 år vilket innebär att utbytesmarknaden kommer bli större. Lägg därtill ökad betalningsvilja och mer adderad teknologi så kan man snabbt räkna ut att priset ökar samtidigt som utbytesfrekvensen vilket torde öka antalet vinstkronor.

Världens största låsbolag
Assa Abloy är världens största låsbolag och även om konkurrensen finns så har bolaget ett försprång teknikmässigt. Samsung har försökt slå sig in på marknaden i många år utan att få fäste utanför Korea. Mekaniken och elektroniken ska hålla i temperaturer från minus 40 till plus 50 grader, tåla fukt, regn, sparkar och slag vilket kräver tåliga och kvalitativa produkter.

Är Assa Abloy ett verkstads- eller teknikföretag?
Svaret på den frågan blev att bolaget är ett verkstadsbolag som är på väg in i teknik med hög hastighet. Man brukar säga att Assa Abloy tillhör finverkstad med tanke på bolagets fina marginaler. De har 1700 ingenjörer varav majoriteten inom elektronik. Det kan ställas i relation till 400 personer när Johan Molin tillträdde VD-posten 2005, och då var det främst mekaniker.

Nya produkter driver organisk tillväxt
Bolaget har ett mål att minst 25 procent  av den organiska tillväxten ska komma från produkter som lanserats de senaste tre åren. Det är ett djärvt mål som också pekar på att produktutvecklingen är en paradgren inom bolaget.

Ökad kostnad samt betalningsvilja driver lönsamhet
För ett företagslås är det åtminstone en femdubbling av av dörrkostnaden och beroende på land så är det en ökning med 30-100% för hemmabruk. De nya produkterna krattar också manegen för en ökad andel eftermarknad via uppgraderingar, mjukvara och service m.m. med förmodat bättre marginaler.

Förvärvsfronten har välfylld pipeline
I dagsläget sker en dialog med ett hundratal bolag och historiskt har de köpt 15-20 bolag årligen.

Skärmavbild 2016-04-10 kl. 16.18.06

söndag, april 10th, 2016 Aktier

2 Comments to Assa Abloy rider på digitaliseringsvågen

 1. Hej
  Du missar att nämna divisionen Entrance Systems som håller på med automatiska dörröppningar. Företagen är främst gamla Besam, Crawford och Albany. Denna division är numera den som omsätter mest i företaget.

 2. Max on april 10th, 2016
 3. Assa Abloy is a fantastic company which I would love to have in my portfolio. However, the current valuation is just ridiculous.

 4. jussi on april 10th, 2016

Leave a comment

 

Nicklas Andersson

jag

 
Ålder: 29
Bor: Lidingö

Denna blogg är
en del av Ekonomikunskap
som startades 2009 för att inspirera människor till att tänka på ett nytt sätt angående sin ekonomi.

Bloggen är till för dem som är om möjligt än lite mer intresserade, då de faktiskt med små enkla medel är möjligt att ta kontroll över sin privatekonomiska situation och leva livet på det sätt man vill, inte måste!

Kontakt:


Portföljtillväxt 2015

Goal: 500 000 kr
Complete: 490 172 kr

98%

Widget by Financial Planning.

Kommentarer

 • Anders: Intressant att Swedish Match hade högst utdelning för 2016. Såg att det var en extra utdelning för...
 • Yggdrasil Slots: Tror att Yggdrasil blir det nästa stora spelföretaget på börsen om Cherry AB beslutar sig för att...
 • Robin: Hej! Tänkte ta ut ett lån via Avanza till en ränta på 1.96. Vad är egentligen risken med att köpa SAS...
 • Herr Rummelpengar: Hej, Kan bara instämma med att EFN är riktigt duktiga på det de gör inom livemedia. Lagom långt,...
 • Nicklas | Admin: Hej, Tack för den trevliga återkopplingen 🙂 dessutom kul att du gillar podden, bara att säga till...