Rss feedTweeter buttonFacebook buttonTechnorati buttonReddit buttonMyspace buttonDelicious buttonLinkedin button

Börsnoteringarna tar fart igen!

Starten på börsåret 2016 var historiskt dåligt med en kraftig nedgång i Asien under natten mot Sveriges första börsdag 4 januari. Därefter upplevde vi en hög volatilitet på marknaden som avskräckte bolagen från att notera sig likt sjömän som avstår en seglats när de ser att de drar ihop sig till storm. Personligen hade jag sett fram emot en eventuell notering av Anticimex som det pratats en del om. Bolaget sysslar med skadedjursbekämpning och grundades 1934 då vartannat hushåll hade problem med vägglöss, själva namnet Anticimex betyder faktiskt ”mot vägglöss”.

Bolaget ägdes tidigare av börsnoterade Ratos som sålde innehavet till EQT 2012. Förvisso kan man då argumentera för att man är indirekt ägare via Investor som har intressen i EQT men bättre med en fågel i handen än 10 i skogen så vidhåller fortfarande att det skulle vara trevligt om de noterades.

Amerikanska Nasdaq har sett lika få noteringar i år som under finanskrisen 2008 men Joe Brantuk som är noteringschef på Nasdaq säger att de ser ett stort intresse från bolag som vill börsnoteras. Man tror att Norden också kommer känna av det ökade intresset men rekordet från 2015 på 100 noterade bolag kan vara svårslaget. Nasdaq har en pipeline med 58 bolag som vill notera sig, samma period förra året var kön 35 bolag vilket gör att det är 65% fler bolag i år som med kölapp i hand inväntar en notering på den amerikanska börsen (Nasdaq). Samma kö i Norden vittnar om ett 40-tal bolag som aviserat sina intentioner om börsnotering.

Sektorerna som är överrepresenterade i kön befinner sig i sektorer såsom bioteknik, teknologi, finans och konsumentrelaterat. Energisektorn lyser med sin frånvaro och tros vara starkt sammankopplat med det låga oljepriset som pressar sektorn. Bolagen som har fördel just nu är bolag som har god visibilitet vad gäller framtida omsättnings- och vinstökningar samt konkurrensfördelar i respektive bransch.

Se gärna klippet via EFN.
 

måndag, mars 14th, 2016 Aktier, Börsen, IPO

No comments yet.

Leave a comment

 

Nicklas Andersson

jag

 
Ålder: 29
Bor: Lidingö

Denna blogg är
en del av Ekonomikunskap
som startades 2009 för att inspirera människor till att tänka på ett nytt sätt angående sin ekonomi.

Bloggen är till för dem som är om möjligt än lite mer intresserade, då de faktiskt med små enkla medel är möjligt att ta kontroll över sin privatekonomiska situation och leva livet på det sätt man vill, inte måste!

Kontakt:


Portföljtillväxt 2015

Goal: 500 000 kr
Complete: 490 172 kr

98%

Widget by Financial Planning.

Kommentarer

  • Anders: Intressant att Swedish Match hade högst utdelning för 2016. Såg att det var en extra utdelning för...
  • Yggdrasil Slots: Tror att Yggdrasil blir det nästa stora spelföretaget på börsen om Cherry AB beslutar sig för att...
  • Robin: Hej! Tänkte ta ut ett lån via Avanza till en ränta på 1.96. Vad är egentligen risken med att köpa SAS...
  • Herr Rummelpengar: Hej, Kan bara instämma med att EFN är riktigt duktiga på det de gör inom livemedia. Lagom långt,...
  • Nicklas | Admin: Hej, Tack för den trevliga återkopplingen 🙂 dessutom kul att du gillar podden, bara att säga till...