Rss feedTweeter buttonFacebook buttonTechnorati buttonReddit buttonMyspace buttonDelicious buttonLinkedin button

Bli VD över din ekonomi och rik på aktier!

isberg

I det senaste avsnittet av podcasten #PrataPengar som du kan lyssna på här skulle vi berätta hur du kan bygga upp en pengamaskin. Till min fasa så flaggade vår klippare Patrick Boström efter 45 minuter att vi var tvungen att tänka på refrängen. Enda problemet var att vi bara skrapat på ytan när det kommer till det budskap vi ville förmedla. Därav skriver jag ett blogginlägg istället för att försöka förklara hur just du kan bygga upp en egen pengamaskin och lämna finansiell oro till det förflutna, fram tills dess får du göra som Pumba i Timon & Pumba brukar säga ”Lämna det bakomflutna framför dig” för nu kör vi!

Ta kommando över din egen ekonomi
Många drömmer om att bli ekonomiskt oberoende men tyvärr blir det inte sällan enbart en dröm som tynar bort med åren. Förvisso kan den avlägsna drömmen göra sig påmind vid ATG-kassan när man lämnar in ett lottospel eller köper en trisslott på sin höjd. Syftet med detta blogginlägg är att visa dig hur man gör för att bli rik på aktier.

Tiden och avkastningen är två kritiska faktorer vilket gör att det är viktigt att du sätter igång så fort som möjligt, läs därför vidare 🙂

Personligen bestämde jag mig tidigt för att bli VD över min egen ekonomi och har sedan 14-års ålder levt som jag lär. Min första lön var 30 kr per timma på en lokal grill, pengar som finns kvar än idag likt Joakim Von Ankas första enkrona. Idag har jag byggt upp en portfölj på ett flertal miljoner kronor som ett ”normalt” börsår på +10% plus utdelningar och nysparande genererar strax under en miljon kronor per år. Pengar gör ingen lycklig men gör att man kan leva livet mer på det sätt man vill, inte måste!

Låt det ta tid att bli ekonomiskt oberoende
En förmögenhet byggs inte över en natt, sanningen är den att det är lite som att se en istapp tina på Nordpolen i början men sen börjar magin, tro mig!

Ace Wilder sjunger i låten ”Busy Doin’ Nothin'” att hon vill tjäna pengar medan hon sover och det är precis vad du kan göra. Det finns människor som jobbar för pengar och sen finns det människor som låter pengarna jobba för dem. I detta inlägg ska jag visa dig hur du sätter dina pengar i arbete istället för att lämna dem på soffan eller under madrassen när du trött med sömn i ögonen masar dig till jobbet på morgonen för att beta av din 07-16-arbetsdag. För att då ska få en känsla av vad tiden kan göra med en långsiktig investering så vill jag att du tänker på vatten och istid kan göra med berg.

Totalavkastning
När du köper en aktie så kommer den totala avkastningen från två olika källor. Kurstillväxt och utdelning sammantaget är den totala avkastningen som din placering genererar över tid. Kurstillväxten är kort och gott aktiens pris som tenderar att stiga över tid, likt bostadsmarknaden. Utdelning är ett fenomen då bolag delar ut en del av vinsten till sina aktieägare om bolaget inte behöver dessa pengar för att förvärva bolag, expandera verksamheten eller återköpa egna aktier. Unga bolag brukar behöva alla pengar för att växa vidare och har inte sällan likt en tonåring växtvärk. Ett mer moget bolag som TeliaSonera eller Hennes & Mauritz som säljer kommunikationstjänster och kläder växer inte lika mycket varpå de gärna skiftar ut pengar till aktieägarna. Som aktieägare så äger man ju en del av bolaget som i sin tur inte vill ha onödiga pengar eftersom bolagets prestationen bland annat mäts i termer av hur mycket pengar bolaget lyckas generera i förhållande till hur mycket pengar aktieägarna tillskjutit. Att ha för mycket pengar blir som en extra bilring i löparspåret.

Inte sällan glömmer media att rapportera om utdelningen när man pratar om ett bolags utveckling. Det är enkelt att titta på en graf över kursutvecklingen, alltså det pris som marknaden är beredd att betala för aktien medan totalavkastningen är svårare att bedöma. Dock står utdelningen för en stor del av marknadens totala avkastning över tid. Investmentbolaget Investor som är Wallenbergarnas bolag och ägare till bland annat SEB, Atlas Copco, ABB, Ericsson och Electrolux mfl. har haft en totalavkastning på 14% från 1987 då jag föddes, alltså för 29 år sedan. Bryter man ned totalavkastningen i dess beståndsdelar så ser man att kurstillväxten på +1485% enbart är en tredjedel av totala avkastningen på +4401% varpå utdelningen står för merparten av aktiens totala avkastning under tiden, tänkvärt!

Från 1930-talet och fram till 2010 stod utdelningen för 44% av totalavkastningen på den amerikanska marknaden och under 1970-talet stod den för höga 71%. Inte konstigt att nedan citat myntats av en Rockefeller, av vår tids mest kända finansfamiljer:

Rockefeller

Tråkiga bolag inte samma sak som tråkiga aktier
Investors tidigare VD Börje Ekholm sa ”Köp aktier och bli rik – i alla fall på lång sikt” i Almedalen 2014. Han kunde inte ha mer rätt. Hans efterträdare Johan Forssell har sagt att det är i bistra tider som de bästa affärerna görs, även det ett klokt budskap. Vår finansminister Magdalena Andersson gästade Avanza Forum 2015 och hennes bästa tips var att amortera på bostaden. Förvisso bra att ta ned skuldsättningen men du kommer aldrig få mer avkastning än den ränta du slipper betala. Sanningen är den att en ökad skuldsättning ger en hävstång när det kommer till bostadspriserna. Hursom är det sunt att amortera men en balans mellan reala tillgångar (skog, bostad m.m.) och finansiella tillgångar (konto, aktier, fonder, obligationer m.m.) är önskvärt.

Tråkiga bolag behöver inte vara tråkiga aktier. Förra året var Fingerprint i ropet och aktien stängde 2015 med en uppgång på nätta +1600% eller 160 normala årsavkastningar. Är man tokig om man inte köper ett sådant bolag? Svaret är helt sonika nej. Bolaget var största förloraren i inledningen 2016 på Stockholmsbörsens stora lista med en nedgång på -34,26% vilket innebär att aktien måste stiga +52,12% för att återhämta forna toppnivå. Det är viktigt att förstå att om en placering på 100 kr faller -50% till 50 kr så måste denna stiga 100% (50 kr) för att ta sig tillbaka till 100 kr. Om du vill bygga upp en förmögenhet är det viktigt att ha en förståelse för att det viktigaste är att skydda portföljen från kraftiga nedgångar snarare än att hitta nästa kursraket.

Det är vedertaget att 80% av nya bolag fallerar inom 5 år och då Fingerprint varit i ropet under lång tid kan det vara bra att känna till att man tänkte avveckla bolaget under sent 00-tal då lönsamheten uteblev. Det finns många bolag med affärsidéer som låter fantastiska och löften om guld och gröna skogar. Aktierna rusar ofta men faller platt när det är dags att leverera. Tyvärr är det ofta så att kursresan är som starkast i förhoppningsfasen medan leveransfasen brukar göra investerarna besvikna. Då få bolag lyckas långsiktigt krävs det stora uppgångar för att täcka för de andra förhoppningsbolagen i portföljen som kanske helt raderar den initiala investeringen.

Den som investerade 10 000 kr i Hennes & Mauritz 1978 har inklusive återinvesterade utdelningar fått se sin placering växa till över 26 miljoner sommaren 2013. Om man dessutom backar bandet till 1974 så är den summan över 50 miljoner. Starbucks har gett sina aktieägare en koffeinstinn resa sedan börsnoteringen 1992. 10 000 USD investerade vid noteringen har växt till 1.77 miljoner USD hösten 2015. Dessa verksamheter är till synes rätt ordinära med mogna marknader såsom kläder och kaféer men trots detta har de lyckats generera enorma aktieägarvärden och gjort många förmögna.

SBUX

Ränta-på-räntaeffekten
Albert Einstein sägs ha sagt att ränta-på-räntaeffekten är världens åttonde underverk och en av universums starkaste krafter. Just denna effekt är extra tydlig när det kommer till aktier och gärna aktier som har en utdelning som ökar över tid.

einstein

Studier över olika tillgångsklasser som går tillbaka till början på 1800-talet visar att aktier utklassar alla övriga tillgångsslag såsom obligationer, kontanter och ädelmetaller med råge.

Ett exempel på denna effekt är på sin plats. Tänk dig att du köper 1000 aktier för 10 kr styck. Denna aktie betalar 40 öre i utdelning vilket blir en direktavkastning på 4%. Dessutom ökar bolaget sin utdelning med 10% årligen varpå vi första året får en utdelning på 400 kr och 440 kr året därpå. Efter 5 år har utdelningen stigit 47% och betalar nu ut 58 öre istället för initiala 40 öre. Efter 10 år har utdelningen ökat 135%, efter 15 år är vi uppe i +279% och efter 20 år är vi uppe i +511% och mottar 2,44 kr årligen vilket innebär att den årliga utdelningen utgör 24,4% av din initiala investering.

Det är när du återinvesterar utdelningen och köper fler aktier som den verkliga magin tar fart. Tänk dig att aktiemarknaden stått still i 20 år samtidigt som du köpt fler aktier vid varje utdelning. Efter 10 år har du totalt 1881 aktier, efter 15 år har du 3509 aktier och slutligen efter 20 år har du 9488 aktier. Jag sa tidigare att de första åren är som att titta på en istapp som tinar på Nordpoolen. I detta exempel tog det 43 kvartal att fördubbla antalet aktier, men därefter tog det bara 13 kvartal till att trippla och sedan 8 kvartal till att fyrdubbla och därefter ökar antalet aktier med minst 1000 aktier per år. Det innebär att efter 64 kvartal (16 år) så fördubblas den initiala investeringen årligen.

Efter dessa 20 år har du genom att återinvestera alltså fått ihop 9488 aktier som delar ut 2,44 kr per år vilket ger en årlig utdelning på 23 150 kr vilket är +131% av din initiala investering VARJE ÅR! Utdelningen är +5700% högre idag än den första utdelningen på 400 kr. Detta är ett exemplariskt exempel på den enorma kraft som ränta-på-ränta ger.

Inkomst av kapital vs. inkomst av tjänst
Den allra vanligaste inkomsten är inkomst av tjänst och genereras via ditt arbete/jobb. Denna artikel handlar ju om hur du skall kunna bygga upp en passiv inkomst i form av en pengamaskin och denna kommer från inkomst av kapital.

Jag vill att du frågar dig själv när du senast fick en löneförhöjning på 5, 10 eller 15% årligen. Tänkte väl det, föga troligt. Skulle ett företag tillåta sina anställda att öka lönerna med tvåsiffriga tal så skulle man mest troligt erodera bolagets lönsamhet. Däremot är just dessa siffror möjliga och till och med vanligt förekommande inom börsvärlden. Utdelningen kan sägas vara motsvarigheten och utgöra inkomst av kapital i förhållande till inkomst av tjänst. Som vi tidigare sagt så kommer ju totalavkastningen från kurstillväxt och utdelning men denna utdelning kräver ej att man säljer sina aktier. Löneförhöjning på inkomst av kapital kan många gånger vara tvåsiffrig, kommer du ihåg exemplet ovan med en 10%-utdelningstillväxt? Juste, det är såhär man sätter sina pengar i arbete och låter dem jobba för en själv.

Snöbollseffekten

När man byggt upp en portfölj med bra kvalitetsbolag som ger en fin direktavkastning varje år som dessutom löpande höjer utdelningen så är man en pengamaskin på spåren. Om du återinvesterar utdelningen genom att köpa fler aktier så ökar ju utdelningen i kronor och ören räknat eftersom du vid nästa utdelning har fler aktier att motta utdelning från. Om bolaget löpande höjer utdelningsnivån så kommer din portfölj till slut vara så pass livskraftig att en snöbollseffekt likt bilden ovan byggts upp.

Fallgropar att undvika
Det finns ett antal fallgropar som du bör undvika för att inte urgröpa eller försena din pengamaskin. En sådan är vad man brukar kalla för ”Value Trap”. En sådan kan vara att en aktie ser billig ut i förhållande till olika multiplar på vinst, kassaflöde eller bokfört värde men där aktien är billig av en anledning med en verksamhet som går på knäna.

När du tittar på bolag som har hög direktavkastning så bör du fråga dig vad det är för typ av verksamhet. En akties direktavkastning stiger om aktiekursen faller varpå det kan vara bra att förvissa sig om utvecklingen. Om en aktie störtdykt finns det allt som oftast skäl till detta. Mogna bolag som inte växer lika snabbt brukar dela ut en större del av vinsten. Konsulter brukar också kunna dela ut en stor del av vinsten då de helt enkelt inte är i behov av pengarna i samma utsträckning som andra bolag.

Ett bolag som delar ut 30% av vinsten har enklare att höja utdelningen över tid än ett bolag som delar ut 80% eller till och med hela vinsten. Bolagen brukar ange sin målsättning vad gäller utdelningsnivån i sina finansiella mål som återfinns i årsredovisningen. 30/50/70% är nivåer som är relativt vanliga. Ett bolag som ökar sin vinst varje år i skaplig nivå borgar för goda förutsättningar för att höja utdelningen, Vinsten brukar benämnas som EPS (Earnings per Share) eller VPA (vinst per aktie). Sist men inte minst kan det vara bra att titta på utdelningen per aktie i förhållande till kassaflöde per aktie. Ibland kan det vara så att bolaget delar ut mer än vinsten eller kassaflödet men det är inte hållbart över tid så se upp!

Det kan faktiskt vara så att sämre bolag behåller utdelningen för att inte skrämma iväg investerare som egentligen kanske skulle göra rätt i att sälja bolaget. En hög utdelning lockar även nya investerare som inte gör ett grundligt analysjobb. Förvissa dig om att utdelningsnivån är hållbar över tid.

Återinvestera utdelningen
Det är när man återinvesterar utdelningen som den enorma värdeutvecklingen och det ekonomiska oberoendet kommer som ett brev på posten. Min rekommendation är att absolut inte konsumera utdelningen utan att låta den gå tillbaka till portföljen genom att köpa fler aktier. Utöver detta bör du även ha ett sparande på minst 10% av din disponibla inkomst.

Ett exempel på hur viktigt det är att återinvestera utdelningen och den enorma effekt det får över tid delges vi i boken ”Get Rich on Your Dividends”. Nedan bild visar utvecklingen på 100 USD som investerades i S&P500 i slutet av 1929. År 2010 hade placeringen växt till 4989 USD, om man däremot återinvesterat utdelningen så hade placeringen istället varit värd 117 774 USD. Således kom alltså 95,8% av den totala avkastningen från utdelning. Detta är UTAN löpande sparande.

dividend

Syftet med blogginlägget bild är att visualisera ränta-på-räntaeffektens påverkan på en placering. Isen ovan vattenyttan är en initial investering medan du med återinvesterande över tid får hela isberget på kontot. Det blir lite som maskroser, du rensar en och det kommer två nya. Den som accepterar en lång placeringshorisont och disciplinerat sparande kan se fram emot en pengamaskin som sväller och sväller över tid för att slutligen utgöra en aldrig sinande ekonomisk källa.

Hur gör man om börsen faller?
Från tid till annan så faller marknaden för att sedan ansamla kraft för nya uppgångar. Bolag som höjt utdelningen under flertal år brukar tendera att fortsätta med just det. I fallande marknad blir aktierna billigare varpå direktavkastningen ökar. Eftersom du fortsätter att spara löpande och återinvestera utdelningen så stiger portföljens direktavkastning.

Låt mig visualisera i form av ett exempel:

Du köper 500 aktier för 20 kr styck för totalt 10 000 kr. Utdelningen är 1 kr vilket ger en direktavkastning på 5% samt en utdelningstillväxt på 5%. Om marknaden under 10 år faller -13% så kommer investeringen efter ett decennium ha växt till 17 000 kr, alltså +70% eller en genomsnittlig årlig avkastning på +5,45% trots att marknaden fallit. Om man efter 10 år väljer att konsumera utdelningen så har denna växt från 1 kr till 1.63 kr vilket innebär att utdelningen är 1630 kr eller 16,3% på investerat kapital, årligen!

Ytterligare ett exempel är på sin plats, här med återinvesterad utdelning:

Köp 500 aktier för 20 USD styck som betalar 4,7% i direktavkastning och ökar den med 10% årligen. Efter en 20 års nedgångsperiod som sänkt aktien från 20 USD till 12,64 USD så har investeringen på 10 000 USD växt till 213 690 USD. Alltså en genomsnittlig tillväxt på 16,54% i en marknad som fallit 2% per år.

Ökad utdelning vs. bibehållen/sänkt
Bolag som gav utdelning eller till och med ökade den under perioden 1972-2010 överpresterade ordentligt sina kollegor som inte gjorde det. Bolagen som ej gav utdelning eller som minskade sin utdelning underpresterade rejält. Efter 38 år var utdelningskaparna värda 82 USD mot initiala 100 USD, alltså -0,52% årligen. Icke utdelande aktier var värda 194 USD dvs 1,76%. Oförändrad utdelning 1610 USD dvs 7,59% årligen och utdelningshöjarna 3545 USD alltså 9,84%

Utdelningstillväxt1.JPG

Ett bolag som ökar utdelningen skickar ut ett positivt signalvärde om att den underliggande verksamheten är välmående. I USA är det vanligt med återköpsprogram men tyvärr är det ofta så att ledningens incitamentsprogram är knuten till aktiekursen varpå det är populärt att återköpa aktier då vinsten per aktie ser ut att stiga (vilket den självklart inte gör om man justerar vinsten till det nya och mindre antalet utestående aktier).

Utdelningsaktier
Även i sämre tider tenderar aktier med god och växande utdelning överprestera marknaden i stort. Förklaringen kan ligga i att det ofta handlar om mogna och lönsamma bolag med stabila utsikter, välkapitaliserade balansräkningar och en långsiktigt grundmurad position i marknaden.

De senaste 50 åren har 20% aktierna i S&P500 med högst direktavkastning genererat 14,2% årligen.
Vidare kan nämnas att om man investerat i de 10 bolagen bland de 100 bolag med högst direktavkastning i S&P500 under samma period så hade man erhållit en avkastning på 15,7% per år. Det innebär att man mer än fördubblar pengarna vart femte år, tredubblar på 10 år, 8-dubblar på 15 år och 17-dubblar på 20 år eller i pengar mätt:

10 000 kr initialt har alltså växt till:

20 733 5 år
42 986 10 år
89 125 15 år
184 785 20 år

Det innebär att mitt löpande månadssparande om 20 år är värt 227 932 kr per månad! Snacka om pengamaskin.

Hur gör man då för att hitta intressanta aktier att investera i?
I USA finns det listor för allt och den mest kända är förmodligen Dividend Aristocrats. För att finnas på den listan behöver bolaget ha höjt utdelningen i 25 år i rad samt uppfylla ett antal kriterier såsom att vara listade på S&P500 samt vara värda minst 3 miljarder USD.

Nedan ser du vilka olika erkända listor det finns i USA vad gäller utdelningshöjare:

Listor

I Sverige har vi ett antal bolag som höjt utdelningen årligen under lång tid:

Hufvudstaden 18 år
Castellum 18 år
Vitec 13 år
Wihlborgs 9 år
Intrum Justitia 9 år

Bibehållen utdelning:

HM 40 år
Atlas Copco 31 år
Wallenstam 21 år
Assa Abloy 20 år
Swedish Match 18 år
Sweco 16 år
Fenix 16 år
Nibe 16 år
Skanska 12 år
Alfa Laval 12 år
Beijer Alma 12 år
ÅF 12 år

Sist men inte minst är det vitalt att inte missa de bästa börsdagarna. Det är otroligt svårt att tajma marknaden och nedan bild visar hur förödande det är att missa de 10 bästa dagarna av 2600 dagar. Du å andra sidan återinvesterar ju utdelningen samt sparar löpande så din kurva kommer vara ännu brantare 🙂 dessutom är det bra att tanka på sig i sura tider.

best days

surt

Ovan bild visar vilka fantastiska möjligheter som finns ifall man investerar när de flesta andra flyr marknaden som pesten. Som världens mest kända investerare Warren Buffert har sagt ”Be greedy when others are fearful and be fearful when others are greedy”.

Sammanfattning över hur du bygger en pengamaskin
– Investera löpande minst 10% av disponibel inkomst.
– Om du måste ställa in sparandet en månad så betalar du mer månaden efter.
– Köp bolag som har en god direktavkastning med ökande utdelning.
– Sprid riskerna på 10-15 bolag.
– Återinvestera alltid utdelningen.
– Tänk på avgifterna.
– Investera mer när det gör som ondast, sälj inte i sämre tider utan stå emot surt klimat.
– Gör ett extrasparande vid bonus, löneförhöjning, extra ersättningar m.m.
– Var långsiktig och låt det ta tid.

Stort lycka till med att bygga upp din pengamaskin och köp gärna boken ”Get Rich On Your Dividends”.

Ps. sist men inte minst tack till Stefan Thelenius, Marcus Hernhag, TryggFramtid och NordicShares på Twitter för att ni delade med er av historiska utdelningshöjare 🙂

/ Investeraren

måndag, februari 1st, 2016 Allmänt, Ekonomi, Okategoriserade

8 Comments to Bli VD över din ekonomi och rik på aktier!

 1. Tjusigt!

  Du gör att vi andra får skämmas när du publicerar ett så långt och informativt inlägg som tar upp allt man kan behöva veta. Det här är från start till slut allt jag försöker lära alla som alls vill lyssna.

  Tack för ett bra inlägg

 2. Att Välja Lycka on februari 1st, 2016
 3. Tack för ett mycket bra inlägg! Högklassigt.

 4. Krösus Sork on februari 1st, 2016
 5. Välskrivet & tydligt som sjutton. En grym presentation om vägen mot rikedom.

 6. Cesar on februari 1st, 2016
 7. Riktigt bra inlägg! Vettiga principer för ett vettigt agerande.

  Har dock en fråga som jag tänkte att ni kanske kunde ta upp i #pratapengar; Det jag undrar är helt enkelt vad ni anser om att ta studielånet, under ens universitetsstudier, för att investera i aktier?

  MVH
  David

 8. David on februari 4th, 2016
 9. Cred till en suverän blogg! Sunda värderingar när det kommer till investeringar.

 10. Viktor on februari 4th, 2016
 11. Bra motivation när börsen är som surast och aktiehumöret som sämst!

  Det får en att se fram emot att investera nästa månads sparande! Min tro är att vi i alla fall har kommit halvvägs igenom denna krasch, sedan är det dags att skörda frukten av många månaders sparande!

 12. Christoffer on februari 9th, 2016
 13. Tack för ett bra inlägg

  Får man fråga hur du hanterar ditt kapital.
  Ligger du alltid fullinvesterad?

 14. Thomas on mars 11th, 2016
 15. Tackar 🙂 ja jag är alltid fullinvesterad men har kreditlinor för att kunna köpa om tillfälle ges och löningen befinner sig långt borta. Stökar det till ordentligt brukar jag även ”skänka” en slant från min privata ekonomi till portföljen för att göra extrainvesteringar. / Nicklas 🙂

 16. Nicklas | Admin on mars 14th, 2016

Leave a comment

 

Nicklas Andersson

jag

 
Ålder: 29
Bor: Lidingö

Denna blogg är
en del av Ekonomikunskap
som startades 2009 för att inspirera människor till att tänka på ett nytt sätt angående sin ekonomi.

Bloggen är till för dem som är om möjligt än lite mer intresserade, då de faktiskt med små enkla medel är möjligt att ta kontroll över sin privatekonomiska situation och leva livet på det sätt man vill, inte måste!

Kontakt:


Portföljtillväxt 2015

Goal: 500 000 kr
Complete: 490 172 kr

98%

Widget by Financial Planning.

Kommentarer

 • Anders: Intressant att Swedish Match hade högst utdelning för 2016. Såg att det var en extra utdelning för...
 • Yggdrasil Slots: Tror att Yggdrasil blir det nästa stora spelföretaget på börsen om Cherry AB beslutar sig för att...
 • Robin: Hej! Tänkte ta ut ett lån via Avanza till en ränta på 1.96. Vad är egentligen risken med att köpa SAS...
 • Herr Rummelpengar: Hej, Kan bara instämma med att EFN är riktigt duktiga på det de gör inom livemedia. Lagom långt,...
 • Nicklas | Admin: Hej, Tack för den trevliga återkopplingen 🙂 dessutom kul att du gillar podden, bara att säga till...