Rss feedTweeter buttonFacebook buttonTechnorati buttonReddit buttonMyspace buttonDelicious buttonLinkedin button

Efter regn kommer finansiellt solsken!

ACt14n4SSeO2zSt08Ykb_sunshine_rain

Som långsiktig investerare låter jag inte ett negativt klimat eller en ”beartrend” förändra min placeringsfilosofi men jag försöker självklart utnyttja de lägen som uppstår. Hursom lever vi för stunden i ett negativt börsklimat varpå mina blogginlägg såklart reflekterar detta.

Det som är viktigt att ha i åtanke är att börsen rör sig, det kallas volatilitet, ju större rörelser desto högre volatilitet eller ”volla” som man brukar säga. Börsen är ett stort hopkok av många olika aktörer, vi har högfrekvenshandel, daytraders, swingtraders, klippare, investerare, institutioner, småsparare, fonder, blankare och mycket mycket mer. Detta gör att det finns väldigt många motstridiga intressen vid varje given tidpunkt, trots detta går börsen upp över tid. I det korta perspektivet kan det, givet den bakgrunden med olika intressen, vara så att trender förstärks.

Ofta brukar uppgångar vara självuppfyllande då uppgången i sig gör att fler diskuterar och bevakar börsen varvid detta drar till sig intresse och kapital. Om uppgången varar tillräckligt länge börjar en del tro att det är en ny ekonomi och att börsen inte kan gå ned, då kommer ofta belåning in i bilden. När det sedan vänder ska många ut samtidigt och då blir det trångt i dörren.

Tyvärr är det ofta de mindre intresserade individerna som når nyheten om nedgången sist. ”Detta passiva kapital” tycker då att det gör lite ont i magen och går till banken för att sälja. Problemet är dock att risken är stor att man säljer när nedgången är ett faktum för att invänta nästa gång Aftonbladet stoltserar med en löpsedel som skriver ”AKTIEMARKNADEN URSTARK, KÖPLÄGE” samtidigt som man då får köpa tillbaka sin placering dyrare. Vi är ett flockdjur programmerade för flockbeteende, så är det bara. Se på turbulensen på de kinesiska börserna i år, största delen av handeln utgörs av privatpersoner. Om du sitter i en föreläsningssal och ett alarm börjar tjuta varpå alla springer till vänster, var springer du då? Det är nog få i ärlighetens namn som kan säga att de springer höger. Just detta skapar lägen på börsen om och om igen.

I den finansiella världen finns ett inverterat förhållande mellan risk och avkastning. Det är tyvärr ofta när det ser som mörkast ut som de bästa affärerna görs. Tänk på att köpa när det gör som ondast, då finns det potential att köpen blir som bäst. Detta förutsatt att du håller dig till kvalitativa aktier med erkända affärsmodeller och vinst på sista raden.

Blackrock

Bilden ovan kommer från Blackrock och visar vad en investering på £10.000 gett över en tidsperiodn på 20 år! (1994-2014). Vad man kan se här är att en investering som man behållt trots oro längs vägen gett en riktigt bra avkastning. Om man dessutom passat på att köpa mer under oron kring millenieskiftet och finanskrisen så har man fått ännu bättre avkastning. Köp när det är billigt och sälj när det är dyrt, så enkelt i teorin men så svårt i praktiken. Kom ihåg att köpa när det gör som ondast, det är ett bra och nyttigt verktyg att ha i åtanke.

När börsen sen vänder så brukar den göra det med besked. Ett av skälen till varför det är bra att köpa när börsen är sur är att den i procentuella termer måste upp mer än den tappat. Om börsen går ned -50% (Lugn.. den har bara tappat det 2 gånger senaste 100 åren) så ska den upp 100% för att hämta igen tappet. En hundralapp som rasar -50% till 50 kr måste ju stiga 100%/50 kr för att ta sig tillbaka till 100 kr igen. Bilden nedan visar hur länge historiska nedgångar varat samt hur stor den kumulativa nedgången totalt blivit för att sedan redovisa motsvarande uppgångssiffror när solskenet gör sig påmint.

upturns

Sist men inte minst vill jag avråda dig som är långsiktig att sälja aktier bara för att trenden är negativ och du får ont i magen. Köp mer aktier i de bolag som du har i portföljen. Om det fortfarande går ned? köp mer! Har du redan glömt rubriken på inlägget? nej, tänkte väl det 🙂

Nedan sista bild visar hur otroligt hårt det slår mot portföljen att missa de där riktiga rallardagarna på börsen då det glöder under hovarna på börstjuren!

Missa

Sist men inte minst, tack Blackrock för spännande statistik och lycka till med dina affärer!

/ Investeraren

tisdag, januari 12th, 2016 Aktier, Ekonomi

1 kommentar to Efter regn kommer finansiellt solsken!

  1. Tack Nicklas. Så gör jag exakt som du skriver. Köper månadsvis och vid dippar extra. Långsiktig på 15-20 år eller mer ,bra riskspridning och aktier som du har skrivit till mig en gång innan. Köper för 14000sek i månaden . Avanza Isk. Då mår jag bra och självklart läser din fina blogg. När du skriver och pratar aktier låter det som du är 48 år moget hehe. Själv är jag 38.
    Mvh.jacke 77

  2. Jacke77 on januari 12th, 2016

Leave a comment

 

Nicklas Andersson

jag

 
Ålder: 29
Bor: Lidingö

Denna blogg är
en del av Ekonomikunskap
som startades 2009 för att inspirera människor till att tänka på ett nytt sätt angående sin ekonomi.

Bloggen är till för dem som är om möjligt än lite mer intresserade, då de faktiskt med små enkla medel är möjligt att ta kontroll över sin privatekonomiska situation och leva livet på det sätt man vill, inte måste!

Kontakt:


Portföljtillväxt 2015

Goal: 500 000 kr
Complete: 490 172 kr

98%

Widget by Financial Planning.

Kommentarer

  • Anders: Intressant att Swedish Match hade högst utdelning för 2016. Såg att det var en extra utdelning för...
  • Yggdrasil Slots: Tror att Yggdrasil blir det nästa stora spelföretaget på börsen om Cherry AB beslutar sig för att...
  • Robin: Hej! Tänkte ta ut ett lån via Avanza till en ränta på 1.96. Vad är egentligen risken med att köpa SAS...
  • Herr Rummelpengar: Hej, Kan bara instämma med att EFN är riktigt duktiga på det de gör inom livemedia. Lagom långt,...
  • Nicklas | Admin: Hej, Tack för den trevliga återkopplingen 🙂 dessutom kul att du gillar podden, bara att säga till...