Rss feedTweeter buttonFacebook buttonTechnorati buttonReddit buttonMyspace buttonDelicious buttonLinkedin button

Nyårslöften – vilka kan vi kapitalisera på?

Time to start that diet

Nytt år brukar i traditionsenligt manér gå hand i hand med nya nyårslöften. Inte sällan kan dessa vara en upprepning av föregående års fagra löften inför just inledningen av det året.

Vanliga nyårslöften brukar kunna vara att ta tag i träningen, styra upp sin ekonomi, sluta snusa/röka och kanske resa mer. Kan en midjekontraktion således leda till en avkastningsexpansion?

Förmodligen är det nog redan inpriset i aktiekursen om det är så att det specifika bolaget normalt gynnas av ett starkare första kvartal i allmänhet och en stark första månad i synnerhet.

Nedan har jag satt ihop en lista med bolag som förmodligen kan tänkas få en extra skjuts inledningsvis på det nya året i teorin. Listan bör dock ses som en kul reflektion snarare än en köprekommendation för bolagen då skjutsen absolut inte behöver rimma med aktieutvecklingen.

Midsona
Utvecklar, säljer och marknadsför produkter inom kost, hälsa, naturläkemedel, förkylning samt hygien. Produkterna säljs i apotek, dagligvaruhandel samt hälsofackhandel. De varumärken som många av oss känner igen är Friggs och Naturdiet. I dagarna köps det nog en del vitaminbrus, riskakor och detox-teer vilket gynnar bolaget, likväl som måltidsersättning.

Avanza/Nordnet
Sveriges absoluta elit av nätmäklare. Många lovar sig själv att ta tag i sin ekonomi i samband med starten på det nya året. Många av dessa blir kund på någon av ovanstående bolag, med all rätt. Billigare aktieaffärer, lägre (om)kostnader och större utbud brukar kunna locka många.

Expedia
Detta är världens största internetbaserade resebyrå. De tillhandahåller tjänster såsom hotell, flygresor, aktiviteter och hyrbilar. Detta från 400 flygbolag, 10 000 aktiviteter och över 260 000 boendealternativ som inhyser över 4 miljoner rum världen över! Expedia Inc äger även andra kända varumärken såsom Hotels.com och Trivago.

Novartis
Detta är ett av världens största läkemedelsbolag med ledande positioner inom såväl innovativt läkemedel som generika och egenvård. Termen Generika används för läkemedel som har samma aktiva substans, funktion och kvalité som ett originalläkemedel. Generika brukar uppstå när ett bolags patent på ett läkemedel löper ut varpå det blir fritt för konkurrenter att komma med alternativ. Varför det inte är så från början är för att uppmuntra bolag till forskning och utveckling, vilket varit svårmotiverat om man inte kan räkna med att få tillbaka forsknings- och utvecklingskostnaden samt en rimlig vinst innan konkurrenter släpps in, ofta är patenttiden 20 år. Just detta bolag torde kunna gynnas då de säljer Nicotinell för att hjälpa människor att sluta snusa och röka.

Priceline Group
Detta är likt Expedia ett bolag verksamt inom reseindustrin. De äger domäner som Booking.com, Priceline.com, Agoda.com, Rentalcars.com, och Kayak. 2014 uppgick bokningarna till 50.3 miljarder USD så nog är det en hygglig stor spelare nog.

TripAdvisor
Detta är världens största reseforum. Här kan besökare interagera, recensera, dokumentera och planera sina resor över hela jordklotet. Det finns gott om förslag på aktiviteter och boenden som man bokar direkt via TripAdvisor varvid bolaget tjänar en slant. Bolaget har 375 miljoner unika besökare varje månad vilket man kan förstå då det är toppförslag på Google när man söker på ett resmål. Bör kunna gynnas av alla semesterplaner som smids kring jul och nyårshelgerna samt efterföljande månad.

Planet Fitness
En av de största och snabbast växande gymkedjorna i USA. De har en prisdifferentiering där de erbjuder träning till den stora massan för en billig peng. Det billigaste medlemskapet kostar 10 USD i månaden. Bolaget pekar på att 80% av människor över 14 år i USA och Kanada saknar ett medlemskap på gym. Huvudsakliga målgruppen är den stora massan människor som kanske inte finner gymmet naturligt eller för dyrt. Här är alla välkomna, stora som små framhåller bolaget. Bolaget noterades 2015 och har likt deras medlemmar upplevt en kontraktion.

Weight Watchers
Viktväktarna har fått se sin aktiekurs dala lika mycket som eliten på programserien ”Biggest Loser”. Dock fick vi en Oprah Winfrey-effekt då hon köpte en stor stek i bolaget förra året. Kursen rusade 85% för att en tid senare när Oprah var med i en reklamfilm ytterligare avancera 19%.

God fortsättning på er!

lördag, januari 9th, 2016 Okategoriserade

No comments yet.

Leave a comment

 

Nicklas Andersson

jag

 
Ålder: 29
Bor: Lidingö

Denna blogg är
en del av Ekonomikunskap
som startades 2009 för att inspirera människor till att tänka på ett nytt sätt angående sin ekonomi.

Bloggen är till för dem som är om möjligt än lite mer intresserade, då de faktiskt med små enkla medel är möjligt att ta kontroll över sin privatekonomiska situation och leva livet på det sätt man vill, inte måste!

Kontakt:


Portföljtillväxt 2015

Goal: 500 000 kr
Complete: 490 172 kr

98%

Widget by Financial Planning.

Kommentarer

  • Anders: Intressant att Swedish Match hade högst utdelning för 2016. Såg att det var en extra utdelning för...
  • Yggdrasil Slots: Tror att Yggdrasil blir det nästa stora spelföretaget på börsen om Cherry AB beslutar sig för att...
  • Robin: Hej! Tänkte ta ut ett lån via Avanza till en ränta på 1.96. Vad är egentligen risken med att köpa SAS...
  • Herr Rummelpengar: Hej, Kan bara instämma med att EFN är riktigt duktiga på det de gör inom livemedia. Lagom långt,...
  • Nicklas | Admin: Hej, Tack för den trevliga återkopplingen 🙂 dessutom kul att du gillar podden, bara att säga till...