Rss feedTweeter buttonFacebook buttonTechnorati buttonReddit buttonMyspace buttonDelicious buttonLinkedin button

En vanlig dag ur en börsnörds perspektiv!

Det brukar sägas att man kan bli arbetsskadad inom det gebit man är verksam. Jag tror jag glömde vaccinera mig för just denna åkomma. Jag är extremt vaksam över vilka bolag som ligger bakom de varor och tjänster undertecknad konsumerar, dels för att det är kul men även för att mitt investerande är en livsstil där kunskap är makt.

Om man är nyfiken på aktier men inte riktigt säker på var man ska börja så har jag ett tips. Koka en god kopp kaffe eller Te och sätt dig ned för att reflektera vilka börsbolag du möter i din vardag. De bolag vars produkter/tjänster du gillar är det nog stor sannolikhet att fler gillar varpå lönsamhet förhoppningsvis kommer som ett brev på posten. Är man trogen konsument har man  ju dessutom ett informationsövertag då man vet hur ens egen nöjdhet fluktuerar över tid. Just denna information kan ha en större korrelation med börskursen på bolagets aktie än vad man tror.

Här är min dag:

06.00 ringer min iPhone som tillverkas av Apple men med ett troget och invant mönster snoozar jag telefonen i sömnen. Om det är viktiga rapporter som ska släppas eller om förutsättningarna är sådana att utvecklingen i Asien är av extra intresse så kollar jag upp Bloomberg innan jag återvänder till kojs. Mina sängkläder är nog inköpta på Hemtex som efter förra årets bud från ICA köptes ut från börsen. Sängen är inköpt på Mio vars tidigare VD Christina Ståhl vände bolaget från idelig förlust till kraftig vinst, numera gör hon succé i MQ. Telefonen för övrigt, vilken fantastisk manick det är, tänk att det är mer teknologi i min iPhone 6 plus än vad det var i raketen vid första månlandningen. Hur kan all teknik rymmas i den? tur att Hexagon har en väl utvecklad mätteknik så alla mått blir rätt.

07.00 telefonen ringer ånyo som en Black Swan från klar himmel. Jag stiger motstridigt upp och beger mig in till köket för lite kaffe. Tyvärr får jag hålla mig med Nescafé snabbkaffe från Nestlé då min vanliga kaffemaskin är på service. Till detta tar jag mjölk inköpt på Axfood. För att få i mig lite protein kokar jag ett ägg också på min induktionshäll från Electrolux.

Nu börjar det bli bråttom då jag vill hinna träna på morgonen. På gymmet byter jag om och tar på mig mina skor från Nike samt löparsockar från XXL, vattenflaskan får man inte glömma. Min profilerade vattenflaska från SEB hänger med den också.

Efter träningen torkar jag av pannan med en pappershanduk från SCA innan jag tar hissen tillverkad av Kone ned till entrén. På väg hem passerar jag Statoil och lägger märke till drivmedelspriserna som levereras av Lundin Petroleum. Priset är lite lägre än igår, borde gynna Norwegian och SAS förutsatt att terminssäkring inte spökar tänker jag.

Innan jag tar mig upp genom entrén så ser jag att en armatur på föreningens fasad gått sönder, får se till att ringa Bravida under dagen.

In i duschen, nu är det bråttom. Invant mönster gör att jag plockar upp schampoflaskan från Procter & Gamble utan att ens tänka på det. Behöver varmare vatten så vrider upp värmen lite. Tur att Fortum levererar värmen. Så fort jag vrider på vredet från FM Matsson (på väg till börsen) så blir det skållhett. Så färdig, handduken levereras från Lexington och används i 180!

Inser på vägen ut att en lampa i hallen gått, tusan, får köpa en ny på Clas Ohlson på vägen hem. Nu får jag inte glömma att ta ut kycklingen frysen producerad av Scandi Standard inför middagen. I frysen ser jag en glassburk Ben & Jerrys från Unilever och kommer för en stund ihåg fredagsmyset med godis från Cloetta samt läsk från Coca Cola som jag köpte genom att använda mitt VISA-kort. Det är klart att man kan välja Marabou som ägs av Mondelez men man är ju lite färgad som aktieägare i Cloetta. Någon av dem köper säkert substitut till kakaosmör av AAK.

Nä nu måste jag bege mig så jag inte kommer sent till jobbet. Dock ska jag borsta tänderna först. Tar min tandborste och tandkräm från Colgate-Palmolive. Jag låser ytterdörren vars lås kommer från Assa Abloy så inte försäkringsbolaget IF som ägs av Sampo blir arga.

På vägen ut ser jag de stora fönstren i trapphuset som är levererade av Inwido behöver putsas. Ja det är väl bara att ringa Homemaid. Just det ja, vi har en ny anställd i föreningen, får inte glömma bort att meddela vår ekonomiska förvaltare SBC. Undra om våra leverantörer använder Fortnox för sin bokföring, ja undra kan man ju.

När jag kommer ut ser jag att bilen ser intakt och fin ut, en Audi som ingår i Volkswagen Group, skönt med försäkringen från Gjensidige om något skulle hända. Jag har ju dock splitternya dubbdäck från Continental men man vet aldrig. Bilen går fint i övrigt, förmodligen kanske värmeväxlare från Gränges, krockkudde från Autoliv och motorkuddar från Trelleborg gör sitt. Annars finns det ju service att tillgå på Mekonomen.

Nåväl bussen väntar, tur jag hann med. Vid busshållplatsen är det en herre som står och lägger in en snus från Swedish Match, ohälsosamt tänker jag. Han får prova nikotinplåster från Nicotinell som säljs av Novartis. Bussen är tillverkad av Volvo och glider tyst över Lidingöbron. Tacka för det då Skanska nyligen renoverat vägbanan. På bussen hinner jag uppdatera mig på börsen, som för övrigt återfinns i Värtan och drivs av Nasdaq. Hemma hade jag ju wifi från Comhem men nu får jag använda 4G från Telia.

Väl i Ropsten inser jag att tunnelbanestationen behöver fräschas upp, tur att Wallenstam fått tidig markanvisning att rusta upp området. Medan jag väntar tänker jag på Norra Djurgårdsstaden som växer ihop med Ropsten där JM byggt stora delar.

Nu är det bråttom, tunnelbanan går snart. Genom spärren som levererats av Gunnebo och snabbt upp i rulltrappan som tillverkats av Kone för att sedan hitta en plats på i tunnelbanevagnen som är tillverkad av Bombardier. På vägen upp noterar jag övervakningskameran som producerats av Axis. Just idag verkar det dessutom vara biljettkontroll på tåget, kontrollen sköts av personal från Securitas.

Tåget kommer och folk rusar ut, en påse från McDonald’s skymtas i folkmassan. Onyttigt tänker jag men kommer på mig själv med att de lanserat frukost dygnet runt. Inställt tåg pga. elfel, NEJ varför får inte ABB ordning på grejerna!

Nu ska vi äntligen åka, inrusande i sista stund kommer en kille med skidutrustning. Happ han kanske ska åka till Trysil och gynna Skistar, vem vet. Hans tjej hade en fjällrävenväska från FenixOutdoor. Själv tar jag upp min telefon och tittar på Facebook innan jag googlar (Alphabet) på recept. Hittar jag något så får det nästan bli att beställa från Mat.se (Matse) eftersom tid är lite av en bristvara denna vecka. Mitt emot mig sitter en kille och använder Tinder, ett bolag som avknoppades från IAC och nu är ett eget bolag tillsammans med Match.com.

På Östermalmstorg ser jag en farbror som letar efter pantburkar och kommer att tänka på de 35 miljarder pantburkar som årligen pantas i norska Tomras returmaskiner. Det var nog bestämt en burk av Carlsberg han hittade eller kan det ha varit Kopparbergs?

Jag tar med mig en Metro som är ett innehav i Kinnevik och läser att fetman ökar globalt. Vilken tur att det finns aktörer som Novo Nordisk tänker jag! När jag kommer upp från tunnelbanan ser jag en reklamskylt med Hennes & Mauritz senaste konfektion.

På vägen till jobbet går jag in på affären och köper en Bonaqua, ett varumärke som ägs av Coca Cola samt en Risifrutti som ägs av norska Orkla. Självklart väljer jag självutcheckningssystemet från Itab istället för traditionell kassa.

När jag kommer ut från tunnelbanan på Östermalmstorg ser jag Fridays som är ett innehav i KraftHeinz Company. På andra sidan gatan noterar jag både en och annan handväska från Michael Kors innan jag nästan blir påsprungen av en liten grabb som spelar Candycrush, ett spel som ägs av King som köptes upp av världens största spelbolag ActivisionBlizzard.

På vägen mot jobbet ser jag några anrika fastigheter som tillhör Hufvudstaden och Fabege. I Fabeges fastighet inhyser de hyresgästen Starbucks som levererar blaskigt kaffe med god marginal. Muggarna är rimligen tillverkade av Huhtamäki och städningen kan faktiskt vara inköpt av ISS.

Äntligen är dagen i gång. Ikväll blir det nog att kolla lite på Netflix alternativt åka till Mall of Scandinavia som ägs av Unibail-Rodamco. Sista biten innan jag kommer till jobbet så ser jag reklam för Disneys nya och första butik i Sverige som öppnade i just Mall of Scandinavia.

Ovanför mig mullrar det till i skyn varpå jag ser ett stridsflygplan från SAAB, sist men inte minst kollar jag min hotmail för att se morgonens flöde (Microsoft).

 

Detta kan vara en typisk dag för mig, jag kan helt enkelt inte hjälpa det. Det roliga är att det finns massor och åter massor av bolag som jag inte ens nämnt här.

Vilka bolag möter du i din vardag och vilka har jag glömt?

 

/ Investeraren

 

torsdag, januari 7th, 2016 Okategoriserade

2 Comments to En vanlig dag ur en börsnörds perspektiv!

 1. Skönt inlägg!
  Är likadan och försöker äga de flesta bolagen vars varor och tjänster jag använder mig av.

 2. Tim on januari 8th, 2016
 3. Tack Tim!

  Ja, det är faktiskt inte en helt dum idé. Åtminstone får man bra idéer på bolag att titta närmare på.

 4. Nicklas | Admin on januari 8th, 2016

Leave a comment

 

Nicklas Andersson

jag

 
Ålder: 29
Bor: Lidingö

Denna blogg är
en del av Ekonomikunskap
som startades 2009 för att inspirera människor till att tänka på ett nytt sätt angående sin ekonomi.

Bloggen är till för dem som är om möjligt än lite mer intresserade, då de faktiskt med små enkla medel är möjligt att ta kontroll över sin privatekonomiska situation och leva livet på det sätt man vill, inte måste!

Kontakt:


Portföljtillväxt 2015

Goal: 500 000 kr
Complete: 490 172 kr

98%

Widget by Financial Planning.

Kommentarer

 • Anders: Intressant att Swedish Match hade högst utdelning för 2016. Såg att det var en extra utdelning för...
 • Yggdrasil Slots: Tror att Yggdrasil blir det nästa stora spelföretaget på börsen om Cherry AB beslutar sig för att...
 • Robin: Hej! Tänkte ta ut ett lån via Avanza till en ränta på 1.96. Vad är egentligen risken med att köpa SAS...
 • Herr Rummelpengar: Hej, Kan bara instämma med att EFN är riktigt duktiga på det de gör inom livemedia. Lagom långt,...
 • Nicklas | Admin: Hej, Tack för den trevliga återkopplingen 🙂 dessutom kul att du gillar podden, bara att säga till...