Rss feedTweeter buttonFacebook buttonTechnorati buttonReddit buttonMyspace buttonDelicious buttonLinkedin button

Kinas omställning skapar möjligheter!

grassisgreener

Få har nog missat Kinas omställning från att agera världens fabrik till att rotera mot en ekonomi med mer fokus mot inhemsk konsumtion likt väst. Detta är ett uttalat mål men trots detta så skrämmer inbromsningen i siffrorna marknaden gång på gång och skapar dramatik med stora kurssvängningar som påföljd.

Världspopulationen på planeten Tellus uppgår i skrivande stund till ca 7,39 miljarder gentemot Kinas population på 1,37 miljarder individer. Snabbt räknat ser man alltså att landet inhyser 18,5 % av världens befolkning. Sidan Worldometers.info berikar mig med informationen att ca 1,8 miljoner människor fötts på jorden under årets första 5 dagar, om än det är många timmar kvar av denna dag. Det är lika många människor som Stockholms län!

Bedömare tror att världens befolkning toppar vid 9 miljarder då det finns starka samband mellan bättre levnadsstandard och lägre barnafödsel. Det innebär dock att världen skall inhysa ytterligare ca 22% fler människor. Att då tro att Kinas omställning är slutet på världen kanske är lite naivt.

Vår produktion måste öka för att möta morgondagens efterfrågan. Miljövänliga och hållbara alternativ kommer att bli prioriterade. Även om denna produktion ej sker i Kina så kommer den ske någonstans på våra 7 kontinenter. Just Kina har en åldrande befolkning vilket även det kommer att öppna upp möjligheter för att kapitalisera på dessa megatrender. Utöver ökad produktion måste den även bli mer effektiv. För en tid sedan såg jag en artikel om en robotiserad fabrik för salladshuvuden där maskiner sköter hela processen från frö till skörd och logistik. Fabriken skulle i ett initialt skede producera 50 000 salladshuvuden per dygn med potential upp till 500 000 st salladshuvuden per dygn inom 5 år. Jag tror detta kommer bli regel snarare än undantag med ökad penetration av högteknologi inom allt som kan effektiviseras.

Det finns många olika investerare i den finansiella djungeln med olika agendor, kortsiktiga, medellångsiktiga och långsiktiga. Av den anledningen finns det självklart en logik i de rörelser vi ser på börserna runt om i världen. När risken ökar tar de mest kortsiktiga aktörerna bort sina spelmarker från spelplanen helt enkelt, lite som tidvatten medan jag är snäckan på botten.

På lite längre sikt är det bolagens verksamheter och operationella faktorer som styr snarare än konjunkturen här och nu. Det finns bolag som drabbas negativt av Kinas inbromsning likväl som de som gynnas. Kina har länge lett den råvaruboom som varit men då de nu sakteligen minskar takten så slår det på råvaror, råvaruberoende bolag samt allehanda underleverantörer till dessa såsom svenska Atlas Copco och Sandvik.

Vidare har vi många bolag på börsen som har stor del av sin intjäning i regionen. Då osäkerhet råder lägger investerarkollektivet helt sonika till en extra riskpremie i sina kalkyler varpå de kräver lite högre avkastning och då måste kurserna i det korta perspektivet komma ned lite. Vi hade samma visa när det begav sig i Ryssland, då åkte Nokian Tyres, Carlsberg och norska laxbolag m.m. på utförslöpa. Svenska bolag med stor exponering mot Asien i allmänhet och Kina i synnerhet är:

Autoliv
Hexagon
Nokia
Alfa Laval
Elekta
ABB
Gränges
Nolato
Arcam
Vitrolife
Alimak
Mycronic

Detta är en handfull bolag men listan kan göras längre.  Hursom finns det ju också bolag som faktiskt gynnas av Kinas växande medelklass och omställning till en mer konsumtionsdriven ekonomi. Ett axplock av de som gynnas är:

Hennes & Mauritz
Starbucks
Nike
Yum Brands (specifikt Kentucky Fried Chicken)
McDonald’s

Sist men inte minst skall nämnas de olika lyxhusen runt om i världen som gynnas av Kinas nyfunna hunger på lyx. Några exempel på detta torde kunna vara:

Prada
LVMH
Luxottica
Michael Kors (semi-lyx)
Tiffany & Co

Glöm inte att det alltid finns två sidor av ett och samma mynt! 🙂

Slutligen fick jag ett tips av Jesper på EFN om Pandora som växer så det knakar, dessutom under fin lönsamhet. Ett inlägg om detta bolag och den fina positioneringen mot Kina kan du läsa om här!

/ Investeraren

 

 

tisdag, januari 5th, 2016 Aktier, Allmänt, Ekonomi

No comments yet.

Leave a comment

 

Nicklas Andersson

jag

 
Ålder: 29
Bor: Lidingö

Denna blogg är
en del av Ekonomikunskap
som startades 2009 för att inspirera människor till att tänka på ett nytt sätt angående sin ekonomi.

Bloggen är till för dem som är om möjligt än lite mer intresserade, då de faktiskt med små enkla medel är möjligt att ta kontroll över sin privatekonomiska situation och leva livet på det sätt man vill, inte måste!

Kontakt:


Portföljtillväxt 2015

Goal: 500 000 kr
Complete: 490 172 kr

98%

Widget by Financial Planning.

Kommentarer

  • Anders: Intressant att Swedish Match hade högst utdelning för 2016. Såg att det var en extra utdelning för...
  • Yggdrasil Slots: Tror att Yggdrasil blir det nästa stora spelföretaget på börsen om Cherry AB beslutar sig för att...
  • Robin: Hej! Tänkte ta ut ett lån via Avanza till en ränta på 1.96. Vad är egentligen risken med att köpa SAS...
  • Herr Rummelpengar: Hej, Kan bara instämma med att EFN är riktigt duktiga på det de gör inom livemedia. Lagom långt,...
  • Nicklas | Admin: Hej, Tack för den trevliga återkopplingen 🙂 dessutom kul att du gillar podden, bara att säga till...