Rss feedTweeter buttonFacebook buttonTechnorati buttonReddit buttonMyspace buttonDelicious buttonLinkedin button

Reflektion över börsåret 2015!

happy-new-year-2016-wishes

Idag 17.30 stängde vi i Sverige böckerna för börsåret 2015 och kl. 22.00 stängde börsen i USA varvid det finansiella året för mitt vidkommande är att anse som avslutat.

Såhär i efterhand kan man säga att året varit minst sagt händelserikt. Vi började starkt i samband med Europeiska centralbankens (ECB) kvantitativa lättnader i januari som agerade raketbränsle för marknaden. Det tog mig 7.5 veckor på börsen att tjäna in min normala årslön från mitt jobb. Börsen var upp närmare +17% fram till toppen 27/4 som därefter ej tangerats igen.

Framåt sommaren så bjöd Grekland på en folkomröstning som de flesta av oss kliade oss i skallen lite över. De röstade om något som ej längre fanns på bordet från centralt håll, det var nog mer ett vara eller icke vara i den monetära unionen.

I februari var det Riksbankens tur att, med Stefan Ingves i spetsen, ge sig in i helt okända domäner då man för första gången någonsin sänkte ned reporäntan i negativt territorium, närmare bestämt till -0.10%.
Sverige har världens äldsta centralbank anno 1668 och den 11 februari 2015 skrevs således in i historieböckerna för all framtid.

Sommaren och hösten var volatil samtidigt som siffror från Kina pekade på en fortsatt avmattning vad gäller världens forna produktionsekonomi som numer ställer om till konsument istället för producent. Semester tog jag 10 december och en vecka framåt i Afrika. Som vanligt var det volatilt på min semester såsom det alltid varit varenda år sedan 2006. Förvisso brukar jag åka på semester i augusti vilket är en svängig månad med låg omsättning och lite större rörelser. Detta år trodde jag att jag skulle slippa undan då fjärde kvartalet i allmänhet och december i synnerhet brukar vara starkt historisk. Självklart skulle marknaden stöka till varpå jag fick följa börsen från hotellobbyn under hela veckan.

Förra året var jag i Kroatien när det blossade upp med Iran och Israel/Palestina, året innan det var det Grekland som spökade likväl som året innan det. 2011 följde jag dramat kring S&P sänkning av USAs kreditbetyg från hotellrummet i Thailand. Ja det jag vill säga är att börsen alltid svänger när jag semestrar, detta år var inget undantag.

Trots allt detta kan jag sammanfatta börsåret 2015 i finansiella termer enligt nedan:

Kassaflödesportföljen +23.85%
Tillväxtportföljen +74.69%
Worldwideportföljen +12.86%

SEK + 490 172kr

I absoluta termer så avslutade jag börsåret 2015 med en nettoökning på +490 172 kr. De senaste åren har jag legat på 3-400 000 kr om året. I år har varit lite av ett mellanår varvid jag ser det som en styrka att jag lyckas förränta portföljen med närmare en halv miljon. Sen ska man ha i åtanke att många bolag haft ett väldigt bra år medan verkstad och bank haft det motigare, dessa två sektorer är ju en överväldigande del av sammansättningen i ex. OMXS30.

Här är ett axplock av portföljbolag med bäst utveckling 2015:

1. Evolution Gaming +283.12%
2. Kopparbergs +197.56%
3. Netflix +139.26%
4. ITAB +130.53%
5. Balder +89.30%
6. Betsson +69.63%
7. Bahnhof +60.66%
8. AQ Group +54.37%
9. Novo Nordisk +53.63%
10.Fortnox +51.82%
11.AAK +50.30%
12.Starbucks +48.23%
13.Alphabet +46.47%
14.Avanza 42.44%
15.Fabege +39.26%
16.Hexagon +30.08%

Till detta tillkommer ypperligt fina affärer i Bravida, Attendo och Tobii.

Sist men inte minst så uppgick årets utdelningar till +104 113 kr. Det är cirka 8000kr mindre än föregående år men förklaringen till detta är att jag har mindre exponering mot kassaflödesintensiva värdepapper.

Utöver detta har jag även hunnit med att:

1. Anordna en resa med Unga Aktiesparare till USA där vi besökte FED, Bloomberg, Goldman Sachs, Senaten, SEB, The Hunger Project, IMF, World Bank, Credit Suisse och träffade Bengt Göransson.

2. Besökte årsstämman för Warren Buffets bolag Berkshire Hathaway i Omaha, Nebraska. Världens mest kända investerare, samtidigt som bolaget firade 50 år!

3. Bli intervjuad i ett eget avsnitt av UA-podden som heter ”Mina pengar skall jobba hårdare än mig”, avsnittet finner du här!

4. Ta över UA-podden tillsammans med Unga Aktiesparares VD Philip Scholtzé samtidigt som vi re-lanserar den med namnet #PrataPengar som du hittar här!

5. Lämna anrika SEB efter 6 år för att gå över till Avanza! Ska bli det roligaste året någonsin!

6. Delta i Avanza börspanel i november månad – avsnittet ser du här

Sist men inte minst vill jag rikta ett stort tack till alla vänliga följare som så många gånger under året visar uppskattning för det arbete jag gör, främst på Twitter. Det är otroligt kul att få positiv feedback och gör att man blir sporrad att fortsätta i samma anda. Till er och alla andra vill jag önska ett riktigt fint och lönsamt 2016!

Ps. glöm inte bort att avsluta avdragsgillt pensionssparande samt bli medlem i Unga Aktiesparare eller Aktiespararna. Om du redan är det så värva in vänner och bekanta. Tillsammans kan vi uträtta stordåd.

GOTT NYTT ÅR!
Investeraren

onsdag, december 30th, 2015 Aktier, Ekonomi, Min ekonomi

4 Comments to Reflektion över börsåret 2015!

 1. Hej! Jag har börjat lite smått med aktier och hamnade på din sida. Är väldigt intresserad av att följa dina investeringar under nästa år och lära mig av dig. Rekommenderar du fortfarande samma bolag som du har i dina portföljer eller kommer du att uppdatera med nytt? Kommer du att uppdatera detta på din hemsida. MVH jennie

 2. jennie on december 31st, 2015
 3. Grattis Nicklas. Du kan aktier ser jag. Räcker bara att titta på avkastningen. Vilka 8-10 tillväxt och kassfalöds aktier skulle du rekomendera tip på 10 årssikt? Jag har fin portfölj men vill ha dina tips. Ska investera nu i år ca.650000 sek i aktier. Vilka är köpvärda änligt dig. Jag har långsparhorisont. Det ska vara mellanrisk portfölj. Just nu har jag Ica.investor.kinnevik.latour.lundbergs.alfa laval.Hm.telia,volvo, ,Bef.itab shop concept.xano industri.toleranzia.sensys.netent. Även fonder LF global index 40%,spiltan investement aktiefond 20%,seb europa småbolag 20%,carnegie small micro cap 20%. Telia väntar jag på utdelning sedan säljer och volvo när den kommer upp 20%. Vilka skulle du behållit och läga några egna? Skulle du investerst i direkta aktier eller fonderna som jag har eller både och för riskspridning? Har varit på börsen i 1,5 år men lär mig varje dag och lyssnar på duktig folk som du. Tack i förhand. Har allt i ISK avanza .
  Mvh.jacke 77

 4. Jacke77 on januari 1st, 2016
 5. Verkligen ett bra börsår för våra svenska spelaktier, framförallt NetEnt för min del. Förväntar mig inte lika mycket av 2016, casino känns lite övervärderat på vissa håll men hoppas på ett okej år.

 6. NetEnt Analys on januari 6th, 2016
 7. Tror att Yggdrasil blir det nästa stora spelföretaget på börsen om Cherry AB beslutar sig för att knoppa av dem till ett separat företag!

 8. Yggdrasil Slots on september 20th, 2016

Leave a comment

 

Nicklas Andersson

jag

 
Ålder: 29
Bor: Lidingö

Denna blogg är
en del av Ekonomikunskap
som startades 2009 för att inspirera människor till att tänka på ett nytt sätt angående sin ekonomi.

Bloggen är till för dem som är om möjligt än lite mer intresserade, då de faktiskt med små enkla medel är möjligt att ta kontroll över sin privatekonomiska situation och leva livet på det sätt man vill, inte måste!

Kontakt:


Portföljtillväxt 2015

Goal: 500 000 kr
Complete: 490 172 kr

98%

Widget by Financial Planning.

Kommentarer

 • Anders: Intressant att Swedish Match hade högst utdelning för 2016. Såg att det var en extra utdelning för...
 • Yggdrasil Slots: Tror att Yggdrasil blir det nästa stora spelföretaget på börsen om Cherry AB beslutar sig för att...
 • Robin: Hej! Tänkte ta ut ett lån via Avanza till en ränta på 1.96. Vad är egentligen risken med att köpa SAS...
 • Herr Rummelpengar: Hej, Kan bara instämma med att EFN är riktigt duktiga på det de gör inom livemedia. Lagom långt,...
 • Nicklas | Admin: Hej, Tack för den trevliga återkopplingen 🙂 dessutom kul att du gillar podden, bara att säga till...