Rss feedTweeter buttonFacebook buttonTechnorati buttonReddit buttonMyspace buttonDelicious buttonLinkedin button

Nordea blickar tillbaka på börsåret 2015!

Med tre börsdagar kvar på detta år är det högtid att reflektera över det gångna året. Just detta gör Nordea i årets sista veckobrev som du hittar här!
Nedan återger jag en kortare sammanfattning av deras reflektioner.

Raketbränsle från centralbanken gav en rivstart på året!

Börsåret 2015 fick en riktig rivstart då ECB med Mario Draghi i spetsen lanserade kvantitativa lättnader i Januari. Under första kvartalet avancerade aktier +20% medan räntor reste +4% norrut. Sedelpressen gick på högvarv varvid tyska 10-åriga statsobligationen föll ned genom källaren till som lägst 0,049 % intradag. När rörelsen tappade momentum och rekylen kom så blev det mer volatilt på marknaden.

Volatiliteten präglade sommarmånaderna

Denna sommar gick Grekland till val för tredje gången. Denna gång handlade det i praktiken över Greklands vara- eller icke vara i eurozonen. Framåt sensommaren slog oron för Kinas ekonomi till på allvar. Globala aktier föll nästan -17% och trycktes tillbaka till 0-strecket under ett par oroliga veckor. Nordea spår att den ökade volatiliteten kommer att finnas med i bagaget likt ett arv från 2015 när vi snart går in i 2016.

Historisk räntehöjning

Lika historiskt som när man eliminerade räntan var det när FED höjde räntan +25bps den 16 december, ett besked som hela världen väntat på. Det är första räntehöjningen på 9 år så det var på tiden och ett styrkebesked för amerikansk ekonomi. Nordea slår fast att den globala penningpolitiken blir extremt stödjande även framöver. Detta då många andra centralbanker såsom ECB & BoJ fortfarande stimulerar friskt, däremot ökar divergensen mot USA.

Stora skillnader avkastningsmässigt mellan tillgångsslag

Nordeas tro var att riskfyllda tillgångar, främst aktier, skulle ha hygglig potential medan räntebärande instrument skulle ha det motigt. Detta infriades i stort sett då globala aktier levererat en avkastning på runt +8% medan räntesidan försöker hålla näsan ovanför vattenytan på +/- 0%. Främst krediter har haft ett tufft år i spåren på den råvaruimplosion som varit och således påverkat företagsobligationer med sämre kreditbetyg (High Yield) hårt.

Framåtblickande med 2016 i kikaren

Många av innevarande års teman kommer att fortsätta gälla under nästa år. Aktier bedöms vara det tillgångsslag som, trots långvarig uppgång, har mer att ge i rådande marknadsklimat. Vidare anses ränteplaceringar ha fortsatt motvind och uppförsbacke. Svagt stigande räntor ligger även i korten givet att tillväxten fortsätter.

Psst! Vill du få info om när det kommer ut nya veckobrev? Isåfall tycker jag du skall följa Investeringsstrategen Tiva Erfan (@TivaErfan) från Nordea på Twitter.

 

Nordea 2

Nordea 1

måndag, december 28th, 2015 Aktier, Allmänt, Ekonomi

No comments yet.

Leave a comment

 

Nicklas Andersson

jag

 
Ålder: 29
Bor: Lidingö

Denna blogg är
en del av Ekonomikunskap
som startades 2009 för att inspirera människor till att tänka på ett nytt sätt angående sin ekonomi.

Bloggen är till för dem som är om möjligt än lite mer intresserade, då de faktiskt med små enkla medel är möjligt att ta kontroll över sin privatekonomiska situation och leva livet på det sätt man vill, inte måste!

Kontakt:


Portföljtillväxt 2015

Goal: 500 000 kr
Complete: 490 172 kr

98%

Widget by Financial Planning.

Kommentarer

  • Anders: Intressant att Swedish Match hade högst utdelning för 2016. Såg att det var en extra utdelning för...
  • Yggdrasil Slots: Tror att Yggdrasil blir det nästa stora spelföretaget på börsen om Cherry AB beslutar sig för att...
  • Robin: Hej! Tänkte ta ut ett lån via Avanza till en ränta på 1.96. Vad är egentligen risken med att köpa SAS...
  • Herr Rummelpengar: Hej, Kan bara instämma med att EFN är riktigt duktiga på det de gör inom livemedia. Lagom långt,...
  • Nicklas | Admin: Hej, Tack för den trevliga återkopplingen 🙂 dessutom kul att du gillar podden, bara att säga till...