Rss feedTweeter buttonFacebook buttonTechnorati buttonReddit buttonMyspace buttonDelicious buttonLinkedin button

Balder & AP3 startar samriskbolag!

Balder och statliga AP3 tar sig an bostadsbristen!
Fastighetssverige rapporterar om att ett av mina fastighetsbolag i portföljen, Balder, etablerar ett samriskbolag med statliga AP3 för bostadsinvesteringar.
Balder med VD Erik Selin i spetsen har varit en fantastisk investering sedan de tog bakvägen till börsen via omvänt förvärv av Enlight 2005. Om en investering genererar en totalavkastning på 25% om året så 10-dubblar man värdet på 10 år, precis vad Balder har gjort.

Det primära syftet med samriskbolaget är investeringar i nyproduktion av hyresfastigheter i tillväxtorter i Sverige. Ägarfördelningen i det nya bolaget kommer att vara 50/50 vilket innebär att båda parter äger lika mycket. Ett tecken på att de är helt övertygade om samstämmighet.

Statlig partner i delat samriskbolag!
AP3 är en av de statliga fonder som förvaltar kapital i den allmänna pensionen. Just AP3 tillhör inkomstpensionen och agerar buffertfond. Om det finns underskott i systemet så tas pengar från denna fond till utbetalningar av pensioner och vid överskott så tillförs medel för förvaltning. Många känner nog till AP7 som är den fond agerar ickevalsalternativet i Premiepensionen. Unga Aktiesparare besökte AP7 för en tid sedan och fick verksamheten presenterad för oss av förvaltaren Anette Dahlberg. Den som är nyfiken och vill läsa mer om de statliga AP-fonderna hittar info här http://www.apfonderna.se/

AP3 är bland annat huvudägare i Hemsö och äger 25% av Vasakronan. Namnet Vasakronan kanske inte säger så mycket men många kommer nog ihåg nedan festliga reklam som gick på tv 2006.

Kraftigt ökat bostadsbyggande men räcker ej!

Boverket rapporterar att bostadsbyggandet ökat kraftigt efter 2012 och i år ökar byggandet med 25%. I år byggstartas cirka 48 000 bostäder och nästa års förväntas det byggstartas 53 500 bostäder. Detta räcker dock inte till för att bygga bort det ackumulerade underskottet som redan byggts upp, speciellt inte med de flyktingströmmar vi sett den senaste tiden. Den kommande 10-årsperioden fram till år 2025 förväntas Sveriges befolkning växa med 1.1 miljoner människor.

Boverkets byggbehovsanalys säger att det behöver färdigställas 75 000 bostäder årligen under åren 2015-2020 för att möta behovet.  Nedan bild visar sambandet mellan påbörjade bostäder och befolkningsökningen. Det är således ett spännande projekt AP3 och Balder nu tar sig an, efterfrågan finns.

Befolkningsökning

 

Som aktieägare i Balder blir jag stolt över det förtroende som en statligt förvaltad fond visar bolaget. Helt rätt anser jag. Erik Selin är en riktig pilot i pilotskolan då han äger 40,3% av bolaget. Dessutom är en imponerande kuriosa att han som 24-åring gick till Handelsbanken och tjatade till sig ett första lån på 20 MSEK för att börja med fastigheter, otroligt imponerande.

Sist men inte minst… ska man säga att även bolaget Wallenstam ger en fin exponering mot bostadsbyggande. De är en stor aktör när det kommer till nyproduktion av hyresrätter. Bolaget har levererat en totalavkastning på 27% årligen sedan finans- och fastighetskrisen 1992. De är riktigt duktiga att bygga substans genom egen produktion av cirka 1500 bostäder årligen.

Vänliga hälsningar,
Investeraren

 

 

tisdag, december 22nd, 2015 Aktier

3 Comments to Balder & AP3 startar samriskbolag!

 1. Hej!
  Jag undrar om du skulle vilja göra ett länkbyte med mig för att öka bådas trafik till våra bloggar?

  Jag använder en liveuppdaterad blogglista på höger sida av min blogg där alla mina besökare ser de senaste inläggen från bloggar som jag har länkat där. Förutom det så kan jag även erbjuda en länkplats under sidan ”Aktiebloggar jag läser”.
  Det betyder att du får en livelänk så fort du skriver ett inlägg på din blogg + en permanent länk till din blogg som gör att du kommer högre upp i googles sökmotorer!

  Är detta intressant för dig? Återkom gärna med vad du kan erbjuda eller när du har länkat till min blogg så löser jag länkarna på min blogg direkt! 🙂

  Uppskattar svar även om du inte skulle vara intresserad av ett samarbete så jag vet att du har fått meddelandet och läst det!

  God Jul & Gott Nytt år!

  Med vänliga hälsningar
  Västkustinvesteraren
  http://www.vastkustinvesteraren.se

 2. Västkustinvesteraren on december 22nd, 2015
 3. Hej!

  Tidigare har min blogg levt i en slumrande värld då jag är extremt aktiv på Twitter. Nu har jag dock sakteligen börjat blogga mer och kommer så att fortsätta göra så jag förstått att många gillar ”statiskt” innehåll, alltså inte bara flöden på Twitter. Just detta med länkbyten har jag funderat på och tänkt ta tag i när jag får tid. Hursom tackar jag för att du tog initiativet. Det viktigaste för mig är att det är bra bloggare snarare än att det ska dra trafik till min sida.

  Min reklam på sidan skall helst ha med finans att göra och sådant jag kan stå för, därav Avanzas reklam. När det kommer till länkutbyten så vill jag att jag ska kunna stå för de rekommendationer som det indirekt innebär. Därav kommer jag vara restriktiv, vilket gör det hela mer kvalitativt. Hursom vill jag gärna utbyta länk med dig och självklart även fortsätta diskussionerna på Twitter 🙂

  Du får gärna tipsa mig om hur jag hittar/bär mig åt för att installera den där liveuppdaterade blogglistan. Maila mig på nicklas(at)ekonomikunskap.com med en beskrivning på din blogg, alternativt om du vill att jag skriver den.

  Ha en riktigt god jul och ett gott nytt år!

  Nicklas

 4. Nicklas | Admin on december 23rd, 2015
 5. God Jul på dig Nicklas. Tack för dina trevliga svar och kommer att följa din blogg. Snälla lägg fram din aktie portfölj att jag kan följa dig lite.
  Mvh.jacke 77

 6. Jacke77 on december 23rd, 2015

Leave a comment

 

Nicklas Andersson

jag

 
Ålder: 29
Bor: Lidingö

Denna blogg är
en del av Ekonomikunskap
som startades 2009 för att inspirera människor till att tänka på ett nytt sätt angående sin ekonomi.

Bloggen är till för dem som är om möjligt än lite mer intresserade, då de faktiskt med små enkla medel är möjligt att ta kontroll över sin privatekonomiska situation och leva livet på det sätt man vill, inte måste!

Kontakt:


Portföljtillväxt 2015

Goal: 500 000 kr
Complete: 490 172 kr

98%

Widget by Financial Planning.

Kommentarer

 • Anders: Intressant att Swedish Match hade högst utdelning för 2016. Såg att det var en extra utdelning för...
 • Yggdrasil Slots: Tror att Yggdrasil blir det nästa stora spelföretaget på börsen om Cherry AB beslutar sig för att...
 • Robin: Hej! Tänkte ta ut ett lån via Avanza till en ränta på 1.96. Vad är egentligen risken med att köpa SAS...
 • Herr Rummelpengar: Hej, Kan bara instämma med att EFN är riktigt duktiga på det de gör inom livemedia. Lagom långt,...
 • Nicklas | Admin: Hej, Tack för den trevliga återkopplingen 🙂 dessutom kul att du gillar podden, bara att säga till...