Rss feedTweeter buttonFacebook buttonTechnorati buttonReddit buttonMyspace buttonDelicious buttonLinkedin button

Unga Aktiesparare besöker Sjunde AP-fonden!

Igår besökte vi på Unga Aktiesparare Anette som jobbar som förvaltare på Sjunde AP-fonden (AP7) i deras lokaler på Vasagatan i Stockholm. Roligt i sammanhanget var att det faktiskt var första gången de ordnade ett event likt detta.

Kort om Sjunde AP-fonden
AP7 är det statliga alternativet till de privata aktörerna i premiepensionssystemet.
När du är anställd och betalar skatt så får du årligen ett orange kuvert där din allmänna pension framgår. Totalt avsätts 18,5% av din inkomst upp till 7,5 inkomstbasbelopp som i sin tur delas upp på 16% inkomstpension och 2,5% premiepension.

I Premiepensionen väljer du själv vilka fonder du vill förvalta slantarna i (max 5 st). Även om du lägger kuvertet på hatthyllan så vill staten att du ska ha en god förutsättning till framtida ekonomisk trygghet. Här kommer AP7 Såfa in i bilden eftersom de förvaltar det kapital som tillhör de som ej gjort ett aktivt val. Dock skall tilläggas att det också existerar sparare som aktivt valt att fortsätta spara i denna fond.

Supertanker på fondarenan
Kundbasen är enorm då 3 miljoner svenskar har sparande hos AP7. Totalt sett har de inte mindre än 270 miljarder SEK under förvaltning i jämförelse med cirka 20 mdr när myndigheten startades 2000/2001.

Global riskspridning
Förvaltningen sker i två delar, en aktiefond och en räntefond där fördelningen sinsemellan beror på spararens ålder. Vidare så har aktiedelen två ben, en passiv förvaltning och en aktiv, utöver 150% exponering mot marknaden, de utnyttjar således belåning även om de ligger under 150% i dagsläget. Den passiva delen är via (mest troligt) syntetisk replikering på MSCI AC varvid Sverige tyvärr får en försvinnande liten exponering! mer Home Bias tack! 🙂

Den passiva delen som är exponerad mot index MSCI AC har 2500 underliggande värdepapper. Den aktiva delen försöker generera överavkastning genom att köra pairtrades och finansiera ena benets köp via andra benets kassaflöde från blankning.

Fördjupad kunskap
Den som är intresserad av att fördjupa sig kan via länken nedan få info om geografisk spridning, sektorallokering samt samtliga innehav, håll tillgodo! 🙂

Mer info om AP7 HÄR!

AP7

 

Vänliga hälsningar,

Investeraren

 

torsdag, november 12th, 2015 Okategoriserade

No comments yet.

Leave a comment

 

Nicklas Andersson

jag

 
Ålder: 29
Bor: Lidingö

Denna blogg är
en del av Ekonomikunskap
som startades 2009 för att inspirera människor till att tänka på ett nytt sätt angående sin ekonomi.

Bloggen är till för dem som är om möjligt än lite mer intresserade, då de faktiskt med små enkla medel är möjligt att ta kontroll över sin privatekonomiska situation och leva livet på det sätt man vill, inte måste!

Kontakt:


Portföljtillväxt 2015

Goal: 500 000 kr
Complete: 490 172 kr

98%

Widget by Financial Planning.

Kommentarer

  • Anders: Intressant att Swedish Match hade högst utdelning för 2016. Såg att det var en extra utdelning för...
  • Yggdrasil Slots: Tror att Yggdrasil blir det nästa stora spelföretaget på börsen om Cherry AB beslutar sig för att...
  • Robin: Hej! Tänkte ta ut ett lån via Avanza till en ränta på 1.96. Vad är egentligen risken med att köpa SAS...
  • Herr Rummelpengar: Hej, Kan bara instämma med att EFN är riktigt duktiga på det de gör inom livemedia. Lagom långt,...
  • Nicklas | Admin: Hej, Tack för den trevliga återkopplingen 🙂 dessutom kul att du gillar podden, bara att säga till...