Rss feedTweeter buttonFacebook buttonTechnorati buttonReddit buttonMyspace buttonDelicious buttonLinkedin button

Unga Aktiesparare på besök hos Cloetta!

Förra veckan styrde Unga Aktiesparare kosan till Kista där Cloettas huvudkontor återfinns. Magin i bolaget tar däremot sitt uttryck i de 13Cloetta - Oktober 2015
fabriker som finns runt om i Europa. Dessa fabriker återfinns i Sverige, Italien, Nederländerna, Belgien, Slovakien och Irland. I Sverige återfinns dessa fabriker i Ljungsbro och Helsingborg.  Totalt tillverkade Cloetta 99 500 ton konfektyr under 2014!

Anrika varumärken
IR-chef Jacob Broberg hälsar oss välkomna och visar kontoret som mer kan liknas vid en godisborg. Jag tänker att detta skulle vara paradiset om man varit sisådär 10 år. Numer vet jag att för stort intag av detta sockrets guld kan leda till stora goodwillnedskrivningar av strandformen varvid siffrorna lockar mer än godiset. Hursomhelst är det knappast någon av oss i sällskapet som kan motstå de till antalet många skålar med Cloettakonfekt
yr som bjuds under mötet.

Varumärken är det som utgör kärnan i Cloetta och jag får känslan av att bolaget är lite av ett Best of Brands inom konfektyr. På de marknader som Cloetta har en närvaro vill de äga starka varumärken. Sperlari är ett chokladmärke som återfinns i Italien och grundades 1836. Detta märke är lika känt i Italien som Ahlgrens bilar i Sverige och ett självklart inslag kring juletider. Faktum är att halva bolagets varumärkesportfölj är äldre än 1950. Jag får uppfattningen av att bolaget helst inte etablerar egna nya varumärken med allt vad det innebär, förutom breddning av befintliga varumärken, utan istället förvärvar redan etablerade och starka varumärken på sina huvudmarknader.

Svenskarna äter mest godis i hela världen
Det är faktiskt så att vi svenskar äter mest godis i hela världen. Vår konfektyrkonsumtion uppgår till 17 kg per person och år i snitt. I Europa som helhet ligger samma siffra på ungefär 7 kg. Helst av allt vill vi ha lösviktsgodis som står för cirka en tredjedel av försäljningen. Nere på kontinenten i Europa så häller de hellre upp en skål med chips och i USA fungerar nog allt med socker, men konkurrensen är å andra sidan knivskarp. Av den anledningen får vi veta att USA är en marknad som Cloetta inte har på radarn, i dagläget iallafall.

Lokala variationer
Vi får lära oss att det råder stora skillnader i smak mellan oss och främst våra nordiska grannar. I Sverige är storsäljarna Malaco, Kexchoklad, Läkerol, Ahlgrens bilar, Polly, Center, Nutisal, Juleskum, Plopp och Sportlunch. I Danmark vill konsumenterna även ha Lakrisal, i Finland gäller även Jenkki och Tupla och slutligen gillar norrmännen även Pops. Ett varumärke som fungerar i ett land är ingen garanti för att det fungerar i ett annat land. Dock har bolaget ibland tagit en existerande produkt och brandat om den med ny förpackning etc. och släppt den på en annan marknad med gott resultat. Power Break 3 är ett sådant exempel, denna bar kom för en tid sedan men är faktiskt rakt av en Tupla från Finland med ny förpackning, anpassad för den svenska marknaden. Bolaget har även ett ”museum” med varumärken som varit borta från marknaden en tid, AKO är ett sådant exempel. Den var borta från marknaden i 15 år och har nu sen en tid tillbaka relanserats på den svenska marknaden.

Framtida folkaktie
Cloetta är till sin natur ett konjunkturokänsligt bolag med stabil efterfrågan. Under 2014 fördubblades ägarbasen från 6 321 st till 12 694 st vilket innebär att fler individer kommer att vara biased i butiken när det nalkas helg. Säga vad man vill men om man står och väger mellan Fazers Geisha, Mondelez Marabou Mjölkchoklad och Cloettas Plopp så vet iallafall jag som aktieägare i Cloetta vilken jag väljer. Skulle så inte vara fallet så måste det vara en Due Diligence på en konkurrent det är frågan om 😉

Investerarnas önskelista
Julen närmar sig med stormsteg så vad kan inte lämpa sig mer än att beröra investerarnas önskelista?
Är du italienare så vill du ha din Sperlari och i Sverige vill vi ha vår juleskum men förutom det finns det några saker som vi gärna önskar oss, rent finansiellt. Den omstrukturering och effektivisering som har skett är nu avslutad varpå kostnaderna för detta är tagna. Det innebär att bolaget genererar mycket starka kassaflöden som kan användas till att ta ned skuldsättningen som vid senaste rapporten låg på 3,3x EBITDA. Målet är 2,5x EBITDA vilket vi närmar oss i rask takt, dock förvärvades Nederländska Lonka med befintlig kreditfacilitet varpå skuldsättningen ökar cirka 10%. Det starka kassaflödet bör dock ändå borga för att skuldsättningen kommer ned varvid bolaget förhoppningsvis ger sin första utdelning på 5 år. Självklart kan det komma spännande förvärv men allt annat lika så tror jag vi är nära en utdelning, vilket jag tror skulle kunna charma institutionerna.  Cloettas finansiella mål vad gäller utdelningen är att 40-60% av resultatet skall delas ut, jag tror vi närmar oss…

Via nedan länk kan du se en presentation av Jacob Broberg när han gästade Aktiespararna i Malmö tidigare i år.
Presentation Cloetta | Aktiedagen Malmö 2015 – Aktiespararna

Hursomhelst har jag fått en garanterad avkastning i termer av en god goodiebag, tack och bock Cloetta!

tisdag, oktober 13th, 2015 Okategoriserade

No comments yet.

Leave a comment

 

Nicklas Andersson

jag

 
Ålder: 29
Bor: Lidingö

Denna blogg är
en del av Ekonomikunskap
som startades 2009 för att inspirera människor till att tänka på ett nytt sätt angående sin ekonomi.

Bloggen är till för dem som är om möjligt än lite mer intresserade, då de faktiskt med små enkla medel är möjligt att ta kontroll över sin privatekonomiska situation och leva livet på det sätt man vill, inte måste!

Kontakt:


Portföljtillväxt 2015

Goal: 500 000 kr
Complete: 490 172 kr

98%

Widget by Financial Planning.

Kommentarer

  • Anders: Intressant att Swedish Match hade högst utdelning för 2016. Såg att det var en extra utdelning för...
  • Yggdrasil Slots: Tror att Yggdrasil blir det nästa stora spelföretaget på börsen om Cherry AB beslutar sig för att...
  • Robin: Hej! Tänkte ta ut ett lån via Avanza till en ränta på 1.96. Vad är egentligen risken med att köpa SAS...
  • Herr Rummelpengar: Hej, Kan bara instämma med att EFN är riktigt duktiga på det de gör inom livemedia. Lagom långt,...
  • Nicklas | Admin: Hej, Tack för den trevliga återkopplingen 🙂 dessutom kul att du gillar podden, bara att säga till...