Rss feedTweeter buttonFacebook buttonTechnorati buttonReddit buttonMyspace buttonDelicious buttonLinkedin button

Investera långsiktigt i aktier – tiden är din bästa vän!

Stockholmsbörsen har varit skakig sedan i våras och handlas numer i negativt territorium för helåret om man bortser från utdelning. ToppenKassaflödesportföljen 20150922 nåddes 27 april då OMXS30 noterades till 1720 vilket är 20,6% högre än index i skrivande stund, alltså en ganska substantiell skillnad. Dock är det inte mycket som har hänt. Sommarmånaderna var skakiga så som sommaren brukar vara, lägre omsättning och högre volatilitet. Självklart finns det orosmoln på himlen, konstigt och mer läskigt vore annars.

Tillståndet i kinesisk ekonomi är huvudbry för marknaden. Kina har explicit uttalat att fokus ligger på en rotation från export till inhemsk konsumtion. Västerländska ekonomier har länge haft konsumtionen som en nyckelbricka i BNP-sammansättningen medan Kina varit världens fabrik och tillika exportör, nu blir det ändring på det. Hur blir det då med den boomande efterfrågan från Kina undrar marknaden varpå främst basmetaller och många andra råvaror faller handlöst.

Kina växlar om från att vara världens fabrik till att satsa mer på inhemsk konsumtion vilket skapar frågetecken kring förväntad efterfrågan på basmetaller. Inhemsk efterfrågan skall alltså bli en viktigare komponent i BNP såsom gängse i väst. Koppar som brukar föräras med status som konjunkturindikator har tappat -36% de senaste 3 åren varav -15,97% innevarande 2015. Förutom fallande råvarupriser tar marknaden fasta på att amerikansk ekonomi ångar på vilket gör att amerikanska centralbanken FED närmar sig en första räntehöjning, vilket sprider osäkerhet i marknaden. Allt detta får självklart spridningseffekter i både den finansiella världen och den reala ekonomin. Ett samband som rapporterades i Dagens Industri för ett tag sedan och som fångade mitt intresse var att Millicom upplever en svag marknad i Sydamerika på grund av fallande råvarupriser. En telekomoperatör som får motvind på grund av att råvarupriserna faller globalt? Skälet är att Sydamerika är en stor global aktör inom råvaruförsörjning och export varpå stor del av sysselsättningen härrör från sektorn, när den går dåligt och arbetskraft friställs så faller köpkraften varpå en telekomoperatör som Millicom drabbas negativt, denna älskade globala värld.

Hurusom är syftet med detta inlägg att belysa långsiktighetens sötma. Senast idag fick jag frågan om det är läge att sälja allt och ta hem vinsten. Vad hände med att köpa billigt och sälja dyrt? Det är ensamt på toppen brukar det heta, varpå jag menar att det är jobbigt att gå mot strömmen, men dock ofta lönsamt. Låt aktieportföljen få verka långsiktigt utan bortre gräns, gå inte in i ett långsiktigt aktiesparande med en deadline. Här tycker jag hellre man ökar upp sin buffert på konto om man tror sig behöva pengar framgent, alltså öka bufferten och/eller minska avsättningen till portföljen men låt det som sätts av förbli avsatt. Bufferten på sparkontot är portföljens skyddsväst, det är den plus lönen varje månad som skyddar portföljen.

Jag går i pension 2052 och då vet jag att prognosen talar för att vi kommer vara 9 miljarder människor på jorden, alltså 2 miljarder eller 28% mer än idag. Dessa människor behöver mat, bostad, kläder, hygien och finansiering precis som vi andra. Världen går inte under denna gång heller och långsiktigheten är din bästa vän i orostider, det är ofta i sämre klimat som de bästa affärerna görs. Idag postade jag en lista på Twitter över kvalitetsbolag på Stockholmsbörsens Large Cap som konkurrerar om en plats i min huvudportfölj, här nedan vill jag belysa den långsiktiga totalavkastningen som dessa gett över lång tid för att ge dig en tankeställare, glöm inte bort att utdelningen inte sällan står för 2/3 av totalavkastningen.

Bilden till detta inlägg är en lista över kvalitetsbolag som jag tycker förtjänar en plats i en långsiktig portfölj. Själv har jag bekymret med att gallra för att få ned innehaven till 15. Hur var det nu, är det dags att sälja av allt nu för att köpa tillbaka på nästa topp? kolla på siffrorna nedan avseende långsiktig totalavkastning och avgör själv.

SKF B
+10,14% per år sedan 1989.

Skanska B
+12,56% per år sedan 1993.

NIBE
+20,61% per år sedan 1997.

Lundbergsföretagen B
+11,77% per år sedan 1990.

Latour
+19,30% per år sedan 1990.

Autoliv
+12,97% per år sedan 1997.

Clas Ohlson
+13,45% per år sedan 1999.

Fabege
+10,82% per år sedan 1992.

Balder
+24,81% per år sedan 2002.

Hexpol
+92,06% per år sedan 2008.

Hufvudstaden 
+12,06% per år sedan 1992.

JM
+15,33% per år sedan 1991.

Indutrade
+18,84% per år sedan 2005.

Om du dessutom passar på att shoppa lite aktier när andra flyr marknaden och aktier som pesten så kommer du frisera ovan nämnda siffror långsiktigt i din portfölj! LYCKA TILL och glöm inte att köpa kvalité snarare än att fånga fallande knivar!

/Investeraren

onsdag, september 23rd, 2015 Okategoriserade

12 Comments to Investera långsiktigt i aktier – tiden är din bästa vän!

 1. Mycket bra blogg, gärna mer bolag med totalavkastning en sammanfattning.

  MVH Kim

 2. Kim on september 26th, 2015
 3. Hej,

  Är lite nyfiken hur du fått fram totalavkastningen så långt tillbaka? Finns det någon databas du använder?

 4. Patrik N on september 28th, 2015
 5. Tjena Nicklas,
  Julian tipsade om dig och din sida när han praktiserade här. Riktigt snygg sida du har fått till och mycket goda råd med en bra svårighetsnivå. Känns som du har en sund inställning till investeringarna.
  Själv försöker jag praktisera köp och behåll stabila bolag, har för tillfället atlas copco, hm, investor, kinnevik, latour, lundberg, melker schörling, ncc och skf… Funderar på Betsson nu också när jag läst om det på din sida..
  Ser fram emot nästa inlägg.. /Hampus

 6. Hampus on september 28th, 2015
 7. Jag lyssnade på avsnittet i UA-podden där du deltog och jag undrar hur du fördelar de dryga 12000 som du lägger på aktier varje månad? På hur många aktier fördelar du beloppet på och hur gör du urvalet vilka aktier du ska köpa varje månad?

 8. Roland on september 30th, 2015
 9. Hej Kim!

  Tack för det, fler exempel på långsiktig totalavkastning utlovas, garanterat!
  Säg till om det är något/några specifika bolag du är nyfiken på.

  Vänligen,
  Nicklas

 10. Nicklas | Admin on oktober 1st, 2015
 11. Hej Patrik!

  Ibland kan man finna denna information på bolaget IR-sida om man har tur. Tyvärr är denna sida ofta undermålig, kanske för att den tyvärr inte används så flitigt.
  Den information som jag publicerar kommer från en Bloomberg-terminal.

  Vänliga hälsningar,
  Nicklas

 12. Nicklas | Admin on oktober 1st, 2015
 13. Hej Hampus!

  Vad trevligt att han tipsade om bloggen, hoppas han arbetade på bra hos er dessutom 🙂
  Tack för de orden, jag försöker ha en sund och långsiktig inställning till mina investeringar.
  Sammansättningen i din portfölj känns sund och kvalitativ. Själv har jag köpt några bolag i Melkers portfölj då hans bolag de facto handlas till premievärdering trots att samtliga innehav är noterade.
  De bolag som konkurrerar om en plats i min långsiktiga kassaflödesportfölj är dessa https://twitter.com/Investeraren/status/646290499045883904

  Summa summarum har du en imponerande kvalité i portföljen, fortsätt så!

  Vänliga hälsningar,
  Nicklas

 14. Nicklas | Admin on oktober 1st, 2015
 15. Hej Roland!

  Vad kul att du lyssnade på podden! Jag har kreditfaciliteter vilket gör att jag handlar aktier lite närsomhelst. Anledningen till detta är att jag inte vill vara beroende av att invänta löning för att passa på att köpa aktier när rätt läge uppstår. Av den anledningen blir det ofta så att avsättningen går in direkt på kreditkontot och minskar utestående nyttjad kredit. För att besvara frågan om hur jag fördelar pengarna oavsett när jag köper så är svaret att det beror på. Jag ser detta som ett finansiellt hantverk och mycket hinner hända på kort tid. Ofta är det magkänsla som avgör vilket innehav som får månadens slant.

  Dock är det viktigt för mig att etablera en bredd med 10-15 bolag i portföljen och därefter anpassa viktningen så varje bolag väger ungefär lika mycket. För att ta ett exempel så kan nämnas att högkvalitativa Atlas Copco tagit ordentligt med stryk senaste tiden. Olika skäl ligger till grund men faktorer såsom starkare SEK, ökad oro för Kinas tillväxt, global konjunktur och FEDs kommande räntehöjning spelar in. Aktien är ned -6,92% 2015 och -12,21% senaste tre månaderna. Här kan jag tycka att den tagit oförtjänt mycket stryk varpå jag köper. Fastighetsbolag som tar stryk i rådande oro och sakteligen börjar handlas nära substans såsom Hufvudstaden gör att jag fyller på där istället. SEB som faller ned mot 88 kr efter att ha handlats till över 110 kr för en tid sedan samtidigt som direktavkastningen närmar sig 6% gör att jag fyller på lite där osv.

  Det finns ingen given regel men över tid har man byggt upp en magkänsla för timing. Det är ett försök till svar på en mångfacetterad problematik.

  Vänliga hälsningar,
  Nicklas

 16. Nicklas | Admin on oktober 1st, 2015
 17. Hej.
  Själv har jag Kinnevik. Lundbergs. Latour. Investor. Volvo. Telia. FEB. NetEnt. Itab shop concept. Xano Industry. Alfa Laval.HM.
  Vad säger du om detta uppsättningen långsiktigt 15 år?

 18. jacke77 on november 6th, 2015
 19. Tack Kim, fler bolag kommer att dyka upp på sidan! 🙂

 20. Nicklas | Admin on december 21st, 2015
 21. Hej Patrik,

  Informationen om totalavkastning kommer från en Bloomberg-terminal!

  God Jul & Gott Nytt År
  Nicklas

 22. Nicklas | Admin on december 21st, 2015
 23. Hej!

  Ursäkta sent svar. Du har en bra spridning i portföljen med ett flertal investmentbolag, vilket ger en indirekt riskspridning utöver de olika aktierna i portföljen. Via Kinnevik får du en spännande exponering mot online i kittlande regioner såsom Afrika förutom deras innehav på hemmaplan. Lundbergs gör ju bland annat att du får en exponering mot fastighet genom innehavet Hufvudstaden om du inte vill äga ett fastighetsbolag direkt. Om du dock skulle vilja det så rekommenderar jag någon av följande: Hufvudstaden, Wallenstam, Castellum, Balder eller Fabege. Latour är ett fint investmentbolag med en makalös historik, uppenbarligen välskött. Investor ger en spännande exponering mot Wallenbergarnas imperium som mer och mer börjar kännas aktieägarinriktat varpå stämpeln som maktbolag suddas ut och substansrabatt därav minskar. Kul att se vad som händer med satsningen på Patricia Industries där f.d. VD Börje Ekholm numer huserar och kikar på bolag i USA att förvärva. Volvo får vi hoppas kommer på bana, om/när de gör det så är nog rådande nivåer ett fyndläge. Net Entertainment och Itab är snabbväxande bolag som jag tror är helt rätt att ha som tillväxtkomponenter i portföljen. Xano har jag sämre koll på medan Alfa Laval känns given likaså vår svenska stolthet. Sist men inte minst skulle man ju kunna ha en bank och kanske ett byggbolag. Telia skulle jag vara lite försiktig med. Många köper den för fin utdelning men sen då? vi investerare/sparare vill ju ha en fin totalavkastning alltså kurstillväxt plus utdelning men i Telia är jag rädd för att man kanske inte får så mycket mer ä utdelning. Vill du ha en trygg komponent i portföljen med potential så skulle jag titta lite närmare på ICA eller Axfood då Sverige via flyktingströmmen växer ordentligt för närvarande.

  Lycka till med ditt sparande.

 24. Nicklas | Admin on december 22nd, 2015

Leave a comment

 

Nicklas Andersson

jag

 
Ålder: 29
Bor: Lidingö

Denna blogg är
en del av Ekonomikunskap
som startades 2009 för att inspirera människor till att tänka på ett nytt sätt angående sin ekonomi.

Bloggen är till för dem som är om möjligt än lite mer intresserade, då de faktiskt med små enkla medel är möjligt att ta kontroll över sin privatekonomiska situation och leva livet på det sätt man vill, inte måste!

Kontakt:


Portföljtillväxt 2015

Goal: 500 000 kr
Complete: 490 172 kr

98%

Widget by Financial Planning.

Kommentarer

 • Anders: Intressant att Swedish Match hade högst utdelning för 2016. Såg att det var en extra utdelning för...
 • Yggdrasil Slots: Tror att Yggdrasil blir det nästa stora spelföretaget på börsen om Cherry AB beslutar sig för att...
 • Robin: Hej! Tänkte ta ut ett lån via Avanza till en ränta på 1.96. Vad är egentligen risken med att köpa SAS...
 • Herr Rummelpengar: Hej, Kan bara instämma med att EFN är riktigt duktiga på det de gör inom livemedia. Lagom långt,...
 • Nicklas | Admin: Hej, Tack för den trevliga återkopplingen 🙂 dessutom kul att du gillar podden, bara att säga till...