Rss feedTweeter buttonFacebook buttonTechnorati buttonReddit buttonMyspace buttonDelicious buttonLinkedin button

Black Monday Jr. – Så agerar jag i börspaniken!

För 28 år sedan, mer specifikt 19 oktober 1987 då jag var ungefär två stycken 90 dagars statsskuldväxlar gammal  inträffade en svart måndag. 1987-stock-market-crash-newspaperKraschen började i Hong Kong under natten svensk tid för att sprida sig till Europa på morgonkvisten och därefter till USA på eftermiddagen. Dow Jones som är ett amerikanskt börsindex grundat 1896 och det äldsta börsindexet i USA kollapsade 508 punkter vilket gjorde att indexsiffran visade ofattbara -22,61%.

Idag reste Stockholmsbörsen söderut och noterade som lägst en nedgång -6% vilket är att anse som en markant nedgång men absolut ingen krasch. Börsen har gått upp under lång tid samtidigt som vi under längre tid matats med diskussioner om höga värderingar. Kinas osäkra tillväxtutsikter i det korta perspektivet var det som fick bägaren att rinna över.

Som kuriosa kan nämnas att Dow Jones denna måndag öppnade ned 1089 punkter vilket är mer än dubbelt upp gentemot den svarta måndagen 1987. Till saken hör att indextalen är högre idag varpå 1089 punkter idag är en lägre procentuell siffra än vad 508 punkter var 1987. Man brukar säga att historien inte är en garanti för framtiden men det är väl ändock det enda vi har att gå på för att ge oss vägledning? Så vad hände efter kraschen 1987 då, jo den reala ekonomin påverkades knappt och tillväxten ökade både 1987 och 1988. Dow Jones hämtade tappet redan tidigt 1989 vilken även var fallet under finanskrisen som med kraft slog till 2008 men snabbt därefter påbörjade sin återhämtningsresa. Dock bör tilläggas att den nedåtgående trenden etablerades redan oktober 2007 för att definitivt vända februari 2009.

Idag har ett 20-tal personer hört av sig via olika kanaler och sökt stöd, information, förståelse och goda råd. Den absolut bästa av dem alla var sms:et ”Hallå ska jag sluta spara då börsen rasar?”. För de flesta av er läsare tycks svaret på den frågan te sig självbesvarad, dock är så inte alltid fallet. Att köpa när det är billigt och sälja när det är dyrt är så enkelt i teorin men så oerhört svårt i praktiken. En adekvat fråga här är huruvida det faktiskt är billigt eller om fallande efterfrågan/intäkter gör att dagens kurser är höga? Jag har inte den blekaste men jag tror inte folk slutar prata i mobiltelefonen, slutar köpa kläder, sluta äta mat, slutar köra bil, slutar efterfråga bostäder m.m. ni förstår säkert vilka börsbolag som kan möta dessa nämnda behov. Till saken hör att när det blir en panikstämning på börsen som vi såg idag så blir sentimentet ”risk off” och då tenderar alla bolag att dras med i fallet. I det stora hela är det dock så att många bolag jag kan komma att tänka på är helt främmande för de faktorer som skrämt livet ur marknaden och det är dessa man ska plocka på sig i liknande scenarion. Själv praktiserar jag ”Köp när det gör som ondast” och det är just när det gör som ondast som jag påminner mig själv om ordspråket.

Folk springer till rean på NK men flyr från rean på börsen. Jag har förståelse för att det ser ut som det gör. En rea på NK är lätt att förstå och samtliga aktörer har samma information och gör en likvärdig bedömning, -50% rabatt på klädesplagget, beslut: köpa/avstå?
När det kommer till börsen, som till sin natur är abstrakt, blir frågan desto svårare. Inte hjälper det att börsen är uppbyggd av psykologi eftersom dess brukare inte är annat än människor med känslor. Jag tror ni förstår att jag föga tror på den strängt kalkylerande nyttomaximerande individen eller tesen om den effektiva marknaden för den delen heller.

Det finns mycket kortsiktigt kapital på spelplanen exempelvis:

– Högfrekvenshandel/Algoritmer
– Stop-lossnivåer som bryts varpå säljsidan översvämmas.
– Belånade positioner som stängs eller är föremål för tvångsförsäljning.
– Fondsparare som paniksäljer fondandelar där fonden inte har likviditet att täcka utflöde varpå försäljning av tillgångar över börsen sker.
– Kortsiktigt kapital i form av reskassa, julklappspengar, bil/hussparande m.m. pengar som inte har på börsen att göra från första början.

Att simma motströms kräver mod och vetskapen om att det ibland kan blåsa snålt, det är helt enkelt ensamt på toppen och du är ensam om dina beslut, ett beslut som kanske helt går på tvären mot marknaden i stort. I dessa lägen brukar jag personligen diskutera med likasinnade, förkovra mig i historik och statistik och inte minst läsa litteratur som bekräftar min långsiktiga strategi. Vilket alltid varit lönsamt.

Se till att du har en buffert på kontot, det är dessa pengar som du använder när du vill konsumera något dyrare som din löpande inkomst ej räcker till. Det gör att pengarna i aktieportföljen får utgöra kapital snarare än pengar, dessa slantar är inte din semesterkassa, det är byggstenar tillhörande det långsiktiga fundamentet som kommer utgöra din ekonomiskt stabila grund som tillåter dig att leva livet på det sätt du vill, inte måste. Den absolut viktigaste tillgången när det piskar upp till storm är tiden. Tid och avkastning är de två absolut viktigaste faktorerna för långsiktig framgång. Köp när det gör som ondast och sälj tillbaka aktierna till de som en gång sålde dem till dig i panik när det känns som allra bäst.

Slutligen är mitt tips:  Köp kvalitetsaktier, var långsiktig, investera regelbundet, frånskilj aktieportföljen från resten av din ekonomi och köp när det gör som ondast. 

I riktigt tråkiga tider kan det även medicinkuren – studera långsiktig totalavkastning hjälpa gott. Många bolag har gett en fantastisk totalavkastning över tid, alltså kursutveckling plus utdelning. Kom ihåg att många av dessa siffror innehåller minst 2 riktiga kriser, både IT-kraschen och Finanskrisen, kolla in här: http://blogg.ekonomikunskap.com/marknadsforing/totalavkastning/

Lycka till!
Nicklas

 

 

 

 

tisdag, augusti 25th, 2015 Aktier

5 Comments to Black Monday Jr. – Så agerar jag i börspaniken!

 1. Sjukt bra inlägg.. Blitt två köp idag för den långa portföljen..

  /Manne

 2. Manne on augusti 25th, 2015
 3. Stort tack för den återkopplingen! Kul att jag lyckas inspirera 🙂

 4. Nicklas | Admin on augusti 26th, 2015
 5. Som en snuttefilt i åskoväder! Merci!

 6. Philip R on augusti 30th, 2015
 7. Fantastisk blogg Nicklas och bra jobbat! Jag har länge velat investera i aktier men har inte haft modet till att göra det, har hållit mig till breda indexfonder med låga förvaltningskostnader och 2-3 aktivt förvaltade fonder till kortsiktig sparing. Vill fortfarande ha fokus på fonder då jag kan noll om aktier, men det skadar inte med en tusenlapp eller två i månaden.

  Har du några rekommendationer till någon som önskar vilja börja i lite aktier långsiktigt, men som inte riktigt vet vad man bör placera i? Har haft latour i tankarna länge nu, men likaså wallenstam och lundberg. Det känns som att jag inte kommer ha möjlighet att placera i 5-6 olika aktier de närmaste 5 åren på grund av skolan, så bör man fokusera på 1-2? Vill ju gärna sprida risken lite. Har du några ideer?

  Tacksam för svar!

 8. Simon on september 18th, 2015
 9. Hej Simon!

  Stort tack för de vänliga orden! Att spara i aktier är faktiskt inte så riskfyllt om du har tiden på din sida. Det är ytterst sällsynt att man med en bred aktieportfölj upplevt negativ utveckling under en tioårsperiod. Det finns några enkla knep för att öka sannolikheten till önskvärt utfall. Köp aktier i kvalitativa bolag, köp löpande (även när det gör som ondast), håll dig uppdaterad, följ inte råd okritiskt och sist men inte minst.. var långsiktig.

  Mitt bästa tips för att lära sig mer om den finansiella marknaden i allmänhet och aktiemarknaden i synnerhet är att bli medlem i Unga Aktiesparare eller Aktiespararna. Börja därefter bygga upp en portfölj av 10-15 kvalitativa bolag i olika branscher. Avanza och Nordnet har låga courtagenivåer ned till 1 kr. Köper du aktier för någon tusenlapp blir courtaget mindre än en GB Sandwich 🙂 För att snabbt få en riskspridning även om du enbart börjar med en aktie så rekommenderar jag ett investmentbolag. Upplägget är lite likt en fond men i noterad miljö och med betydligt lägre kostnader. Det finns ett flertal alternativ såsom Investor, Kinnevik, Lundbergs, Industrivärden, Ratos, Latour, Öresund, Creades mfl. Själv föredrar jag nog främst Investor, Latour och Lundbergs.

  Även om du studerar är det viktigt att du sparar löpande, bestäm dig hellre för en lägre nivå på sparandet varje månad och öka upp detta omedelbart när du börjar förvärvsarbeta efter studietiden. Jag håller sakteligen på att lägga upp samtliga mina portföljer här på bloggen, de innehaven kan jag å det varmaste rekommendera!

  Stort lycka till!
  Nicklas

 10. Nicklas | Admin on oktober 1st, 2015

Leave a comment

 

Nicklas Andersson

jag

 
Ålder: 29
Bor: Lidingö

Denna blogg är
en del av Ekonomikunskap
som startades 2009 för att inspirera människor till att tänka på ett nytt sätt angående sin ekonomi.

Bloggen är till för dem som är om möjligt än lite mer intresserade, då de faktiskt med små enkla medel är möjligt att ta kontroll över sin privatekonomiska situation och leva livet på det sätt man vill, inte måste!

Kontakt:


Portföljtillväxt 2015

Goal: 500 000 kr
Complete: 490 172 kr

98%

Widget by Financial Planning.

Kommentarer

 • Anders: Intressant att Swedish Match hade högst utdelning för 2016. Såg att det var en extra utdelning för...
 • Yggdrasil Slots: Tror att Yggdrasil blir det nästa stora spelföretaget på börsen om Cherry AB beslutar sig för att...
 • Robin: Hej! Tänkte ta ut ett lån via Avanza till en ränta på 1.96. Vad är egentligen risken med att köpa SAS...
 • Herr Rummelpengar: Hej, Kan bara instämma med att EFN är riktigt duktiga på det de gör inom livemedia. Lagom långt,...
 • Nicklas | Admin: Hej, Tack för den trevliga återkopplingen 🙂 dessutom kul att du gillar podden, bara att säga till...