Rss feedTweeter buttonFacebook buttonTechnorati buttonReddit buttonMyspace buttonDelicious buttonLinkedin button

Starbucks i Worldwideportföljen

Efter min USA-resa i våras med stämman i Berkshire Hathaway, en roadtrip på 470 mil och en vecka med Unga Aktiesparare i New York fick jag en hygglig bild av Starbucks.  Detta bolag åkte in i Worldwideportföljen när jag kom hem och har levererat tvåsiffrig avkastning inkl. valuta sedan dess. Bolaget kommer dock finnas i portföljen under betydande tid framöver.

Här är den text jag skrivit om bolaget i Worldwideportföljen under portföljer ovan, sakta men säkert kommer alltså alla mina portföljer vara redovisade på bloggen.

 

Starbucks

Bolaget grundades 1971 i Seattle, Washington i vad som bäst kan beskrivas som en saluhall där bönder och lokalbefolkning sammanstrålade. Bolagets nuvarande StarbucksVD och ordförande Howard Schultz besökte Starbucks första gången 1981 och fick blodad tand varpå han anslöt sig till bolaget året därefter. År 1983 reste Howard till Italien och blev imponerad över den kaffekultur som espressobarerna stod för i Milano. I detta skede bestämde sig Howard för att ta med sig detta koncept hem och försöka etablera liknande kaffekultur i Seattle. Väl på hemmaplan så övertygade Howard grundarna att prova på konceptet varpå det Starbucks vi känner till idag såg dagens ljus 1985.

Starbucks har en bred geografisk spridning med 64 länder och däri över 20 500 kaféer totalt. Senaste tillskotten är Brunei i Asien och Colombia i Sydamerika som fick se bolaget etablera sig under 2014.

Bolagets omsättningstillväxt har kommit ned lite senaste åren i takt med att bolaget växt. Snittet de senaste 10 åren uppgår till 12% och målet är att tillväxten skall överstiga 10%.  Vinsttillväxten (EPS) landade på 20,35% för 2014 och målet för den långsiktiga vinsttillväxten är fastslaget till intervallet 15-20% per år,
Snittet de senaste 10 åren ligger på 19,02%. ROIC uppgår till nivåer över 25% vilket bör stötta den långsiktiga vinsttillväxten och samtidigt gör att jag hellre ser att bolaget fortsätter att investera för tillväxt snarare än att dela ut. I dagsläget delar de ut cirka 40% av resultatet.

Tillväxt via geografisk breddning, ökad penetration i befintliga marknader samt breddad produktflora bör borga för fortsatt framgång och trevlig utveckling i portföljen. Kina växer så det knakar med 24% tillväxt 2014 och 63% ROI på nystartade butiker. Mål om cirka 1500 kaféer under 2015 i 68 städer.
Målet för 2015 är  1650 nya kaféer netto varvid fördelningen är 850 i Asien, 650 i Amerika och 150 i EMEA (Europa/Mellanöstern/Afrika)

Starbucks har ett lojalitetsprogram som de kallar ”My Starbucks Rewards” där de i mars 2015 hade 9 miljoner aktiva medlemmar, en ökning med +23% från ingången av föregående räkenskapsår. Över 1/3 av betalningarna skedde med deras ”Starbucks Card” och 16% av transaktionerna skedde med mobil enhet vilket ytterligare stärker lojaliteten.

Omsättning: $ 16 448
EBIT: $ 3 081
ROE: 42%
ROA: 18,57%

Kuriosa: Bolaget använder över 352 miljoner liter mjölk varje år, tillräckligt för att fylla 155 olympiska bassänger.

Kuriosa 2: Starbucks serverar över 40 miljoner kunder per vecka. Den totala försäljningen av kaffe uppgår till närmare 4 miljarder koppar per år. Det är  10,9 miljoner per dag, 456 621 st per timme, 7 610 per minut och 126 st per sekund, dygnet runt.

Kuriosa 3: Namnet Starbucks är taget från förstestyrman i Herman Melvilles roman ”Moby Dick” som ett sätt att väcka romantiken kring öppet hav och sjöfartstraditionen bland tidiga handlare med kaffe.

Kuriosa 4: Starbucks har växt med i snitt 2 kaféer per dag de senaste 27 åren.

fredag, augusti 7th, 2015 Okategoriserade

2 Comments to Starbucks i Worldwideportföljen

 1. Hej och tack för en intressant blogg!
  Är nybörjare på aktieområdet och funderar lite grand på vad som kan vara ett bra första köp. När jag läser ditt inlägg här och kollar upp Starbucks på Avanza så blir jag lite sugen på att köpa… men vågar inte riktigt. Låt oss säga för enkelhetens skull att jag har 20000 kr att köpa aktier för – är Starbucks värt ett köp?

 2. Magnus on augusti 13th, 2015
 3. Hej Magnus!

  Tack själv, kul att du gillar den!
  Vad kul att du intresserat dig för aktier, det är ett otroligt spännande område. Starbucks är ett fantastiskt bolag och lite grann kaffevärldens motsvarighet till HM i mina böcker. Däremot adderar du ytterligare en risk genom att köpa ett amerikanskt bolag och det är valutarisken. Du köper en tillgång i USD varpå du exponeras både för bolaget operationellt och valutan. Om aktien stiger 10% medan SEK stiger 10% mot USD så blir det ju plus minus noll. På lång sikt är det dock ett nollsummespel. Som första innehav skulle jag förära Hennes & Mauritz den posten. I annat fall är det fördelaktigt att välja ett investmentbolag eftersom du i normala fall har förhöjd bolagsrisk vid enbart ett innehav i portföljen men investmentbolag ger ju en bra spridning. Detta då deras affärsmodell är att vara ägare i andra bolag, lite grann som en fond. Investor, Industrivärden, Kinnevik, Lundbergs, Latour, Ratos, Öresund och Creades är exempel på investmentbolag. Skulle jag välja ett idag skulle jag ta Investor, Lundbergs eller Industrivärden. Stort lycka till med dina investeringar och glöm inte att bli medlem i Unga Aktiesparare eller Aktiespararna 🙂

 4. Nicklas | Admin on augusti 26th, 2015

Leave a comment

 

Nicklas Andersson

jag

 
Ålder: 29
Bor: Lidingö

Denna blogg är
en del av Ekonomikunskap
som startades 2009 för att inspirera människor till att tänka på ett nytt sätt angående sin ekonomi.

Bloggen är till för dem som är om möjligt än lite mer intresserade, då de faktiskt med små enkla medel är möjligt att ta kontroll över sin privatekonomiska situation och leva livet på det sätt man vill, inte måste!

Kontakt:


Portföljtillväxt 2015

Goal: 500 000 kr
Complete: 490 172 kr

98%

Widget by Financial Planning.

Kommentarer

 • Anders: Intressant att Swedish Match hade högst utdelning för 2016. Såg att det var en extra utdelning för...
 • Yggdrasil Slots: Tror att Yggdrasil blir det nästa stora spelföretaget på börsen om Cherry AB beslutar sig för att...
 • Robin: Hej! Tänkte ta ut ett lån via Avanza till en ränta på 1.96. Vad är egentligen risken med att köpa SAS...
 • Herr Rummelpengar: Hej, Kan bara instämma med att EFN är riktigt duktiga på det de gör inom livemedia. Lagom långt,...
 • Nicklas | Admin: Hej, Tack för den trevliga återkopplingen 🙂 dessutom kul att du gillar podden, bara att säga till...