Rss feedTweeter buttonFacebook buttonTechnorati buttonReddit buttonMyspace buttonDelicious buttonLinkedin button

Greklandsfrossa på börsen – så agerar jag!

Äntligen är sommaren här men drömmen om sol, bad och glass förbyttes till magont över Greklands Greeceskuldproblematik som legat och pyrt de senaste åren. Få har nog missat den senaste tidens turbulens kring Grekland, EU och EMU vars tonläge mest påminner om storpolitikens motsvarighet till Paradise Hotel.

Förra helgen var någon form av kulmen. Fredagen var orolig och ordläget eskalerade under helgen med å ena sidan  premiärminister Alexis Tsipras och finansminister Yanis Varoufakis för grekiska Syriza på ena flanken och trojkan (EU/ECB/IMF) på andra. Som kuriosa kan nämnas att båda dessa grekiska herrar återfinns i sociala medier såsom Twitter där finansministern Yanis har 500 000 följare, dubbelt så många som Europeiska Centralbanken (ECB) med Super Mario Draghi i spetsen, ett tecken i tiden?

De globala finansmarknaderna förväntade sig breda kursfall på måndagen och Asien som öppnar först visade illröda siffor. Svensk finanspress pratade om kursfall om 5-6% vilket det dock i slutändan visade sig vara lite väl högt, om inte minnet sviker så stängde vi ned -2,8% den dagen från att faktiskt ha återhämtat en stor del av tappet och nosat kring -1% ned stundtals under dagen.

Osäkerhet är en giftig cocktail på finansmarknaden varpå många aktörer tar bort markerna från bordet. Detta skapar dock fina tillfällen för oss som är långsiktiga investerare. Jag påminner om Warren Buffets citat ”Be fearful when others are greedy and be greedy when others are fearful” vilket man bör sätta på repeat i stunder som dessa.

Det faktum att Grekland missade återbetalningen till IMF i tisdags är historiskt. Det är första gången ett I-land missar en betalning. Skulden på 1.6 mdr EUR som alltså missades ger Grekland en mindre hedersam tillhörighet till det globala A-laget. Deras nufynna vänner heter Sudan, Somalia och Zimbabwe för att nämna några. När jag numer blickar på min sedel av världens (då) högst utgivna valör ”One Hundred Trillion Dollars” från Zimbabwe så kommer jag tänka på Grekland. I Zimbabwes fall slutade det med att de skrotade sin egen valuta och införde den globala reservvalutan USD. Allvaret i den Grekiska ekonomin kan visualieras av det faktum att banksektorn håller stängt hela veckan, hade marknaden varit öppen hade förmodligen marknadens dom varit hänsynslös.

För er som vill läsa på mer om den Grekiska krisen och dess ursprung så rekommenderar jag SvDs Greklandskris för nybörjare som du finner här.

Hur agerar då jag i denna turbulens? Business as usual!

Aktiemarknaden har varit den absolut bästa plantskolan för kapital att växa och frodas i långsiktigt. För en tid sedan läste jag en studie där man tittat på olika tillgångsslag de senaste 200 åren och inget tillgångsslag var ens i närheten av aktier. Slutresultatet blir självklart bättre om man kan köpa aktierna billigare. Utnyttja därför marknadsoro för att köpa kvalitetesaktier som du håller länge länge. Många springer till rean på NK men flyr hals över huvud när det är rea på aktier. Börsen och dess värdering är självklart mer abstrakt än 50% rabatt på den där Etonskjortan men likväl har man blivit rikligt belönad historiskt när man vågat gå mot strömmen. Det finns olika reor, ibland är det nästintill osäljbara plagg som kan sägas vara modemissar eller storlekar i klassen XXL/XXS som saluförs. Till skillnad från detta är det exakt samma aktier som såldes innan Greklandsoron blossades upp som efter. I just detta fall är det nog mindre Grekland och mer signalvärdet att ett land inom EMU faktiskt missat betalning till IMF och potentiellt lämnar den monetära unionen som skrämmer. Jag tror att världen överlever och att solen går upp imorgon också.

Börsen är en arena med en enorm variation filurer som skulle få självaste Carl von Linné att blekna över artrikedomen. Från extremt kortsiktiga aktörer som håller positionerna några mikrosekunder till investerare som håller positionerna hela livet ut och allt däremellan.  Jämför detta med en slumpvis vald grupp om 30 personer och försök få dem att samarbeta, många viljor va? detsamma gäller börsen, det finns många intressen där ute.

Ytterligare ett citat av Warren Buffet lyder ”Pris är vad du betalar, värde är vad du får” vilket manar till eftertanke. Börsen sätter ett pris på aktierna varje dag som faktiskt inte enbart styrs av den enskilda aktiens kvalité. Det må låta konstigt men så är det faktiskt. Priset i det korta perspektivet är en kombination av faktorer såsom konjunktur, räntenivåer, förväntningar, valutakurser, väder, riskvilja, politiska utspel, externa händelser såsom terrorattacker, geopolitisk oro, konsumtion, tillväxt, psykologi, flockbeteende, aftonbladets löpsedel, taxichaufförens aktietips, skatter, subventioner, rykten, aktierekommendationer i affärspress, arbetslöshet, sysselsättning, import, export, råvarupriser, skuldsättning, belåning, blanking och mycket mycket mer.  Svårt att hålla koll på? jovars men det finns en mycket enkel lösning, köp KVALITÈ och var LÅNGSIKTIG så löser sig det mesta 🙂 å för guds skull köp bolag som tjänar pengar istället för att köpa noterade trisslotter.

På lång sikt är det nämligen så att bolaget är sin egen lyckas smed snarare än ett offer för rådande marknadsklimat. Här är det bolagets förmåga att växa, generera vinst och ge utdelningar till aktieägarna som styr. Gärna bolag som växer snabbare och med högre lönsamhet än snittet i branschen bolaget verkar i. För kan du i ärlighetens namn säga att du fortfarande tänker på fastighetsbolaget Nyckeln när det begav sig 1992 eller det grekiska valet i Juni 2014? knappast!

Hennes & Mauritz kommer fortsätta sälja kläder. TeliaSonera kommer fortsätta leverera tjänster för kommunikation. Kopparbergs kommer fortsätta sälja öl och cider. Intrum Justitia kommer fortsätta driva in fordringar där hushåll fallerat med betalning. Cloetta kommer fortsätta sälja godis. Skanska kommer fortsätta bygga. JM fortsätter bygga bostäder i den glödheta Stockholmsregionen. ICA och Axfood kommer fortsätta sälja mat. Du förstår nog var jag vill komma med detta resonemang.

Greklandsoron och många andra marknadschocker är fantastiska tillfällen att köpa fina bolag billigare. Visst kan börsen fortsätta ned men den kan lika gärna gå upp. Allt kan hända och om du kliver av så sitter du med huvudvärken kring när du skall återvända. Spara istället långsiktigt i aktiemarknaden och fortsätt löpande spara i fina bolag du själv tror på. Köp när det gör som ondast är en devis jag praktiserar och också blivit belönad för.

Sist men inte minst vill jag tipsa om en artikel som CNN Money skrev tidigare i veckan på Greklandstemat där man tittat tillbaka 70 år i tiden på marknadschocker. Deras slutsats är att de som går mot strömmen blivit just belönade när de köpt fina bolag till rabatterade priser då alla vill ur marknaden. The poor pays more brukar det heta och det behöver inte bara betyda monetära termer, långsiktighet är värt mycket. Att du inte behöver pengarna till sommarens resa gör att du kan göra helt andra beslut som är mer rationella och kommer belöna dig. Artikeln finner ni här.

Själv köper jag på mig fler aktier i de bolag jag håller långsiktigt som kärninnehav.

– Hufvudstaden
– Betsson
– Cloetta
– Investor
– Skanska
– Hexagon
– Atlas Copco
– Hennes & Mauritz

… är bolag som jag mer än gärna fyller på i om marknaden skulle surna. Själv har jag shoppat lite i dippen, visst gjorde det ont men då tänker jag ju … ”Köp när det gör som ondast!

På det temat delar jag med mig av en mycket trevlig affär där jag köpte när det sved och ack vilken fullträff det blev. Kom dock ihåg att det är svårt att pricka toppar och bottnar, att köpa när det är billigt och sälja när det är dyrt är nog svårt. Köp kvalité, var långsiktig, spara regelbundet och köp när det gör som ondast så kommer avkastningen komma din väg, innan du anar kommer pengarna växa som ogräs 🙂

Betsson 2

Visste du att Atlas Copco levererat en totalavkastning på 25%/år under perioden 2004-2014 eller att Hennes & Mauritz gjort att 10 000 kr 1978 växt till över 26 miljoner sommaren 2013 eller att Investor levererat en totalavkastning på nästan 15% per år sedan jag föddes 1987? Många kriser har passerat under denna tid, så jorden går inte under denna gång heller. Fortsätt köp kvalitetsbolag och bygg upp din ekonomiska frihet för framtiden, ju fler som vill bli av med aktierna och ju surare börsen är desto bättre affär kommer det mest troligt att bli långsiktigt 🙂 Kom ihåg att börsen faktiskt enbart vid 2 tillfällen de senaste 100 åren backat närmare -50%. Här räknar vi inte in IT-kraschen då Ericsson stod för 48% av indexsammansättningen. Båda tillfällena var fantastista möjligheter för att bygga up en urstark ekonomi med tillhörande ekonomisk frihet!

Lycka till och avkastning på er!

fredag, juli 3rd, 2015 Okategoriserade

5 Comments to Greklandsfrossa på börsen – så agerar jag!

 1. […] Investeraren: Greklandsfrossa på börsen – så agerar jag! […]

 2. Greklandsfrossa på börsen – Är det köpläge eller tid att sälja? Vi spanar in hur ekonomibloggarna gör. | Avanzas blogg on juli 3rd, 2015
 3. Hej tack för trevligt inlägg och jag håller med dig, dvs som råd för långsiktigt sparande. Företagen har ett realvärde som inte nämnvärt påverkas av börsturbulensen på lite sikt. Som sparare behöver man lite långsiktighet och tålamod och gärna att sätta in stötarna när börsen backar en aning, i år har det varit väldigt måttligt. Kanske jag tycker att IT.bubblan ändå gav en rätt tuff inverkan på börsen eftersom det tog många år innan den hämtade sig. Då hade den förstår åter nått den uppblåsta nivån från slutet av 1990 talet där vissa fonder rusade typ 66 %! på ett år!

 4. John Areschoug on juli 21st, 2015
 5. Hej! Tack själv. IT-bubblan var lite speciell i den bemärkelsen att OMXS30 bestod till 48% av Ericsson som vi vet föll till mikroskopisk nivå. Många övriga IT-bolag i en sektor som inte var mogen. Att värdera immateriella tillgångar så som man gjorde och blunda för den livsviktiga faktorn att bolag ska tjäna pengar förbryllar. Visst, det var tidens kontext men dagens marknad är betydligt mer diversifierad och kvalitativ i jämförelse. Hursom kan och kommer börsen gå ned med jämna mellanrum men exklusive OMXS30 och år 2000 så har breda index mätt i termer av Affärsvärldens generalindex endast snuddat nedgångar nära -50% två gånger på 100 år, båda tillfällena var historiska köptillfällen 🙂

 6. Nicklas | Admin on juli 21st, 2015
 7. Hur går det med greklands ekonomi nu då? Man har hört så lite i media på sista tiden.

 8. bokforingskonsult södermalm on november 23rd, 2015
 9. Hej!

  Ursäkta sent svar. Media fokuserar ju till sin natur på det som är i ropet för tillfället. Greklands ekonomi har således fått lite av det andrum den kan behöva. Som jag förstår så går det faktiskt åt rätt håll. Man genomför de sanktioner som kreditgivarna kräver varpå det sakta men säkert går åt rätt håll. Av de forna PIIGS-länderna (Portugal, Italien, Irland, Grekland och Spanien) så känns det som att Spanien verkligen står ut i positiv bemärkelse. Otroligt skönt att vi sakta men säkert är på rätt väg, både finansiellt men även för de människor som realekonomiskt farit illa av eländet.

  Mvh,
  Nicklas

 10. Nicklas | Admin on december 21st, 2015

Leave a comment

 

Nicklas Andersson

jag

 
Ålder: 29
Bor: Lidingö

Denna blogg är
en del av Ekonomikunskap
som startades 2009 för att inspirera människor till att tänka på ett nytt sätt angående sin ekonomi.

Bloggen är till för dem som är om möjligt än lite mer intresserade, då de faktiskt med små enkla medel är möjligt att ta kontroll över sin privatekonomiska situation och leva livet på det sätt man vill, inte måste!

Kontakt:


Portföljtillväxt 2015

Goal: 500 000 kr
Complete: 490 172 kr

98%

Widget by Financial Planning.

Kommentarer

 • Anders: Intressant att Swedish Match hade högst utdelning för 2016. Såg att det var en extra utdelning för...
 • Yggdrasil Slots: Tror att Yggdrasil blir det nästa stora spelföretaget på börsen om Cherry AB beslutar sig för att...
 • Robin: Hej! Tänkte ta ut ett lån via Avanza till en ränta på 1.96. Vad är egentligen risken med att köpa SAS...
 • Herr Rummelpengar: Hej, Kan bara instämma med att EFN är riktigt duktiga på det de gör inom livemedia. Lagom långt,...
 • Nicklas | Admin: Hej, Tack för den trevliga återkopplingen 🙂 dessutom kul att du gillar podden, bara att säga till...