Rss feedTweeter buttonFacebook buttonTechnorati buttonReddit buttonMyspace buttonDelicious buttonLinkedin button

Aktieträff med NAXS och Vostok Nafta!

Torsdagen bjöd på en aktieträff med NAXS och Vostok Nafta. Att ideligen besöka aktieträffar är en del av min investeringsfilosofi eftersom man får ett informationsövertag, ju panicmindre bolag desto viktigare.  Informationsövertag kan lätt leda in tankarna på insiderhandel, vilket är olagligt och detta således ej anspelar på. Istället menar jag den magkänsla och intuition man bildar sig genom att lyssna på bolaget och kunna interagera med företrädarna. Hur reagerar de på vissa frågor? slingrar de sig? Att bli en långsiktigt framgångsrik investerare kräver både att hitta de fantastiska bolagen likväl som att identifiera och akta sig för minorna.

NAXS är ett bolag som funnits på min radar sedan en tid tillbaka då jag mer frekvent arbetat med min tillväxtportfölj den senaste tiden. Bolaget investerar i nordiska Private Equity-fonder och avkastningen kommer från värdetillväxt samt löpande utdelningar. Marknadsvärdet är idag 645 miljoner kronor och substansvärdet var 46,09kr/aktie i utgången av första kvartalet, dock skiljdes utdelning om 2 kr av per 2014-05-09 varpå substansrabatten allt annat lika uppgår till 0,19%. Denna substansrabatt är liten i rabattsammanhang och kan tänkas tyda på förtroende. Bolaget investerar i PE-fonder när det är dags för investeringsrunda, enligt management har de så pass renommerade namn i branschen att de ofta blir tillfrågade vid investeringsrundor trots sin ringa storlek. Bolaget har 82 portföljbolag i sina underliggande fonder de investerat i. Segmenteringen sker enligt bekvämliga small cap, midcap och large cap, dock är segmenteringen lite annars än börsen, här är small cap < MEUR 300, midcap MEUR 300-2 000 och large cap > MEUR 2 000. Bolagets VD Lennart Svantesson höll anförandet och kändes förtroendeingivande. 18 exits har gjorts sedan 2007 och flera portföljbolag gjordes under finanskrisen varpå de återstår att se vilket track record bolaget kan uppnå i ett normalt börsklimat.

De exits som gjorts har genererat en IRR på 19 % (före kostnader). På tal om kostnader så ser kostnadsmodellen ut enligt följande:

1% management fee av NAV upp till 1 miljard AUM medan avgiften (tack) sänks till 0,5% på kapital därutöver varpå det finns vissa stordriftsfördelar. Utöver denna kostnad så ligger kostnaderna för NAXS Group på 4 MSEK vilket innebär 10,45 miljoner eller 1,62 %. De tar även ut en carried interest på 5% på den avkastning >5% som bolaget genererar. Vad gäller carried interest så behöver jag svar på detta innan jag ev. investerar i bolaget. om IRR uppgår till 19% i snitt innan 1,6 % i management fee och rörelsekostnader + carried interest på 5% på 14 %, alltså överavkastningen över 5% så är jag tveksam. Jag kommer ställa frågan till bolaget innan jag drar några växlar av detta.  Hursomhelst har de en del kända innehav såsom Akademikliniken, Polarica (bär, viltskav, renskav m.m.), Espresso house, Munters, Thule, Oscar Jacobson, Joe & The Juice,  Plantasjen (Plantagen på hemmaplan) m.fl. Spännande bolag med en närproducerad känsla av PE-exponering men trots detta är alltså frågan om carried interest en nagel i ögat som jag skall ta reda på svaret kring. Vad gäller belåning så arbetar bolaget enbart med eget kapital om än viss överbryggning av likviditetsskäl kan förekomma men ingen long term gearing i portföljen, barnkarusellerna kan också vara roliga 🙂 nä skämt och sido, det känns vettigt givet underliggande exponering.

Pareto som följer bolaget menar att snittdurationen på investeringarna tidigare varit 3 år medan många innehav har 4-5 år på nacken varpå detta bör anses vara övertid. PE-marknaden har vaknat från en slumrande tillvaro och rådande klimat bör vara ypperligt för tango, något som bolaget mer eller mindre medger. 2014 och 2015 kan vara åren som aktiviteten tas upp på nästa nivå. Spännande krydda som skänker en subtil njutning när kollegorna ratar Zoegas Mollbergs blandning på kontoret för en kaffe från Espresso House.

Vostok Nafta, vad ska man säga?  KAOS!
Jag skulle inte röra detta bolag med tång, bokstavligen. Ett investmentbolag med fokus på Ryssland och enligt mig ytterst tveksamma investeringsbeslut. Bolaget består av 4 personer och tingar ett market cap på 3 800 miljoner. På Avanza kan man läsa:

”Vostok Nafta är ett investmentbolag som investerar med fokus på Ryssland och övriga OSS-länder. Substansvärde per 31 december 2012 uppgick till 329,45 MUSD. De tre största investeringarna är  Tinkoff Credit  Systems (39,8%) – Rysk bank med fokus på kreditkortsutlåning,Avito (24,0%)e-handelssajt för radannonser i Ryssland,  Black Earth Farming (21,1%)-  jordbruksföretag verksamt i Ryssland”

Hur ser det ut nudå? håll i er och sätt inte kaffet i halsen..

1. Avito.ru                  46,6 % (rysk blocketkopia som du kan få exponering mot via Kinnevik)
2. Tinkoff                   13,7 %  (noterad och kan handlas på London Stock Exchange)
3. Liquidity mngmt 10,1%
4. Cash/equivalents 29,6%

Avito.ru står alltså för halva innehavet i portföljen och key takeaways är att bolaget tycker det är viktigare med demografiska faktorer/argument än de facto bottom line. Det pratades i princip enbart om potentialen i marknaden men ej om hur bolaget riktigt framgångsrikt skulle kapitalisera på detta. Potentialen är förmodligen hög, dock får du exponering mot bolaget via Kinnevik.
Att nästan halva portföljen enbart!! är Avito.ru och den andra halvan nästintill enbart utgörs av likvider/företagsobligationer gör mig livrädd, får verkligen gåshud. Det verkar lika genomtänkt som en rysk vodkafest. Med hälften i likviditet och cash equivalents behövs närmare 30% vinsttillväxt eller därutöver för att generera en total avkastning på 15% (30%/2) då det i princip bara är halva kapitalet som jobbar, resten ligger ju i madrassen. Anledningen till avkastningskrav på >15% är då Ryssland och dess marknad inte riktigt är som svensk mellanmjölk, ”Same procedure as last year, James” funkar inte riktigt i Ryssland, här är det lite mer ”spänning”. Potentialen är tydligen så hög att om de fick möjlighet så skulle de tanka mer i Avito och minska i de andra på min fråga om man strategiskt skall minska Avito eller öka/köpa andra stekar. Dessutom tycker anförande person att en premie på 20% är befogat då potentialen i bolaget (Avito) är ”så stort”, även om du kan köpa Kinnevik (om än mindre koncentrerad exponering) samt Tinkoff på börsen i London och gå till bankomaten för att ta ut lite stålar och lägga dem under huvudkudden hemma. Helt otroligt att ett börsbolag får agera så här vårdslöst, SÄLJ!! Stay Away!

Uppdatering sen sist är att jag höjt min stek i Akelius från 66k till 150k, tar en lite större position i amorteringsportföljen för att sedan stänga den för nyinsättningar. Noteringen kommer nog bli glödhet varpå jag får en vettig post om jag ämnar teckna 150k från början (förhoppningsvis 50k iaf). I Amorteringsportföljen har jag allokerat 500k eller 650k med denna emission, sen är det slut på det roliga, resten skall obönhörligen in i de övriga portföljerna, 40k/år i kassaflöde från amorteringsportföljen går till att ta ned kreditlinorna.


fredag, maj 16th, 2014 Okategoriserade

No comments yet.

Leave a comment

 

Nicklas Andersson

jag

 
Ålder: 29
Bor: Lidingö

Denna blogg är
en del av Ekonomikunskap
som startades 2009 för att inspirera människor till att tänka på ett nytt sätt angående sin ekonomi.

Bloggen är till för dem som är om möjligt än lite mer intresserade, då de faktiskt med små enkla medel är möjligt att ta kontroll över sin privatekonomiska situation och leva livet på det sätt man vill, inte måste!

Kontakt:


Portföljtillväxt 2015

Goal: 500 000 kr
Complete: 490 172 kr

98%

Widget by Financial Planning.

Kommentarer

  • Anders: Intressant att Swedish Match hade högst utdelning för 2016. Såg att det var en extra utdelning för...
  • Yggdrasil Slots: Tror att Yggdrasil blir det nästa stora spelföretaget på börsen om Cherry AB beslutar sig för att...
  • Robin: Hej! Tänkte ta ut ett lån via Avanza till en ränta på 1.96. Vad är egentligen risken med att köpa SAS...
  • Herr Rummelpengar: Hej, Kan bara instämma med att EFN är riktigt duktiga på det de gör inom livemedia. Lagom långt,...
  • Nicklas | Admin: Hej, Tack för den trevliga återkopplingen 🙂 dessutom kul att du gillar podden, bara att säga till...