Rss feedTweeter buttonFacebook buttonTechnorati buttonReddit buttonMyspace buttonDelicious buttonLinkedin button

Aktiespararnas Stora Analyskväll!

Idag gick Stora Analyskvällen med Aktiespararna av stapeln. Jag var självklart på plats och minglade med befintliga och nya medlemmar i förbundet.20140508
Förbipasserande på Drottninggatan i Stockholm fick sig en kostnadsfri upplaga av en rykande färsk upplaga av tidsskriften Aktiespararen och vi förhoppningsvis fler medlemmar. En del, enligt mig, fina och bevisligen lönsamma bolag jämte bolag av mer förhoppningskaraktär vilket karaktäriserar läget i börscykeln. Den finansiella vaskningen på börsen har väl avtagit i styrka och vikten av fundamental analys i en relativt sett högt värderad marknad har återtagit fokus.

OMXS30 lade bakom sig en resa norrut på +1,19% dagen till ära och kan således summeras till +1,96% på helåret exkl. utdelning.
Analyskvällen kan förhoppningsvis addera mervärde till medlemmarna i form av dels tips på nya spännande köpcase men även stöd i analysen av vart
vi befinner oss rent konjunkturmässigt. Den numera söndernötta frågan huruvida börsen är högt värderad eller ej i förhållande till nuvarande ränteläge och gryende konjunkturuppgång maldes lite mer, med all rätt. Som vi så många gånger tidigare hört och sagt; alternativen är få!

Handelsbankens VD Pär Boman anser att investerare prissätter kreditrisker felaktigt enligt Affärsvärlden och jag kan inte mer än hålla med.
Det känns som att investerarkollektivet den senaste tiden lägger för stort fokus på running yield i förhållande till övriga investeringsalternativ utan att
ta hänsyn till den specifika kreditrisken på underliggande tillgång. Jag skall inte vara den som är den, jag har utnyttjat detta och ridit ut trenden för att, med facit i hand, gjort en väldigt lukrativ investering mot kreditpapper. De senaste två åren har jag lyckats prestera närmare 30% per år på ränteinstrument och ”ränteliknande” papper i form av de numera alldeles glödheta släktet preferensaktier. Utvecklingen kommer nog kunna bestå en tid till framöver då flocken panikartat söker avkastningsalternativ till överflödet av pengar ute på marknaden. Priset på pengar är helt enkelt så billigt att det blir huggsexa om alternativen och således högre tillgångspriser som sänker yielden till absurdum. SAS vinstvarning på morgonen för Q2 var dock mindre kul för SAS Pref som nu handlas under noteringskurs.
Det innebär också att yielden är över 10% om än en utdelning har gått av stapeln. Bokslutspolitiken är mindre intressant, viktigast här är kassaflöde, kassaflöde och åter kassaflöde. De måste kunna betala 350mn i ränta på de 3,5mdr som lånats upp via emittering av dess preferensaktier. Förmodligen ett bra tillfälle att ta en liten position i en pref som kapitaliseras kvartalsvis (som de flesta) och ger en riktigt bra avkastning, dock till hög risk.

Slutligen en uppdatering på portföljerna YTD:

OMXS30 +1,96%
Kassaflödesportföljen +6,76 %
Amorteringsportföljen +7,52%
Tillväxt +3,86%
Worldwide +7,14% (påverkas av USD/SEK)

Tillväxt jan-april 167.000 kr

 

fredag, maj 9th, 2014 Okategoriserade

No comments yet.

Leave a comment

 

Nicklas Andersson

jag

 
Ålder: 29
Bor: Lidingö

Denna blogg är
en del av Ekonomikunskap
som startades 2009 för att inspirera människor till att tänka på ett nytt sätt angående sin ekonomi.

Bloggen är till för dem som är om möjligt än lite mer intresserade, då de faktiskt med små enkla medel är möjligt att ta kontroll över sin privatekonomiska situation och leva livet på det sätt man vill, inte måste!

Kontakt:


Portföljtillväxt 2015

Goal: 500 000 kr
Complete: 490 172 kr

98%

Widget by Financial Planning.

Kommentarer

  • Anders: Intressant att Swedish Match hade högst utdelning för 2016. Såg att det var en extra utdelning för...
  • Yggdrasil Slots: Tror att Yggdrasil blir det nästa stora spelföretaget på börsen om Cherry AB beslutar sig för att...
  • Robin: Hej! Tänkte ta ut ett lån via Avanza till en ränta på 1.96. Vad är egentligen risken med att köpa SAS...
  • Herr Rummelpengar: Hej, Kan bara instämma med att EFN är riktigt duktiga på det de gör inom livemedia. Lagom långt,...
  • Nicklas | Admin: Hej, Tack för den trevliga återkopplingen 🙂 dessutom kul att du gillar podden, bara att säga till...