Rss feedTweeter buttonFacebook buttonTechnorati buttonReddit buttonMyspace buttonDelicious buttonLinkedin button

Investera eller amortera ?

Jag fick en förfrågan av en bekant att beröra ämnet amortera/investera, det är ett spännande område som förtjänar lite fokus.
I dagsläget har vi räntor som är rekordlåga, ingen gång i modern tid har vi haft ett liknande lågränteklimat, iallafall inte de senaste 100 åren.
Det har förekommit exempel på länder vars centralbanker hållit konstlat låga räntenivåer för att finansiera krig, det är inte huvudscenariot idag.

Vad är då bäst? skall man amortera eller investera?
Jag tror att svaret på den frågan är mångfacetterad och har en del att göra med din unika personliga inställning till risk, pengar, trygghet, lån m.m.
Skämtsamt brukar jag se mig som ”Homo Economicus”  vilket är en rationell, strängt kalkylerande och nyttomaximerande individ, jag söker alltid efter det mest rationella för att generera meravkastning.

Är du välvilligt inställd till sparande/investerande och tycker det är intressant tycker jag att man skall investera.
Är du mindre intresserad av att följa med marknaden och har mindre bra koll, eller har en förkärlek till att konsumera överflödet som ej går till räkningar så bör du amortera.
Att amortera är att spara, oavsett vad någon annan hävdar, däremot skall det ses som det mer bundna sparande som det är.
Jag brukar säga att det största hotet mot en framgångsrik, vital och välmående investeringsportfölj är ens likviditet.
Har man ej likviditet, exempelvis pengar på sparkontot för oförutsedda räkningar såsom tandläkaren så måste man sälja av placeringar, detta är dömt att misslyckas!!
Det viktigaste av allt är att först bygga upp en buffert på säg 2-3 månadslöner netto, därutöver bör man investera de överskjutande kapitalet.
Varför säger jag så ? jo för att pengar som står något sånär oförändrat på kontot är pengar som kostar pengar.
Det känns bra i magen att ha tryggheten och se siffran på kontot men den känslan kostar mer än vad den smakar, man håller oftast inte ens näsan ovanför vattenytan utan malen inflationen äter sakta upp köpkraften.

Så, investera eller amortera ?
I dagsläget ligger bolåneräntorna på ca 3,5 % – 4 %, efter skattereduktion ligger dessa således på 2,45 % – 2,8 % vilket är löjligt lågt, det är inte speciellt svårt att uppnå en avkastning som överstiger denna nivå.
Utmaningen är att hitta en investering som ger högre ränta än vad du själv betalar till banken, mellanskillnaden tillfaller dig. Ett vanligt bankkonto skall jämföras med bolånets bruttoränta (den högre) eftersom skattereduktion och kapitalvinstskatt tar ut varandra.
Många aktier på marknaden har en direktavkastning som överstiger 4 %, inte ovanligt att den ligger uppemot 5 %, dock vill jag passa på att avråda/informera om att aktiemarknaden inte heller är mitt huvudtips.
Detta beror på att volatiliteten (rörligheten) på marknaden har varit historiskt hög, den riskjusterade avkastningen är inte optimal.
Du tar alltså en hög risk med pengarna på aktiemarknaden, det finns dock flertalet exempel på räntemarknaden som ger en högre avkastning än bolåneräntan till en moderat risknivå.

Enklast att förklara är att berätta varför jag ej amorterar:

En bostad är förmodligen en unik tillgång i Sverige som kan belånas till 85 % av dess underliggande värde till attraktiva räntenivåer och låg risk.
När jag säger låg risk så menar jag det faktum att alla måste ha någonstans att bo, detta i kombination med en låg nybyggandegrad och urbanisering talar för stigande priser, likväl som att bostäderna åtdetminstone bör utvecklas i takt med inflationen.
Det är helt enkelt en real tillgång, du kan ta på din tillgång, den är inte bara ett finansiellt derivat i en lång excelsnurra med luddig värderingsmodell.
Min bostad är värd cirka 2 miljoner och eget kapital, alltså min insats initialt var 300 tusen, jag amorterar 2000kr/mån symboliskt.
Om marknaden går upp 1 % innebär det 20 000kr på min bostad, på eget kapital (mina pengar) motsvarar det (20 000 / 300 000) 6,66 %, här får man alltså en hävstång på 6,66 gånger pengarna.
Det finns ett överflöd av hävstångsprodukter på den finansiella marknaden, ingen är förmodligen lika trygg som bostadsmarknaden, jag förväntar mig ganska försiktigt 3 % per år på lång sikt,
Det betyder alltså att mina pengar som arbetar i bostaden kan, via belåningens katalysator, växa med (6,66*3) 19,98 % per år förväntat, det är en otroligt bra avkastning givet risken.

Denna katalysatoreffekt(hävstångseffekt) minskar i takt med att lånet amorteras eftersom större andel av pengarna är dina, vilka utvecklas exakt som underliggande marknad, alltså ingen hävstång.
Istället separerar jag amorteringspengarna från min aktieportfölj och placerar dem någonstans där jag känner att avkastningen överstiger bolåneräntan till en acceptabel risknivå.

Låt oss säga att jag har 3 % bolåneränta:

Bostadens värde      2 000 000 kr
Lån                                1 700 000 kr
Ränta                           3 %
Räntekostnad B       51 000 kr /år
Räntekostnad N      35 700 kr / år

Antingen så amorterar jag av lånet och slipper betala 51000kr brutto eller 35700 netto eller så investerar jag dem och rider på spreaden, alltså mellanskillnaden mellan investeringsräntan och bolåneräntan.
Jag har fastnad lite för företagsobligationer som jag anser vara någorlunda ”riskfria”, finns inget som heter riskfritt, inte ens stater har vi fått erfara.
Här kan man t.ex. låna ut pengarna till företag som vänder sig till obligationsmarknaden såsom Volvo, Stora Enso, Stena, WV, Carlsberg mfl. och motta en attraktiv ränta.
Räntan återspeglar såklart risken i bolaget, alltså risken för att bolaget skall gå i konkurs eller göra en betalningsinställelse vilket föranleder total kapitalförlust, du förlorar hela det investerade kapitalet.

Jag anser dock att den risken är liten, men ett tips, du skall inte investera i en tillgång som tingar en risk om skillnaden är marginell mellan bolåneränta och investeringsränta, tar du risk så skall du få ersättning för det, annars är det inte värt det.
Så hursomhelst, i exemplet har jag 3 % bolåneränta, nu har jag investerat pengarna i ett Räntebevis Stora Enso där jag får 6 % ränta, alltså dubbelt så mycket som jag betalar i räntekostnad, dock till högre risk.
Lånet är riskfritt, hur mycket pengar du än förlorar på annat håll så kan du lita på att lånet finns kvar 😉

6 % ränta skulle i detta fall ge mig en årlig intäkt på 102 000kr brutto eller 71 400kr netto, här börjar det kanske bli tydligt hur man kan tjäna pengar, det är dock livsviktigt att ha riskkontroll, jag rekommenderar aldrig detta till kunder inom bankvärlden för det kräver helt enkelt engagemang.
Skulle jag av någon anledning vilja amortera av på bolånet så har jag en placering som lätt kan omsättas till kontanter för att sedan amorteras på bolånet.
Det finns en extra twist på detta också, skatteskal såsom kapitalförsäkring och Investeringssparkonto (ISK) har väldigt attraktiv beskattning i dagsläget givet vårt lågränteklimat.
Här beskattas man med en schablonbeskattning istället för 30 % på inkomst av kapital, jag kan förklara hur dessa fungerar i ett annat inlägg, viktigt att känna till är att schablonskatten baseras på statslåneräntan sista november varje år, förra året var den 1,65 %.
Av statslåneräntan tar man sedan 30 % och detta är den slutliga beskattningen av kapitalet, man skattar på hela behållningen, även ens egna nettopengar man tillskjutit, nu räknar vi om exemplet ovan:

Företagsobligation vanligt konto

1 700 000 * 6 % = 102 000 brutto / 71 400 netto.
Skatt   30 600kr
Bruttoränta   6 %
Nettoränta     4,2 % (efter skatteavbränning)

Företagsobligation skatteskal

1 700 000 * 6 % = 102 000
Skatteunderlag = 1 802 000
Skattesats   1,65 % *0,3 = 0,495 %
1 802 000 * 0,00495 = 8919kr skatt
102 000 – 8919 = 93 081 / 1 700 000 = 5,47 %
Nettoränta  5,47 %
Jämförbar bruttoränta   7,82 %

Skall denna ränta jämföras med vanlig naken kontoränta med vanlig beskattning så jämför man med 7,82 %.

Jag hoppas att detta midnattsinlägg har öppnat ögonen lite för att det gör stor skillnad i vilket klimat man låter sina pengar växa upp 😉
Vet man med sig att man ej skulle investera pengarna om man skulle skippa amorteringen så bör man bibehålla eller kanske höja amorteringen.
Är man däremot nyfiken/intresserad så tycker jag ovan givna scenario är bra mycket mer intressant, det kräver dock aktivitet.

Ps. glöm inte bort att ovan exempel tingar en viss risk om än moderat, skall man göra som jag beskrivit så skall räntenivån också vara förenlig med den risk man tar.

God natt!

2 Comments to Investera eller amortera ?

 1. Mycket intressant frågeställning. Gärna fler sådana här inlägg! Uppskattas verkligen!

 2. Jonas on juni 25th, 2012
 3. I grunden tycker jag det är sunt att amortera. Det kanske är mest ideologiskt för mig eftersom jag tycker att synen på lån är så slapp idag. Många verkar skita i att de är belånade över taknocken samtidigt som de varken sparar eller amorterar.

  Ditt räkneexempel med en ränta på strax under 3 % (inkl ränteavdrag) gör helt klart att man har ett guldläge att investera istället för att amortera. Att investera sitt överskott varje månad är helt klart en bra grej, mycket bättre än att kunsumera upp det vilket många verkar göra.

 4. SaraTilda on november 7th, 2012

Leave a comment

 

Nicklas Andersson

jag

 
Ålder: 29
Bor: Lidingö

Denna blogg är
en del av Ekonomikunskap
som startades 2009 för att inspirera människor till att tänka på ett nytt sätt angående sin ekonomi.

Bloggen är till för dem som är om möjligt än lite mer intresserade, då de faktiskt med små enkla medel är möjligt att ta kontroll över sin privatekonomiska situation och leva livet på det sätt man vill, inte måste!

Kontakt:


Portföljtillväxt 2015

Goal: 500 000 kr
Complete: 490 172 kr

98%

Widget by Financial Planning.

Kommentarer

 • Anders: Intressant att Swedish Match hade högst utdelning för 2016. Såg att det var en extra utdelning för...
 • Yggdrasil Slots: Tror att Yggdrasil blir det nästa stora spelföretaget på börsen om Cherry AB beslutar sig för att...
 • Robin: Hej! Tänkte ta ut ett lån via Avanza till en ränta på 1.96. Vad är egentligen risken med att köpa SAS...
 • Herr Rummelpengar: Hej, Kan bara instämma med att EFN är riktigt duktiga på det de gör inom livemedia. Lagom långt,...
 • Nicklas | Admin: Hej, Tack för den trevliga återkopplingen 🙂 dessutom kul att du gillar podden, bara att säga till...