Rss feedTweeter buttonFacebook buttonTechnorati buttonReddit buttonMyspace buttonDelicious buttonLinkedin button

Moneypal – din finansiella kompis, eller ?

Januari månad är skral för många då både jul och nyår gjort sitt för att torrlägga hushållets ekonomi.
Detta är något som Moneypal, ett för mig okänt bolag, tagit fasta på. Moneypal är ett bolag som erbjuder krediter mellan 5 – 30 000 kr.
Som jag förstår det när jag läser lite djupare är att bolagets verksamhet endast innefattar att vara en kanal in för kunder som vill låna pengar, kunden säljs sedan till underliggande kreditgivare som är en storbank.
Det här är inte första gången man ser det och inget fel i det alls, faktum är att det kan vara positivt att samarbeta med små aktörer som har lite andra nischverksamheter för att få in olika kunder.

Min gissning är att Moneypal får en kickback på förmedlade kunder vilket innebär att de endast agerar durkslag mellan kunder och kreditgivare.
Problemet framkommer vid deras metod av marknadsföring. Min flickvän fick hem adresserad direktreklam i hennes namn där det står:

” Hej Jenny!

Du är speciellt utvald och vi vill därför erbjuda dig att låna upp till 20 000 kr hos oss!
Våra lån är enkla. Bl.a. har vi inga aviavgifter eller uppläggningsavgifter.
Du betalar endast ränta som dessutom är avdragsgill i deklarationen…..”

” Din månadskostnad för att låna 20 000kr hos oss är endast 460kr/mån.
Ränta: 1,53% per månad”

Jag är starkt kritisk till att använda en marknadsföringsmetod i gråzonen, de gör ingenting olagligt men spelar på människors okunskap.
Att först säga att de inte har några aviavgifter ger en bra hitrate då många irriterar sig på dessa, dock framgår det längre ned i brevet att man måste lämna
sin e-postadress för att kunna få kontoutdrag annars debiteras man 30kr per månad för papperskopia, men var inte den kostnadsfri, eller ?

Att man slipper aviavgift i dag är ju allmänt vedertaget vid autogiro, det känns ju dock som att denna aktör spelar på det faktum att man får den kostnadsfritt.
Vidare att man skriver ut ränta 1,53% per månad är i lättaste ordalag beklagligt. Här spelar man på att människor ser siffran 1,53% vilket ter sig fördelaktigt och
ger tyngd till brevets inledning ”Du är speciellt utvald…”, tror inte det är många som lägger märke till den effektiva årsräntan 19,92% vilket markant skiljer sig från 1,53%.
Självklart förstår jag att 1,53% för ett blancolån är en omöjlighet för vilken bank eller kreditinstitut som helst, inga problem att ta betalt, speciellt för risk som såklart är högre för lån utan säkerhet.
Problemet återigen är den tvivelaktiga marknadsföringen som om man har sett Lyxfällan, förstår att många faller för pga. okunskap.

Längst ned i brevet står det att erbjudandet är personligt och gäller i 30 dagar, går man dock in på hemsidan så ser man att räntan såklart bestämt individuellt från 9,9 % – 19,8.
I det personliga brevet så har man blivit tilldelad nominell ränta 18,3% vilket inte ter sig speciellt fördelaktigt.

Undertecknat Martin Johansson, Marknadschef Moneypal AB.

Tack, men nej tack!

söndag, januari 22nd, 2012 Ekonomi, Privatekonomi

7 Comments to Moneypal – din finansiella kompis, eller ?

 1. Så himla bra skrivet! Fick hem precis det brevet idag.. ska tilläggas att jag lever på studiemedel. Känns trist att de får gå på folk med direktreklam på det sättet. Vill skriva ”hur dumma tror de att folk är”, men uppenbarligen är det ju många som går på det..

 2. Sofia on mars 12th, 2012
 3. Jag fick också det här brevet och jag lever också på studiemedel. Känner mig upprörd på många plan. Dels den direkta marknadsföringen där dom skickar brev till unga människor i utsatt ekonomisk situaion och skriver ”Du är speciellt utvald” dels känns det som att som måste ha koll på min privatekonomi på nåt sätt. Är det möjligt för ett sånt här företag att få reda på om min inkomst, CSN-lån etc och hur får dom isåfall fram den informationen?

 4. Johan on mars 13th, 2012
 5. Johan, nu är du såklart inte speciellt utvald men visst kan de få reda på det som behövs om din privatekonomi för att kunna skicka ut sånt där.
  Dels är ju din deklarerade inkomst helt offentlig och dels kan de säkert köpa information från andra kreditbolag om dig (där du gneom att teckna lånet, kreditköpet eller motsv. också gett dem tillstånd i någon liten avtalstext du inte läste att göra det).

 6. Fredrik on april 23rd, 2012
 7. Ja den jäveln skicka brev till mig med.

  Blir nog illa tvungen att konfrontera denna mupps medbrottsling: Malin Lillian Susanne Bjäremo 830221-XXXX

  Åka till adressen och ställa de mot väggen, nu har de visst blivit skyldiga mig pengar, man skickar inte brev oprovocerat!

  Högalidsgatan 3, 593 50 Västervik

  ‘mvh!

 8. olle on maj 5th, 2012
 9. Fick ett liknande brev idag. Blev så arg! Jag har ”ingen reklam tack” på brevlådan, vilket betyder att jag inte vill ha reklam. Då är det ju givetvis smart att skicka direktadresserad reklam till mig så att min skylt blir verkningslös. Jag har ni mailat företaget och bett om en förklaring: Vad ger dem rätt att skicka reklam direkt till mig. Någonstans måste dem ju ha hittat mig. Dem har säkert lagen på sin sida men min ilska kvarstår – vill jag ha ett lån söker jag upp de själv.

 10. annieellen on augusti 22nd, 2012
 11. Skickar glatt tillbaka deras brev, dom fick två skruvar också. Hoppas portot då blev dyrare. Ett fint epost ska han få vid senare tillfälle så att det även kostar dom lite arbetstid.

 12. Anton on september 1st, 2012
 13. Tycker tjänsten är bra då jag inte kunnat fått lån på annat sätt än SMS lån (Extremt dyrt). Allt de kräver är att man har en inkomst och att man inte har betalningsanmärkningar. Banker nekar en lån om man är arbetslös vilket de inte gör. Så välj mellan 359% ränta och 30 dagar kredit eller Moneypal minst sagt generösa erbjudande 6 år och 19%. Jag valde moneypal och snart har jag mitt körkort 🙂

 14. Martin on december 1st, 2012

Leave a comment

 

Nicklas Andersson

jag

 
Ålder: 29
Bor: Lidingö

Denna blogg är
en del av Ekonomikunskap
som startades 2009 för att inspirera människor till att tänka på ett nytt sätt angående sin ekonomi.

Bloggen är till för dem som är om möjligt än lite mer intresserade, då de faktiskt med små enkla medel är möjligt att ta kontroll över sin privatekonomiska situation och leva livet på det sätt man vill, inte måste!

Kontakt:


Portföljtillväxt 2015

Goal: 500 000 kr
Complete: 490 172 kr

98%

Widget by Financial Planning.

Kommentarer

 • Anders: Intressant att Swedish Match hade högst utdelning för 2016. Såg att det var en extra utdelning för...
 • Yggdrasil Slots: Tror att Yggdrasil blir det nästa stora spelföretaget på börsen om Cherry AB beslutar sig för att...
 • Robin: Hej! Tänkte ta ut ett lån via Avanza till en ränta på 1.96. Vad är egentligen risken med att köpa SAS...
 • Herr Rummelpengar: Hej, Kan bara instämma med att EFN är riktigt duktiga på det de gör inom livemedia. Lagom långt,...
 • Nicklas | Admin: Hej, Tack för den trevliga återkopplingen 🙂 dessutom kul att du gillar podden, bara att säga till...