Rss feedTweeter buttonFacebook buttonTechnorati buttonReddit buttonMyspace buttonDelicious buttonLinkedin button

Ha koll på din ekonomi inför årsskiftet!

Mitt i julvimmlet bland julklappsköp och nyårsplaner skall du inte glömma din egen ekonomi, ge även den en julklapp.
Det är lätt att glömma bort den personliga ekonomin i dessa tider, speciellt när den allt som oftast begränsar en i tider då spenderarbyxorna åker på.
Många människor skjuter ekonomiska beslut på framtiden, är du en av tusentals svenskar som istället använder nyårslöftet som en ursäkt att skjuta det inpå nästa år?
Är det inte dags att se till att i fortsättningen möta det nya året med ett leende och känna handlingsfrihet?
Gör det som står i din makt för att inte omfattas av Aftonbladets årliga artikel angående januari som årets fattigaste månad och tips på hur du kan överleva den.

Själv brukar jag tänka att jag vill göra allt jag kan för att stänga böckerna och lämna ett år till handlingarna på bästa sätt ekonomiskt.
I slutet av året står vi på sista raden i den personliga resultaträkningen, vi vet hur stora våra inkomster varit och hur mycket pengar som finns kvar i form av sparat medel.
Har du lyckats bra under året så kan jag bara säga grattis, i annat fall, använd det som en sporre för att istället börja omedelbart.

Väljer du att blunda för det faktum att en bättre finansiell situation ger dig handlingsfrihet så avsäger du dig också det som du i finansiell mening har störst makt över, din egen ekonomi. (Tobias Schildfat).
Att börja någonstans är bättre än att inte börja alls, utgå från din egen ekonomi istället för att jämföra dig med andra, någon hundralapp bör du iallafall kunna avvara.

I övrigt finns det några små tips inför årsskiftet:

Avdragsgill pensionsavsättning i IPS/Pensionsförsäkring upp till 12 000kr.
  Har du utnyttjat beloppet upp till taknivån? fråga dig själv annars om det finns ev. utrymme att göra en extra avsättning för beskattningsår 2011.
  Fungerar som så att beskattningsunderlaget minskas i paritet med avsättningen upp till 12 tkr/år.

Passa på att kvitta vinster mot förluster i marknadsnoterade aktier och fonder.
  Vet du med dig att du realiserat en vinst eller förlust under året så försök att kvitta bort beskattningsunderlaget.
  Detta gör du genom att ha så lika realiserad vinst som förlust. Har du endast realiserat en vinst på 1000kr så skall den latenta skatteskulden på 300kr in till Skatteverket.
  Om du istället realiserar en förlust på motsvarande 1000kr så raderas beskattningsunderlaget bort helt, då dessa tar ut varandra, +1-1=0.

Studenttips vid försäljning av aktier & fonder.
   Om du under vårterminen 2012 kommer att sälja av fondandelar för att göra studietiden mer behaglig ekonomiskt så måste du hålla koll på fribelopp.
   Detta då dessa uttag räknas som inkomst och minskar den fria delen innan studiebidraget minskas eller försvinner helt.
   Har du haft liten inkomst under hösten 2011 eller har utrymme kvar i fribeloppet så bör du fundera på att sälja redan nu för att minimera risken för negativ effekt.

Slutligen så kan jag bara tipsa om att även komma igång med ett långsiktigt sparande eller höja ditt befintliga.
Albert Einstein förklarade ränta-på-ränta effekten som världens åttonde underverk, en mäktig effekt som får en att fundera på vad som egentligen hände.
Man börjar med ett litet sparande som mer liknar en tömning av en söt liten rosa spargris som man hela tiden fyller på för att hålla sparandet levande.
Men med tiden kommer sparandet i allt större utsträckning växa sig stark, starkare, starkast för att sedan erbjuda en finansiell trygghet som man inte trodde var möjlig.
Det är inte den månatliga slanten som man sätter av som kommer utgöra kärnan i den framtida kassakistan utan tiden och avkastningen som tillsammans skapar en förutsättning för tillväxt.

Jag träffar folk dagligen i mitt jobb som ängsligt funderar på om det är rätt tillfälle att ”gå in i marknaden”, svaret är alltid både ”ja” och ”nej”.
Jag är helt övertygad om att marknaden kommer att ha skapat värden som vida överstiger det totala värdet vi har i vår ekonomi idag.
Sedan skall man inte heller underskatta den riskpridande effekt ett månadssparande har, där minimerar man risken att gå in i marknaden vid fel tillfälle.
Detta genom att köpen sprids ut både då börsen står högt men även när den är billigare. Det viktigaste att ta hänsyn till är dock dina specifika förutsättningar.
I detta inlägg syftar jag dock mer på ett långsiktigt sparande, starta sparandet idag och låt tiden göra resten 🙂

Lycka till !

tisdag, december 6th, 2011 Ekonomi, Ekonomisk frihet, Pension, Privatekonomi

No comments yet.

Leave a comment

 

Nicklas Andersson

jag

 
Ålder: 29
Bor: Lidingö

Denna blogg är
en del av Ekonomikunskap
som startades 2009 för att inspirera människor till att tänka på ett nytt sätt angående sin ekonomi.

Bloggen är till för dem som är om möjligt än lite mer intresserade, då de faktiskt med små enkla medel är möjligt att ta kontroll över sin privatekonomiska situation och leva livet på det sätt man vill, inte måste!

Kontakt:


Portföljtillväxt 2015

Goal: 500 000 kr
Complete: 490 172 kr

98%

Widget by Financial Planning.

Kommentarer

  • Anders: Intressant att Swedish Match hade högst utdelning för 2016. Såg att det var en extra utdelning för...
  • Yggdrasil Slots: Tror att Yggdrasil blir det nästa stora spelföretaget på börsen om Cherry AB beslutar sig för att...
  • Robin: Hej! Tänkte ta ut ett lån via Avanza till en ränta på 1.96. Vad är egentligen risken med att köpa SAS...
  • Herr Rummelpengar: Hej, Kan bara instämma med att EFN är riktigt duktiga på det de gör inom livemedia. Lagom långt,...
  • Nicklas | Admin: Hej, Tack för den trevliga återkopplingen 🙂 dessutom kul att du gillar podden, bara att säga till...