Rss feedTweeter buttonFacebook buttonTechnorati buttonReddit buttonMyspace buttonDelicious buttonLinkedin button

Riksbanken höjer reporäntan!

I linje med analytikernas förväntan så höjde riksbanken reporäntan idag.
Efter höjningen så ligger den på 0,5% (höjning med 0,25%-enheter, eller 25 punkter)

Den penningpolitiska situationen i euro-området är fortfarande vacklande vilket sätter oss i en speciell situation.
Riksbankens bedömning är att den ekonomiska tillväxten i omvärlden kommer att bli lägre än tidigare förutspått vilket innebär att normaliseringen av räntenivån kan dras ut på tiden, vi får en återgång i lightversion, skönt 🙂

Sverige är ett litet land som är väldigt beroende av exportsektorn.
Det innebär att vi är väldigt beroende av omvärlden och dess ekonomiska välmående.
Så vitt jag förstår så bör även åtstramningen av räntan (om än liten) stärka kronan vilket innebär att det blir dyrare för andra länder att importera från oss.
Nu sker ju i princip all handel över valutagränser med terminssäkringar vilket innebär att den effekten får full genomslagskraft några månader framåt i tiden, beroende på terminernas löptid.
Effekten blir dock inte lika stor som om riksbanken skulle ta till en offensiv och åtstramande penningpolitik, något som inte är aktuellt då man läser mellan raderna i pressmeddelandet.

Höjningen får förhoppningsvis en avkylande effekt på den glödheta bostadsmarknaden, det skulle vara bra med tanke på att jag går i köpartankar.
Nya regler som Basel III samt belåningsgrad om maximalt 85% av fastighetsvärdet kan, om de införlivas, påverka bostadspriserna negativt.
Det lever helt enkelt för många människor på gränsen idag, beslutet skulle stänga ute många köpare från marknaden vilket i sin tur skulle korrigera ned priserna till nya efterfrågan.
Kan tillägga att en bostadsbubbla vart ett orosmoment för riksbanken, en undantagsränta som vi haft har påverkat hushållens belåningsgrad negativt ur ett samhällsperspektiv.
Skall även tillägga att Statens bostadskreditnämnd anser att en bostadsbubbla är ett faktum.

Jag brukar skämtsamt säga att juridik kan man förklara enligt ”Å ena sidan…. Å andra sidan”, det är aldrig något som är glasklart.
På morgonen 09.30 när räntebeskedet släpptes så insåg jag att pressmeddelandet hade en släng av ”Å ena sidan…. Å andra sidan”, lite komiskt faktiskt.
Först pratar man om att svensk ekonomi är under stark återhämtning.
Sedan pratar man om att euro-området utvecklas svagt vilket innebär att räntan inte kommer att behöva höjas i samma takt som tidigare tänkt.
Vidare pratar man om att penningpolitiken kan behöva bli mer expansiv ifall läget i europa förvärras.

Man tar alltså upp alla möjliga scenarion vilket i min värld innebär att de aldrig kan klandras för att ha haft fel haha.
Läs detta:

”Om den osäkra situationen i Europa förvärras med ökad oro på de finansiella marknaderna som följd kan penningpolitiken behöva bli mer expansiv än i huvudscenariot. Den starka utvecklingen i den svenska ekonomin kan å andra sidan visa sig bli kraftfullare än väntat och då kan räntan behöva höjas snabbare framöver.”

Som sagt… ”Å ena sidan…. Å andra sidan”

Förstår dock att detta måst vart ett klurigt möte, vi får se hur de finansiella marknaderna och statsfinanserna utvecklas den närmsta tiden.
Glöm inte att köpa på er mer aktier i bolag ni är långsiktiga i, varje dag är en REA-dag om man är långsiktig hehe 😀
Tänk er en shoppingrunda på stan, istället för en tröja på H&M blir det en aktie á 210kr i H&M, istället för en snusdosa så blir det en Swedish Match aktie á 167kr osv.

torsdag, juli 1st, 2010 Aktier, Allmänt, Ekonomi

No comments yet.

Leave a comment

 

Nicklas Andersson

jag

 
Ålder: 29
Bor: Lidingö

Denna blogg är
en del av Ekonomikunskap
som startades 2009 för att inspirera människor till att tänka på ett nytt sätt angående sin ekonomi.

Bloggen är till för dem som är om möjligt än lite mer intresserade, då de faktiskt med små enkla medel är möjligt att ta kontroll över sin privatekonomiska situation och leva livet på det sätt man vill, inte måste!

Kontakt:


Portföljtillväxt 2015

Goal: 500 000 kr
Complete: 490 172 kr

98%

Widget by Financial Planning.

Kommentarer

  • Anders: Intressant att Swedish Match hade högst utdelning för 2016. Såg att det var en extra utdelning för...
  • Yggdrasil Slots: Tror att Yggdrasil blir det nästa stora spelföretaget på börsen om Cherry AB beslutar sig för att...
  • Robin: Hej! Tänkte ta ut ett lån via Avanza till en ränta på 1.96. Vad är egentligen risken med att köpa SAS...
  • Herr Rummelpengar: Hej, Kan bara instämma med att EFN är riktigt duktiga på det de gör inom livemedia. Lagom långt,...
  • Nicklas | Admin: Hej, Tack för den trevliga återkopplingen 🙂 dessutom kul att du gillar podden, bara att säga till...